İnat değil kent kazandı

Güncelleme Tarihi:

İnat değil kent kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2010 00:00

Ankaray inşaatı sırasında Tandoğan Meydanı’ndan kaldırılan ve Ankara Hürriyet’in iki yıl önce Melih Gökçek yönetimi tarafından bir depoda çürümeye terk edilmiş halde ortaya çıkardığı Su Perileri heykeli CerModern’de yeniden hayat buldu.

ANKARA Hürriyet’in 2008 yılında belediyeye ait bir depoda, çürümeye terk edilmiş halde bulduğu Başkent’in simgesel eserlerinden Su Perileri heykeli bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından CernModern’de yeniden hayat buldu.

Heykeltıraş Metin Yurdanur’un dört ay süren restorasyon çalışmalarının ardından 17 Aralık’ta CernModern’e getirilen heykelin, çevre düzenlemesi sürüyor. CerModern İcra Kurulu Üyesi Zihni Tümer, çevre düzeninin tamamlanmasından sonra Ankaralıların yeniden kent belleğini üzerinde yaşatan bu heykelin etrafındaki yeşil alanda oturabileceği müjdesini verdi.

Tümer, 1992’de Ankaray inşaatı nedeniyle Tandoğan Meydanı’ndan kaldırılarak çürümeye terk edilmesiyle başlayan ve 1924’ten bu yana Ankara’da yaşayan heykelin, CerModern’e getirilmesi sürecini şöyle anlattı:

Milli Komite kararı var

“2001 yılında Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Milli Komite’nin heykelle ilgili olarak aldığı bir karar var. Komite, heykelin Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanına yerleştirilmesini oy birliğiyle karara bağlamış. Fakat o dönem bu karara uyulmamış ve heykel, bir depoya kaldırılmış.”

Bakan Günay yazışmaları başlattı

“Su Perileri’nin nerede tutulduğu ortaya çıktıktan sonra CerModern işletmesi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a gittik. Kendisi, heykelle ilgili Milli Komite kararı olduğunu ve heykelin buraya alınması için gerekli yazışmalara başlayabiliriz dedi. Bu süreçte önce Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü heykelin restorasyonunu yapmak için girişimde bulundu.”

Restorasyon Yurdanur’dan

“Restorasyon kararı çıktıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne başvurular yapıldı. Belediye Çevre Koruma Daire Başkanlığı da ‘Madem restorasyon kararı çıkmış biz de heykeli size verelim’ dedi. Heykelin bazı parçaları zarar görmüştü. Heykeltıraş Metin Yurdanur, aslına uygun bir biçimde gerekli onarımları yaptı. Yaklaşık dört ay süren restorasyon çalışmaların ardından Tandoğan Meydanı’ndaki şekliyle içindeki düzenlemeler tekrar oluşturuldu. Son güzergahı olması amacıyla da buraya yerleştirildi. Yerine yerleştirilirken içine gerekli su otomasyonu kuruldu. Ardından led ışıklandırma yapılarak daha modern bir hale getirilecek. Heykelin etrafında çevre düzenlemesi de yapılacak.”

Meydan konsepti yeniden kazanılmalı

“Heykelin çevresi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) binası da tamamlandığında bölgenin odak noktası haline gelecek. Proje bittiğinde insanların etrafında oturabilecekleri bir yeşil alan olacak. 140 dönüm arazi içerisinde heykelin bir odak noktası olması, bir meydan konseptiyle kent belleğini yeniden canlandıracak. Ayrıca Ankaralının tekrar sanata çekilmesi için Başkentliyi toparlayıcı bir unsur görevi de görecek. Artık kent meydanlarında buluşmuyoruz Facebook gibi sanal meydanlarda bir araya geliyoruz. Heykelsiz bir kente bir meydan konseptini yeniden kazandırmak çok önemli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!