İki tekerde hedef 6 milyon insan

Güncelleme Tarihi:

İki tekerde hedef 6 milyon insan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2020 17:05

Avrupa Hareketlilik Haftası boyunca çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Ankara’da, bisiklet hareketinin devam etmesi için yetkililere “Pedal durmasın” çağrısında bulunan ABİDOSD Başkanı Yumrutaş, “6 milyon kişiyi hedef alıyoruz; herkese bisikleti sevdirmeyi ve binmeye özendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bu sene kentte, çok sayıda etkinlikle kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası sonrası bisikletçiler, “Pedal durmasın” çağrısında bulundu. Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş, pandemi döneminde toplu ulaşımdan kaçmak için bisiklet kullanımında olan artışın, etkinliklerdeki katılımcı sayısından anlaşıldığına dikkat çekti. Bisikletin hem insan hem de çevre sağlığı açısından çok yararlı bir ulaşım aracı olduğunu belirten Yumrutaş, şunları söyledi:
“ADİDOSD olarak etkinliklerimizi yürütürken, ortaklaşa yapılabilecek etkinliklerle ilgili de belediyelere projeler sunduk. Ankara Büyükşehir (ABB), Yenimahalle, Mamak, Keçiören belediyeleri ve Ankara Kent Konseyi ile birlikte pedalladık. Etimesgut Belediyesi pandemiden dolayı etkinlik düzenlemekten vazgeçti. Kahramankazan ve Kalecik belediyeleri de etkinlikler yaptı. Yani Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da belediyelerin içinde olduğu geniş katılımlı etkinliklerde buluştuk.

İki tekerde hedef 6 milyon insan


EV-İŞ YERİ ARASI KULLANILABİLİR

Haberin Devamı

Ancak bisikletçiler olarak bu işin, sadece bu haftayla sınırlı kalmasını istemiyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ankara’da nüfusun büyük kısmının ev-iş yeri aralığı 2-8 kilometre arası. Yani yürüyerek ya da bisikletle gidilebilecek mesafeler. Ancak insanlar yollarda can güvenliği korkusuyla bisiklet üzerine çıkmıyorlar. Yine etkinlikler kapsamında insanlar bir gün işe bisikletle gidip, geldiler ve gördüler ki bu iş oluyor. Kendi iş arkadaşlarımdan dahi ‘Aslında yapılıyormuş ama yollar güvenli değil’ diyenler oldu. Araç sürücülerinin yüzde 80’i bisikletçiye saygı gösteriyor; sadece arada birkaç tane bize araç muamelesi yapmayan çıkabiliyor.

İki tekerde hedef 6 milyon insan


50 KM ÜZERİNE AYRILMIŞ YOL ALTINA TABELA VE ŞERİT

Bu durumda yolların bisiklet kullanımına elverişli olmasını talep ediyoruz. Öncelikle Karayolları Genel Müdürlüğü’nce bisikletin bir ulaşım aracı olarak tanınması ve 50 kilometre üzeri yollarda bisikletler için güvenli sürüş alanları olan bölünmüş bisiklet yolları oluşturulmalı. Şehir içinde de illa bölünmüş, ayrılmış bisiklet yollarına gerek yok. Hız sınırının 50 kilometre altı olduğu yollarda da ‘Burada bisiklet kullanılıyor’ diyen tabelalar asılarak ve birer şerit ayrılarak bu sağlanabilir.”

İki tekerde hedef 6 milyon insan


PRESTİJ PARKLARA BİSİKLET YOLU

Ankara’nın tüm prestij parklarına bisiklet yolları yapılması için hazırladıkları projeyi ABB’ye sunacaklarını kaydeden Yumrutaş, “Yine diğer belediyeler ile görüşüp bisikleti ulaşım aracı olarak tanımayan, sürmeyi bilmeyenlere ulaşıp uygulamalı ve teorik bilgiler paylaşmak istiyoruz. Dernek olarak 6 milyon kişiyi hedef alıyoruz; herkese bisikleti sevdirmeyi ve binmeye özendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İki tekerde hedef 6 milyon insan


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!