Demirel: 'Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim'

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2020 00:22

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, “Mansur Bey benim geçmişten arkadaşım, başarılı olmasını isterim” dedi ama eleştiride de bulundu: “Bu anlayışla, bu yöntem ve çalışma şekliyle biraz zora benziyor.”

Haberin Devamı

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Demirel, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Demirel: Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim

Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, belediye çalışmalarının yanı sıra kent gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

‘KREDİ KULLANARAK YAPACAĞIM’ DEMEDİ

(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) Sayın Mansur Yavaş Ankara ve Ankaralılara taahhütlerde bulunmuştur. Vaat ve taahhütlerini gerçekleştirmek durumundadır. Seçim kampanyasında vaat ve taahhütlerini verirken ‘Ben bunları kredi kullanarak yapacağım’ dememiştir. Her sıkıştığında kredi kredi, borçlanma borçlanma... İhtiyaç olur, kredi borçlanma yetkisi de elbette verilir ama sonuçta bir şey yapmak lazım. Siz birikiminiz, tecrübeleriniz, kaynaklarınızla bu şehirde bir iradeyi ortaya koymak zorundasınız. Ortaya koyduğunuz anlayış doğrultusunda bu şehre hizmet etmelisiniz. Büyükşehir Meclisi’nde Meclis aritmetiği olarak Cumhur İttifakı büyük çoğunlukta. Meclis böyle oldu diye hizmetlerin aksamaması gerekiyor.

Demirel: Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim

Kent Masası’nda Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz sordu, Başkan Enver Demirel yanıtladı.

BEN DE MECLİS’TE AZINLIKTAYDIM

Cumhur İttifakı olarak Ankara için desteği verdik, vermeye de devam ediyoruz. Meclis’e de bakın, kararların büyük çoğunluğu oy birliği ile geçmiş. Bakın örnek vereyim; bugün ittifakımız olabilir ama ben 2004’te seçim kaybettim, AK Partili belediye başkanı arkadaş aldı. 5 yıl sonra 2009’da o arkadaştan tekrar aldım. Borçsuz bıraktığım belediyeyi yaklaşık 30 milyon civarında borçla 2009’da devraldım. 330 bin metrekare de imarlı arsamı satmıştı. Ben de Meclis’te azınlıktaydım. Muhalefet 27 kişiydi, 12 kişi ile geldim. Biz hiç şikâyet etmedik, kamuoyunu bilgilendirdik, yolumuza devam ettik. 2009’dan 2020’ye 11 yıl geçti, tek parça gayrimenkul satmadım. Kredi kullanmadım, borçlarımı ödedim, onlarca yatırım yaptım.

Demirel: Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim


ANKARA BAŞKA ŞEHİRLERE BENZEMEZ

Siz Ankaralı hemşehrilerimizin karşısına çıktınız, ‘Belediye iyi yönetilmiyor. Biz iyi yöneteceğiz, bize destek verin’ dediniz. Ankaralı da destek verdi. Sayın Başkanın (Mansur Yavaş) bir beyanatı oldu; ‘Yeni kaynaklar oluşturmak zorundayız yoksa işçi çıkartmak zorunda kalacağız.’ İşçi çıkartmak o kadar kolay değil, inşallah o noktaya gelmez. Son bir yıla baktığınızda Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 3 bin civarında bir eleman alındığını gösteriyor. İhtiyaç varsa alınmıştır, ihtiyaç yoksa niye aldın, çıkartacaksan niye çıkartacaksın, insanlar bunu sorgular. Çıkartacaksan son aldıklarından başlaman lazım. Bu işler kolay değildir. Ankara başka şehirlere de benzemez. Ankaralı hemşehrilerimiz İstanbul’daki gibi trafik sıkıntısına, toplu taşımadaki sıkışıklıklara alışkın değildir.

ALGI OLUŞTURARAK BİR YERE VARILMAZ

Ben de aynı işi yapıyorum, Mansur Bey de benim geçmişten arkadaşım, başarılı da olmasını isterim. Ama bu anlayışla, bu yöntem ve çalışma şekliyle biraz zora benziyor. Devamlı kavga ederek, algı oluşturarak bir yere varmak mümkün değildir. Veresiye defteri kapatıp Türkiye’de bir algı oluşturuyorsunuz. Oluştu ne oldu bitti, siz Ankara’nın trafik sorununa mı katkı sağladınız, yeşiline bir katkı mı sağladınız. Bakkalların veresiye defterinin kapatılması, ramazanda yemek verilmesi, bunları her belediye yapıyor ama fazla propaganda yapmıyor. Bunların dışında siz ne yapıyorsunuz, Ankara’nın önüne hangi ufku açtınız, bir yılımız gitti bitti. 4 yıllık süreç içerisinde inşallah Ankara’nın gelişimine katkı sağlayacak eserler bırakabilir, arzumuz budur. Ankara’nın 5 yılının kaybolmasını istemeyiz.”

‘KAYNAKLARI NASIL HARCADIN DİYE DE SORMAK LAZIM’

Haberin Devamı

(Etimesgut Belediyesi’nin mali durumu) “Yeni bir gelişme sağlanmazsa belediyelerin önümüzdeki süreçte kaynak noktasında gerçekten çok ciddi sıkıntılar yaşayacakları aşikâr. Hesap verebilir bir yönetimi hakim kıldığımız için bir sıkıntımız yok. Ama yarın olmayacak diyemem. Durumu iyi olan bir belediye olarak söylüyorum; eğer ki Etimesgut Belediyesi olarak biz ekonomik sıkıntı yaşarsak, Türkiye’de büyükşehirler dahil hepsi ciddi manada sorun yaşıyor demektir. Bu devam ederse bir yere kadar gider, bir yerde tıkanır. Bütçeler yapıyoruz. Yaptığımız 2020 bütçesinde korona diye bir şey yoktu, geldi herkesin bütçesini ciddi manada sarstı. Yatırım kalemlerinin şeklini değiştirdi. Önümüzdeki yıl ne olacak bilinmiyor. Böyle olunca önümüzdeki süreçte her şey buna göre şekillenecek. Vatandaşın yaşam kalitesinin yükselmesini istiyorsak yerel yönetimleri güçlendirmek ve önünü açmak zorundayız. Mevzuatı çok güçlü yapacaksın, hukuk sistemini de ona göre oluşturacaksın, yanlış yapanın ipini çekeceksin. ‘Kaynakları nasıl harcadın’ diye de sormak lazım.”

Demirel: Hiç şikâyet etmedim yoluma devam ettim


BOŞ ALAN BIRAKMIYORUM BÜYÜK AĞAÇLAR DİKİYORUM

Haberin Devamı

(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek)Etimesgut’ta kesin yapmalıyım dediğim şeylerin hepsini yaptım. En büyük hayalim Engelsiz Yaşam Merkezi’ydi, Allah nasip etti gerçekleştirdim. Türkiye’nin örnek projesi olarak hizmet veriyor. Etimesgut’ta her tarafa yaşam merkezleri yaptım. Büyük ilçelere bakın, bir tane dahi olmayanlar var. Koronavirüs salgını sonrası yaşam şekilleri değişecek, herkes buna göre çalışma şekilleri geliştirecek. Böyle bir durumla karşılaştığımızda geçtiğimiz tecrübelerimiz ve altyapımız olmasa sonuç almakta zorlanırdık. Başarılı bir süreç yürüttük. Aş evimiz, halk ekmek fabrikamız, yeşil alanlarımız vardı, herkese imkânları sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte nasıl depreme hazırlıklı olalım diyorsak yerel yönetimlerin bu tür durumlara da hazırlıklı olması gerekiyor.  Bunun yanında çağdaş bir kentin donatılarını yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Etimesgut’ta en önem verdiğimiz konulardan birisi yeşil. Birçok orman oluşturdum. Kime ait olursa olsun, ister bize, ister Büyükşehir’e veya Milli Emlak’a, ağaçlandırma alanıysa boş bırakmıyorum, büyük ağaçlar dikiyorum. Bu süreçte de haklı çıktım, iyi ki yapmışım. 358 tane de park yapmışız. Devam eden projelerimizi bitirmek üzereyiz. Bunlardan birisi Türk Tarih Parkı, sadece Ankara’da değil Türkiye’de benzeri olmayan bir park oluyor. Balıkuyumcu, Yapracık konakları, Bağlıca, Eryaman kapalı pazarı gibi birçok tesisimizin ihaleleri yapılacak. Eryaman’a da kültür merkezi projemiz var, projesini hazırladık. Çalışmalara hız vermeden devam edeceğiz. Belediyeler olarak teknolojiden de uzak kalamayız. Akşam bir saatlik zamanımı ayırıyorum, bir şey paylaşmam ama Twitter’dan Facebook’tan takip ederim, kim ne söylemiş, ne yazmış bakarım. Gece de olsa ilgili arkadaşları ararım, ‘Hemen ilgilenin’ derim. Sosyal medyaya da bağımlı olmamak lazım. Bağımlı olursanız sokaktan koparsınız. Bunca zamandır hiç sokaktan kopmadık. İnsanımızla iç içe olduk, olmaya da devam ediyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!