HATEMAR ‘havadaki virüsü’ avlayacak

Güncelleme Tarihi:

HATEMAR ‘havadaki virüsü’ avlayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2020 00:28

Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde koronavirüsle mücadele kapsamında havadaki virüsleri bir dakika içerisinde etkisizleştirebilen cihaz geliştirildi.

Haberin Devamı

Özellikle COVID-19 hastalarının nakillerinde veya hasta bakım odalarında kullanılmak üzere tasarlanan cihaz, havayı arındırma esnasında yan ürün, kalıntı ve sağlığa zararlı madde oluşturmuyor. Salgınla bütün kapalı mekanlarda temizliğin önem kazandığına dikkat çeken Okul Müdürü Orhan Yılmaz cihazla ilgili şu bilgileri verdi:

TEMİZLEME VE ARINDIRMA ÖZELLİKLERİNE SAHİP

“Okulumuz meslek öğretmeni Nurgut Dinç’in tasarladığı ve bir prototipini ürettiği hava temizleme ve arındırma cihazı, solunan havayı ortam içerisinden çekerek akışkanlıkla temizleme ve arındırma özelliğine sahip. Hava Temizleme ve Arındırma Sistemi(HATEMAR) adını verdiğimiz cihaz, hasta odalarında özellikle COVID-19 virüsünün bulaşıcılığının önüne geçerek hasta ve sağlık personeli izolasyonu için geliştirildi. Günümüz hava temizleme sistemlerinde ise hastadan yayılabilecek virüsleri çevre ortamdaki kişilere zarar vermeden kısa süre içerisinde etkisizleştirebilecek hava sterilizasyonu sağlayabilecek tasarıma henüz rastlamadık. Okulumuzda geliştirilen hava temizleme sistemi ise hastadan yayılabilecek mikroorganizmaları ve COVID-19 dahil olmak üzere tüm virüsleri bir dakika içerisinde çevre ortamdaki kişilere zarar vermeden etkisizleştirebiliyor. Cihazımız, arındırma etkinliğinde ise teneffüs edilecek havada veya yüzeyde yan ürün, kalıntı ve sağlığa zararlı madde oluşturmuyor. Sistem taşınabilir boyutta ya da mekânlara montajlanabiliyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!