İnmeye karşı 5 belirti ve 5 öneri

Güncelleme Tarihi:

İnmeye karşı 5 belirti ve 5 öneri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2020 11:36

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk Her 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğine dikkat çekerek, inmenin en önemli 5 belirtisini ve koruyucu 5 maddeyi anlattı.

Haberin Devamı

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk 29 Ekim “Dünya İnme Günü” ne ilişkin açıklamalar yaptı. Her 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğine dikkat çeken Prof. Öztürk son açıklanan TÜİK raporlarına göre inme sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının tüm kazalarda hayatını kaybedenlerin iki katı olduğunu belirtti. Korona kapma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinen hastalar olduğuna da dikkat çeken Prof. Öztürk “İnme belirtilerine çok dikkat edilmeli. Pandemi sebebiyle sağlık kuruluşuna gitmekten çekinen ve o sırada inme geçiren hastalar çok daha ciddi hasarla karşılaşabilir; hatta hayatını kaybedebilir. O yüzden inme hakkında bilinçlenmek hayati öneme sahip” diyerek İnme belirtilerini şöyle sıraladı:

Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta olan hissizlik ve/veya kuvvet kayb

Haberin Devamı

Bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlamada güçlü

Yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kayb

Tek veya iki taraflı görme kaybı

Şiddetli baş ağrısı

 

Öztürk İnmede Koruyucu Beş Yöntemi ise şöyle sıraladı:

Tansiyon, Şeker, Kalp Hastalıklarının Kontrol

Sigara Kullanımının Önlenmesi

Sağlıklı Beslenme

Fiziksel Aktivite

Tüm Kullanılan İlaçların doktor kontrolüyle alınması

İNME İLE MÜCADELE OKULLARDAN BAŞLAMALI

İnme mücadelesinin okullarda başlaması gerektiğini belirten Öztürk, "Okullardan başlamak üzere sebze ve meyveyi yeterince içeren doğru beslenme alışkanlıklarının edindirilmesi, fiziksel aktiviteyi artıracak aktiviteler ve ortamların sağlanması, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıklarının düzenli kontrolü ve uygun tedavisi, obeziteyi önleyecek stratejiler sadece sağlık merkezleri ile değil, okullar, parklar, spor merkezleri, halk eğitim stratejileri inme ile mücadelede bir bütün olarak ele alınmalıdır" diye konuştu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!