İhracat yetmez turizm de olmalı

Güncelleme Tarihi:

İhracat yetmez turizm de olmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 16:06

Pandemiden etkilenen kent ekonomisini canlandırmak için önerilerde bulunan Gürsel Baran, “İhracatın yanı sıra şehre döviz kazandırmak için sağlık, kongre ve fuar turizmini geliştirmeyi hedef alarak buna ilişkin çalışmalar yapmak gerekiyor. ATO olarak hem ihracatımızı geliştirmek hem de sağlık, kongre ve fuar turizminde ilerlemek üzere faaliyetler yürütüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Pandemi süreci için, “Gerçekten çok ilginç bir dönemden geçiyoruz” değerlendirmesinde bulunan Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, kent ekonomisinin canlandırılması adına yeni kaynak sağlayacak alanlara yönlenilmesi gerektiğine dikkat çekti. İhracatın yanı sıra şehre döviz kazandırmak için sağlık, kongre ve fuar turizmini geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Baran, ATO olarak yaptıkları çalışmaları da anlattı:

İhracat yetmez turizm de olmalı


ÜÇLÜ TURİZMİ GELİŞTİRMELİYİZ

“Pandemi nedeniyle dünya ekonomisi sarsıldı ve toparlanamıyor. Dünya ile birlikte bu süreci yaşıyoruz. Bir an önce stabil, önümüzü görebildiğimiz, geleceğe yönelik hesaplar yapabildiğimiz bir sürece kavuşmayı istiyoruz. Pandemi tüm olumsuzluklarına rağmen Türkiye’ye ve başkentimize yatırım, üretim ve ihracat için önemli fırsatlar sunacaktır. Dünyanın tedarik merkezi olabilecek kapasitedeyiz. Bugünkü gelişmeleri değerlendirerek ekonomiye yeni kaynak sağlayacak alana yönlenmemiz gerekiyor. Ankara, savunma sanayiinde büyük mesafe kat etti ve şehrimizin ihracat kilogram fiyatını ülke ortalamasının üzerine çıkardı. En çok ihracat yapan beşinci il durumundayız. İhracatın yanı sıra şehre döviz kazandırmak için sağlık, kongre ve fuar turizmini geliştirmeyi hedef alarak buna ilişkin çalışmalar yapmak gerekiyor. ATO olarak hem ihracatımızı geliştirmek hem de sağlık, kongre ve fuar turizminde ilerlemek üzere faaliyetler yürütüyoruz.

İhracat yetmez turizm de olmalı


ANKARA TERMAL BİR CENNET

Ankara’nın hatta Türkiye’nin en büyük kongre salonu bizde. ATO Kongre ve Etkinlik Merkezi 3 bin 200 kişilik kapasitesiyle ulusal ve uluslararası programlara ev sahipliği yapıyor. Akyurt’ta fuar alanı inşaatımız devam ediyor. Tamamlandığında şehrimizde uluslararası fuarlar düzenleyerek hem döviz kazandıracak hem de üyelerimizin gelişimine katkı sağlayacağız. Turizm konusu da gündemimizde. Ankara, Ayaş’ıyla, Haymana’sıyla, Kızılcahamam’ıyla termal bir cennet. 21 üniversitemiz var. Bunların arasında uluslararası tanınırlığı olan tıp fakültelerimiz var. Kamu, özel ve üniversite hastanelerimizin yanı sıra sağlık turizmi yetkisine sahip kuruluşlarımız var.

TURİZM PAKETLERİ HAZIRLANABİLİR

Sağlık turizmi dünyanın da son yıllarda çok önem verdiği, gelir sağlayan bir turizm çeşidi. Hasta tedavi için geldiği zaman yanında ailesinden biriyle geliyor ve tedavisi bitinceye kadar konaklıyor ve boş kaldığı zaman da çevredeki tarihi turistik yerleri geziyor. Deniz turizmi için gelen ziyaretçi ortalama 700-800 dolar harcarken sağlık turizmi için gelen ziyaretçinin harcadığı para, yaptığı işlemlere bağlı olarak 8 ila 10 bin doları buluyor. Ankara için Kapadokya gibi, Konya-Mevlana gibi diğer turistik bölgelerle birlikte turizm paketleri hazırlanabilir. Şehrimizde halihazırda 129 ayrı sağlık turizmi belgeli muayenehane, özel poliklinik, tıp merkezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, kamu hastanesi mevcut. 30 civarında da aracı kurum bulunuyor. İşte bu nedenle, ATO olarak Anadolu’muzun kalbi Ankara’nın, sağlık, fuar ve kongre turizmi alanında bir dünya markası olması için çalışıyoruz.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ‘HİSER’ PROJESİ

Sağlık turizmini geliştirmeye katkı sağlamak için Ticaret Bakanlığı’mızın desteğiyle kısa adı HİSER olan ‘Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi’ni hayata geçirerek sağlık turizmini geliştirmeyi hedefledik. 3 yıl sürecek proje boyunca, önce hizmet sektörü yani acenteler ve sağlık kuruluşlarımızın kurumsal kapasitesiyle ilgili iyileştirme çalışmaları yapılacak. ATO üyesi işletmelerden bir küme oluşturularak bu kümenin uluslararası pazarda rekabet edebilir hale gelmesine yönelik önce ihtiyaç analizi sonra da eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Proje sürecinde acenteler aracılığıyla şehrimize gelen ve sağlık hizmeti alan turist sayısında önemli artışları hep birlikte göreceğiz.”

İhracat yetmez turizm de olmalı


DİREKT UÇUŞTA TOPARLANMA SÜRECİNDEYİZ

ATO olarak, beş yıldır bulduğumuz her fırsatta her platformda Esenboğa’dan yurt dışına doğrudan uçuşların önemini dile getiriyor ve bu konuda çalışma yapıyoruz. Pandemi öncesinde Türk Hava Yolları’nın da desteğiyle 34 destinasyona Esenboğa’dan direkt uçuş başlatmıştık. Pandemi nedeniyle havayolu ulaşımı da sekteye uğradı. Ancak yeniden toparlanma sürecindeyiz. Yeni dış hatlara uçuş başlaması için çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık amacıyla gelen turiste, doğrudan ulaşım imkânı vermezseniz, sizi tercih etme şansı zaten ortadan kalkıyor. Tedavi amacıyla gelen hastanın elinde valizleriyle aktarmalı uçmasını beklemek de zaten çok doğru değil.”

İhracat yetmez turizm de olmalı


ANKARA E-TİCARETTE İKİNCİ

Haberin Devamı

Pandemi sürecinde e-ticaretin yükselişine de dikkat çeken Gürsel Baran, “İnsanlar alışverişlerini çarşı pazara gitmek kadar e-ticaretle de gerçekleştirmek eğilimindeler. Bu gelişmelere uyum sağlamak, ülke olarak e-ticaret alanında dünyadaki gelişmeleri takip ederek, yerimizi almamız gerekiyor. Hatta bununla da yetinmeyip, e-ticaret pazarından aldığımız payı sürekli yükseltmek zorundayız. 2019’da toplam 136.1 milyar liralık e-ticaret alışverişi yapılırken, 2020’de bu rakam yüzde 66 oranında artarak 226.3 milyar liraya yükseldi. 2019’da ülkemizde e-ticaret yapan işletme sayısı 68 bin 457 iken, 2020’de yüzde 275 oranında artarak 256 bin 861’e yükseldi. Bu tablo ülkemizde e-ticaretin ne kadar dinamik bir şekilde geliştiğinin de en iyi göstergesi. Ankara özelinde ise 2019’da 6 bin 328 işletmemiz e-ticaret yapıyordu, 2020’de yüzde 241 artışla 21 bin 565’e çıktı. Verilere baktığımızda ülke genelinde e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 8.4’ünün Ankara’da olduğunu görüyoruz. Ankara, e-ticarette, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alıyor” bilgisini verdi.

SEFERBERLİK BAŞLATTIK

İşletmelerin e-ihracat sayesinde tıkanıklıkları aşabileceğini de kaydeden Baran, “ATO olarak üyelerimizin gelişmesi ve çağın gereklerine uygun şekilde ticaret yapabilmesi için çok yönlü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Salgın sürecinde de çalışmalarımızı sürdürdük. İşletmelerimizin kapanması, evlerde izolasyon gibi sınırlamalar sonucunda üyelerimizin 7/24 ticaretlerini sürdürmelerine katkı sağlamak istedik ve 2020 ortalarında ‘E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği’ni başlattık. ‘E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği’ ile üyelerimizin, e-ticarette başarı sağlayarak saat, ofis, coğrafya sınırlarını aşıp tüm dünya ile ticaret yapabilmesine olanak sağlamayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında üyelerimize ücretsiz yazılım ve kurulum hizmetleri sağlayıp, e-ticaret ve e-ihracat altyapısı oluşturuyoruz. Dijital iletişim ve reklam danışmanlığı hizmetinden sosyal iletişim mentörlüğüne, mobil ticaret altyapısından ödeme ve kargo sistemleri ile entegrasyonlarına, hukuksal süreçlere kadar e-ticaret için gerekli hemen her konuda bir yıl süresince eğitim ve danışmanlık desteği sunuyoruz. ‘E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği’nde daha önce dijital dünya ile tanışmamış birçok işletme, bu alana adım atmış ve dünyaya açılmış oldu. İşletmelerimiz zaman ve mekân sınırı olmaksızın ticaret yapabildi” diye konuştu.

İhracat yetmez turizm de olmalı

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve ATO Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar ile birlikte Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. Baran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini ve yaptıkları çalışmaları, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel, Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.

İhracat yetmez turizm de olmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!