İki doz aşıya kadar rehavete kapılma

Güncelleme Tarihi:

İki doz aşıya kadar rehavete kapılma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2021 23:31

Vaka görülme oranlarının 100 binde kişide 100’ün altına düştüğü Ankara’da, az bir doz aşı olan kişi sayısı da nüfusun yarısına yaklaştı. Bilim Kurulu Üyesi Sema Turan, “Aşı hızımız böyle devam ederse eylülde özlediğimiz normale kavuşabiliriz” dedi ancak bir de uyarı yaptı: “Etkin korunma her aşıda ikinci dozdan sonra başlıyor. Bu yüzden ‘ben birinci dozu oldum bu iş bitti’ diyerek rehavete kapılmamalıyız. Yaz aylarını kuralları geçirmek şart.”

Haberin Devamı

Ankara’da kontrollü normalleşme süreciyle birlikte düşüşe geçen vaka sayıları geride bıraktığımız 12-18 Haziran tarihleri arasında 100 binde 93’e kadar geriledi. Bu oran 2020’nin sonunda nüfusu 5 milyon 633 bin 322 kişi olarak hesaplanan Başkent’te, haftalık olarak 5 bin 200’e yakın sayıda vaka görüldüğüne işaret ediyor. Türkiye’nin dünya aşı liginde en başarı ülkelerden biri haline döndüğü haftada, Ankara’da vaka sayılarının düşmesinin yanında aşılama sayıları da büyük bir hızla arttı. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan bilgilere göre dün öğle saatlerinde Ankara’da 2 milyon 572 bin 651 kişiye birinci doz koronavirüs aşısı yapılırken, 1 milyon 236 bin 119 kişinin de ikinci doz aşıları tamamlandı ve böylelikle kent genelindeki aşılama 3 milyon 808 bin 770 doza ulaştı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, 1 Temmuz’da kaldırılacak kısıtlamalar öncesi Başkent için vaka ve aşı tablosunu Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Dr. Turan, ülkemizde uygulanan aşılarının tamamı için etkin korunmanın ikinci dozdan sonra başladığına dikkat çekerek şu değerlendirmeleri yaptı:

İki doz aşıya kadar rehavete kapılma


İKİ HAFTA İÇİNDE ANTİKOR OLUŞUYOR

“Aşılamadaki en temel durum aşı sonrası vücudun antikor oluşturmaya başlaması ve kişileri korumasıdır. Bunun için vücudun zamana ihtiyacı var. İlk aşıdan sonra ortalama olarak iki hafta içinde antikor oluşmaya başlıyor ancak etkin korumaya ikinci dozdan sonra ulaşıyoruz. Bu nedenle aşılanan bireylerin aşı olduğu anda ‘beni koruyacak’ demesi yanlış. Bireysel korunmaya aşılama odasından çıktıktan sonra daha ciddi bir şekilde devam edilmeli. Aşı olduktan sonraki gün hattaki sonraki birkaç saat içinde bile bu virüsü kapabilirler. Bize maalesef böyle çok sayıda vaka geldi.

BİRİNCİ DOZ YÜZDE 50’YE YAKLAŞTI

Şu an Ankara’da nüfusun yüzde 50’sine yakını birinci doz aşıları oldu. Ama ikinci doz sayımız birinci dozun yaklaşık 1 milyon gerisinde. Ülkemizde uygulanan bütün aşılar için tam korumada ikinci dozdan sonra başlıyor. Benim öngörüm aşılamada aynı hızda devam edersek ve temmuz ağustos aylarında herhangi bir vaka patlamasına sebebiyet vermezsek eylül ayında özlenen eski normalimize kavuşabiliriz. Ancak kuralsızlık olduğu her an risk de devam ediyor. Çünkü virüs halen aramızda ve aşısını hiç olmayan veya sadece bir doz olabilen vatandaşlarımız var.

YAZ AYLARINI KURALLI GEÇİRELİM

Toplum genelinin yüzde 70’i aşılanana kadar kurallara büyüm bir ciddiyetle bağlı kalmalıyız. İkinci dozu yaptırana ve üst düzey koruma elinize geçene kadar sabretmekte yarar var. Yaz aylarında da kalabalık sosyalleşmelerden biraz uzak durmalıyız. Gitmemiz gereken yerlere kurallara uyarak tedbirimiz alarak gidelim. ‘Yaz geldi havalar güzel’ rehavetine kapılmayalım. ‘Ben birinci doz aşımı oldum bu iş bitti’ demeyelim. Açık alanda bile olsa kurallara uyabileceğimiz maksimum düzeyde dikkat edelim. Toplumu zorlayan kısıtlamalar 1 Temmuz’da kalkıyor ama bireysel korumaya devam etmemiz gerekiyor. Bu şekilde hem hastalıktan hem de büyük kısıtlamadan korunabiliriz.”

VİRÜS HALEN ARAMIZDA

Ankara Şehir Hastanesi’ndeki vaka sayılarının ve başvurularının son iki ay içinde yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Turan, “Ciddi anlamda sayı azaldı ama hasta gelmeye devam diyor. İki ay önce 12 COVID Yoğun Bakım Ünitesi varken, şimdi bu rakam altıya düştü. Yani vaka azalsa da virüs halen aramızda. Aşılanmamış bireylerin gelme oranı oldukça yüksek. Pozitif vakaların yüzde 90’ı aşılanmamış ve semptom vererek hastaneye gelen vatandaşlarımız” değerlendirmesi yaptı.

GENÇLERDEN ÇAĞRI VAR

Haberin Devamı

COVID-19’la mücadele kapsamında Ankara genelinde 18 yaş ve üstündekilerin aşılanmasına başlandı. Randevu alarak Ankara Şehir Hastanesi’ne gelen 18-24 yaş arasındaki gençler, aşılarının birinci dozunu oldu. 19 yaşındaki Ece Çelikkol, “Tıp şu an bunu öneriyorsa güvenmemiz, mutlaka herkesin aşı olması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 20 yaşındaki Alper Polat, “Aşılamalar bir an önce olsun ki üniversiteler açılsın. Herkesin aşılanması şart” derken 21 yaşındaki Aslı Cansu Bora, “Aşının yan etkilerinden ben de korktum ama bunu aşmamız için hepimizin aşı olması gerekiyor” diye konuştu. 22 yaşındaki Derin Çolak, “Herkes ne kadar çabuk aşı olursa o kadar iyi olur. Aylarca bu anı bekledik ve gelip aşımızı olduk” sözleriyle aşı çağrısı yaptı. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!