‘Hava’lı sınıflar

Güncelleme Tarihi:

‘Hava’lı sınıflar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2020 23:55

Sincan İbni Sina Anadolu Lisesi’nde dersler, bahçeye kurulu açık hava sınıflarında işleniyor. Türk sinemasının unutulmazlarından Hababam Sınıfı’ndan sahneleri anımsatan sınıflardan öğretmenler de öğrenciler de memnun. İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, “Uygulamayı Ankara’mızda yaygınlaştıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) daha önce de eğitim ve öğretimin farklı kademelerinde uygulanan sınıf dışı açık alan eğitimleri, pandemi gölgesinde başlayan yeni eğitim-öğretim yılında tekrar hayata geçirildi. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Sincan İbni Sina Anadolu Lisesi’nde üç ayrı konseptte açık hava sınıfı oluşturuldu. Öğrenciler, okul bahçesine kurulan ‘kütük sıra’, ‘çember’ ve ‘amfi’ düzen sınıflarda eğitim görmeye başladı. Ağaçların arasına kurulan sınıflarda öğretmen masası ve koltuğu, tahta gibi dersliklerde olması gereken ekipmanlar da unutulmadı. Açık hava sınıfları sayesinde yüz yüze eğitim sekteye uğramazken; öğretmen ve öğrenciler de hem maske kullanımı hem de sosyal mesafeye uygun oturma düzenleri ile bulaş riskini de azaltıyorlar. Açık hava sınıflarına ilişkin Hürriyet Ankara’ya konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, şunları söyledi:

‘Hava’lı sınıflar


AZ BÜTÇEYLE İMECE USULÜ YAPILDI

“Açık sınıf ya da sınıf dışarısında ders yapma geleneğimiz aslında var ama bu tüm derslerde uyguladığımız bir yöntem değil. Özellikle görsel sanatlar derslerinde ve bazen de müzik derslerinde ders yapıldığı olmuştur kapalı alan dışında. Pandemi sürecini yönetirken arkadaşlarımızın, derslerin dışarıda yapılabileceği konusunda çalışma ve görüşleri oldu. Özellikle Sayın Bakan’ımızın (Ziya Selçuk), farklı çalışmalar yapılabilmesi konusundaki talimatları üzerine de bu lisemizde uygun alanlarda, dünya genelinde neler uygulandığını da araştırarak bir çalışmamız oldu. Sınıfları çok bütçe harcamadan, imece usulüyle yapmış olduk. Orman Genel Müdürlüğü’müz kütükleri temin etti, Sincan Belediyesi’nden personel desteği aldık. Yani İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetiminin birlikte çalışmasıyla ortaya çıktı.

‘Hava’lı sınıflar


PİLOT ÇALIŞMA, GELİŞTİRECEĞİZ

Bu bir pilot çalışma. Mimari projesi tamamen ekibimize ait. Öğretmenlerimizle istişare ederek oluşturduk. Bundan sonraki süreçte ‘Nasıl geliştirebiliriz’ çalışması içinde olacağız. Zamanla geliştireceğiz. İletişimin, çocukların ilgisinin arttığını da görüyoruz. Açık hava sınıflarını inşallah Ankara’mızda yaygınlaştıracağız. Diğer lise, ilk ve orta okullar ile okul öncesinde de uygulayacağız. Sadece pandemi sürecinde kullanılacak alanlar olarak da düşünmüyoruz. İnşallah pandemi bitecek ve sonrasında da buralarda uygun günlerde ve iklim şartlarında ders işlenebileceğini düşünüyoruz.”

‘Hava’lı sınıflar


EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNE UYGUN

Haberin Devamı

Akpınar, açık hava sınıflarının kullanımıyla ilgili kış aylarında yaşanabilecek aksaklıklarla ilgili ise, “Her an kullanım zorunluluğu yok ama çocuklarımız, hava şartlarına uygun giyinerek buralarda ders işleyebilirler. Çünkü dikkatleri dağılmıyor ve seviyorlar. Kış ne kadar uzun geçse de eylül, ekim, kasım ile nisan, mayıs, haziran aylarında, yani eğitim-öğretimin büyük kısmında bu sınıfların rahatça kullanılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Hava’lı sınıflar


ÖĞRETMENLER MEMNUN

HEYECANLI VE MOTİVE EDİCİ

‘Hava’lı sınıflar


* Matematik öğretmeni Halime Kozan: Bizim için müthiş keyifli. Öğrencilerimiz açısından da inanılmaz motive edici. Onların gözündeki ışıltıyı görmek de beni çok mutlu etti. Açık havada ders anlattığımız için okulumuzu, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi şanslı buluyorum.

‘Hava’lı sınıflar


* Felsefe öğretmeni Nazan Boztaş: ‘Bahçe planlaması yapılacak’ dediklerinde, ‘Burada ne güzel felsefe dersi olur’ diye düşündüm. İlk konumuz zaten doğa felsefesi. Dolayısıyla doğayla iç içe böyle bir konuyu konuşmak benim için de çok heyecan verici.

‘Hava’lı sınıflar


* İngilizce öğretmeni Emay Aydın Agin: Okulumuzda yapılan açık hava sınıflarını, özellikle konuşma dersleri için çok uygun buluyorum. Çocukların çok keyif alabileceğini, doğa içinde çok eğlenceli dersler geçirebileceğimizi düşünüyorum.

‘Hava’lı sınıflar


* Müzik öğretmeni Murat Zeytünlü: Doğayla sanatı birleştirdik burada. Açık hava sınıfımızda öğrencilerimizle eğleniyoruz, az da olsa stres atıyoruz. Umarım Türkiye’mizin her yanına yayılır bu açık sınıf sistemi. Kendi adımıza biz çok mutluyuz.

ÖĞRENCİLER SEVDİ

UZAKTANA KIYASLA DAHA VERİMLİ

‘Hava’lı sınıflar


* 11. sınıf öğrencisi Berfin: Böyle bir ortamda bulunduğum için çok mutluyum. Uzaktan eğitime kıyasla çok daha verimli. Bu sayede verimli ve etkili eğitim alıyorum. İletişim problemi de yaşamıyoruz.

‘Hava’lı sınıflar


* 11. sınıf öğrencisi Sude: Açık hava sınıflarında bulunmaktan aşırı mutluyum. Kendim için verimli olduğunu düşünüyorum. Daha önce hiç böyle bir atmosferde ders işlemediğimiz için heyecanlı oluyor, keyifli geçiyor.

‘Hava’lı sınıflar


* 12. sınıf öğrencisi Barış: Hem biz hem de öğretmenlerimiz için yeni bir düzen ancak hemen alışmaya başladık. Çok güzel gidiyor bizim için. Dersliklerimizden ve derslerin işlenişinden gayet memnunuz.

Haberin Devamı

‘Hava’lı sınıflar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, yüz yüze eğitimin başladığı günlerde açık hava sınıflarını ziyaret etmişti. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!