Havuç üreticisinden ‘kredi’ için çağrı

Güncelleme Tarihi:

Havuç üreticisinden ‘kredi’ için çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2021 01:16

Beypazarı’nda pandemi nedeniyle üretimleri düşen çiftçiler, üretim yapmak için aldıkları kredilerini ödemekte zorlandıklarını belirterek, kredilerin uygun faizlerle yapılandırılması veya ertelenmesi çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de havuç üretiminde önemli bir paya sahip olan Beypazarı’nda üreticiler, pandeminin etkisiyle işlerin azaldığını söylüyor. İlçedeki havuç üreticilerinin işlerinin yüzde 20’sini kaybettiğine dikkat çeken Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş, “Havuç fiyatlarının geçen seneye yakın olmasına karşın tüketim azaldı ve gelirler düştü. Çiftçimiz üretim yapmak için aldığı krediyi ödemekte büyük zorluk yaşıyor” dedi. Ateş, çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarında uygun faizlerle yapılandırma yardımı beklediklerini belirterek şunları söyledi:

Havuç üreticisinden ‘kredi’ için çağrı


ÖDEMELERDE ZORLUK YAŞIYORUZ

“Havuç özelindeki piyasa fiyatları geçen seneye yakın. Ancak tüketim azaldığı için girdiler de azalmış durumda. Çiftçilerimizin çoğu üretim yapmak için kredi çekti. Mevcut durumda işler yüzde 20 azalmış durumda ve bu durum kredileri geri ödeme konusunda zorluk yaratıyor. Çiftçiler yeni girdi bulamaz ve borçlarını ödeyemezse daha kötü günler bizleri bekliyor olacak. Çiftçiler üretim yapmak için aldıkları kredilerin uygun faizlerle yapılandırılmasını veya ertelenmesini bekliyor.

TARIMI AYAKTA TUTMALIYIZ

Beypazarı çiftçisi zor günler geçiriyor. Tarlardaki veya depodaki ürünleri satamazsa çürüyecek. Zarar daha da artacak. Beypazarı gibi havuçla bilinen bir bölgenin çiftçilik alanında daha iyi bir durumda olması gerek. Sokak yasaklarında çiftçiye durmak yok. Ama elinizdeki ürünü satamaz duruma geldiğinizde tarlanıza gitmenizin de bir anlamı yok. Beypazarı nüfusunun yüzde 60’ı tarımdan ekmek yiyor. Tarımı ayakta tutmak içi ne gerekiyorsa yapmalıyız.”

İŞLETMELER KAPANINCA ELDE KALDI

Haberin Devamı

Beypazarı’nda havuç üretimi yapan çiftçi Fevzi Bozkaya da salgının bir an önce bitmesini beklediklerini belirterek, “Hasadını yaptığımız mahsullerin paketlemesi ile ambalajlanmasını da yapıyoruz ama, az gidiyor. Beypazarı çiftçisi olarak, Türkiye olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Pandemi sürecinde tüm işletmeler, oteller kapanınca, havuç para da etmiyor, elde kaldı. Buna rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Depolarda ve tarlada kuyularda bulunan havuçları piyasaya veremezsek olduğu yerde çürür ve oldukça zarar ederiz” dedi. Yaşar TONBAK/AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!