Hawking’in izinde

Güncelleme Tarihi:

Hawking’in izinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2021 22:56

Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından olmaya hazırlanan serebral palsili Yusuf Samet İlerisoy, “SP’yi mavi gözlü olmak kadar doğal bir özellik olarak görüyorum. Benim durumumdaki çocuklar, gençler asla umutlarını yitirmesinler. Herkes potansiyelinin farkında olsun” dedi.

Haberin Devamı

Tam bursla kazanıp eğitim aldığı Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü bitiren, Boğaziçi Üniversitesi'nde ‘Matematiksel Fizik’ alanında yüksek lisansına devam eden serebral palsili (SP) Yusuf Samet İlerisoy, Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından olmaya hazırlanıyor. Bebekliğinde SP teşhisi konulan, 4 yaşına geldiğinde babasını kaybeden İlerisoy'un yaşamdaki en büyük destekçisi annesi oldu. Maddi imkânsızlıklar içerisinde geçen yaşamında karşısına çıkan tüm engelleri tek tek aşan İlerisoy, ilgisini çektiği için açık öğretimin tarih ve sosyoloji bölümlerini de bitirdi. Üniversitede tanıştığı Merve Pehlivan ile temmuzda dünya evine giren İlerisoy, hikâyesini şöyle anlattı:

ÖĞRETMENİM YAŞAMIMI DEĞİŞTİRDİ

“Çocukluğum fizik tedavi süreçleriyle geçti. Bir türlü kabul edilmediğim anaokuluna annemin mücadelesiyle başlayabildim. İlkokul öğretmenim Zeki Karadağ ise yaşamımı değiştirdi. Bilkent Üniversitesi’ni kazanmamla annemden ayrılıp ilk kez tek başıma farklı bir şehre geldim. Öğrencilik hayatım boyunca yurtta kaldım ve bu bana çok büyük tecrübe kazandırdı. Fizik benim hayatıma eğlence katan en önemli unsur. Eşimi çok seviyorum. Sevgi kelimesi ona olan duygularımı anlatmak için az gelir. Birlikte doktora yapma, üniversitede hoca olma hayalleri kuruyoruz.

POTANSİYELİNİZİN FARKINA VARIN

Haberin Devamı

SP'yi mavi gözlü olmak kadar doğal bir özellik olarak görüyorum. Eğer bir gün her bireye kendi özellikleriyle, kendi biricikliğiyle bakmayı öğrenirsek, her bireyi kendisi olarak değerlendirip, ona kendisi olarak muamele edersek bütün engellerin kalkacağına inanıyorum. Toplumda engelli bireyler var ama bunun müsebbibi bireyin kendisi değil, toplumun ona sunamadığı olanaklar. Benim durumumdaki çocuklar, gençler asla umutlarını yitirmesinler. Önlerini açan abileri, ablaları da var. Herkes potansiyelinin farkında olsun.”

Hawking’in izinde


NE OLURSA OLSUN MÜCADE EDİN

Haberin Devamı

Samet İlerisoy, “Annem benim her şeyim. Onun mücadelesinin bir ürünüyüm ben” derken, anne İstemihan İlerisoy “İyi ki bütün olumsuzluklara rağmen çok mücadele etmişiz. Herkese tavsiyem, ne olursa olsun mücadeleyi bırakmamaları. Oğlumla gurur duyuyorum, iyi ki var, iyi ki dünyaya gelmiş, iyi ki benim oğlum olmuş” diye konuştu.

Hawking’in izinde


İlerisoy'un 24 yaşındaki eşi Merve Pehlivan İlerisoy da şunları söyledi: "Yusuf'la aramızda çok farklı bir iletişim var. O benim hayatımı çok farklı bir boyuta taşıdı. Evliliğimiz yakın çevremizde yadırganmadı ama illa ki toplumda farklı tepkilerle karşılaştık. Bana nasihat vermeye çalışan da, 'Cenneti garantiledin' diye avutmaya çalışan da çok oldu. Biz bunlara birlikte gülüyoruz. Çünkü çok şükür ben de Yusuf da belli bir farkındalık düzeyini aştık, ne eksiğiz ne de nasihat edilecek durumdayız. Sadece ilişkimizin farklı dinamikleri var. Her ilişki böyle aslında.”

Hawking’in izinde

2018’de hayatını kaybeden dünyaca ünlü fizik profesörü Stephen Hawking’e benzetilen 27 yaşındaki İlerisoy, kariyerini de ünlü bilim insanının izinden devam ettiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!