Haritada risk arttı

Güncelleme Tarihi:

Haritada risk arttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2021 00:20

Kontrollü normalleşme sürecine ‘orta riskli’ iller kategorisinde başlayan Ankara, bir hafta içinde vaka sayısını 100 binde 54.83’e arttırarak, ‘yüksek riskli’ iller kategorisine girdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından 27 Şubat-5 Mart verilerini paylaştı. Buna göre Ankara’da vaka sayısı, 100 binde 54.83’e ulaştı ve kent ‘yüksek riskli’ iller kategorisine geçiş yaptı. Bakan Koca, paylaştığı vaka haritasıyla birlikte, “Yüksek riskli illerimiz risklerini düşürmek için daha tedbirli olmalı. Normalleşme kontrollü gerçekleşmeli. Mevcut avantajlarımızı kaybetmemek için daha dikkatli ve temkinli hareket etmeliyiz” uyarısı yaptı. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, vaka sayılarındaki artışın nedenlerini Hürriyet Ankara’ya değerlendirerek şunları söyledi: “Ankara’da kontrollü normalleşmeyle birlikte sokaklarda ve kapalı mekânlarda oluşmaya başlayan kalabalık, tablonun bu noktaya geleceğine işaret ediyordu. Böyle giderse Ankara’yı bir sonraki tablo açıklandığında ‘çok yüksek riskli’ iller kategorisinde görebiliriz.

Haritada risk arttı


NORMALLEŞMEYİ İSTİSMAR EDİYORUZ

“Kent genelindeki vaka yoğunluğunun önüne geçemezsek, 10 gün içinde virüs patlamaya geçebilir. Salıverme duygusunu bir an önce bırakmamız gerekiyor. Ankara bu ülkenin başkenti. Ankara’daki artış ülkeye de yansıyacaktır. Bugün (dün) hafta sonu olmasına karşın, hafta içine oranla sokaklarda daha çok insan ve araba var. Yeniden açılan restoran ve lokantalarda kurallara uymayan, rehavete kapılan kişileri görüyoruz. Kurallara uymayan, kalabalıklar oluşturan vatandaşlar kontrollü normalleşme kararını istismar ediyor.

Haritada risk arttı


DAHA SIKI UYMAMIZ GEREKİYOR

Sağlık sistemimiz yine zorlanmaya başlayacaktır. Vatandaşın ve esnafın hükümetten beklediği açılma talebine karşılık kurallara daha sıkı uyması gerekiyor. Uyan illerde vakalar azalırken, uyamayan illerde Ankara örneğinde olduğu gibi artışın yaşandığını görüyoruz. Ankara’nın neden ‘yüksek riskli iller’ kategorisine girdiğini anlamak için sağlıkçı veya bilim insanı olmaya gerek yok. Sokağa çıksanız, kalabalıkları görseniz, kuralsızları inceleseniz bunu zaten anlarsınız.”

2 AY SIKALIM DİŞİMİZİ

Öte yandan 6 Mart itibarıyla Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre Ankara’da 591 bin 286 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 224 bin 995 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. Aşılama sürecini de değerlendiren Balık, “Yapmamız gereken toplum genelinde aşı yaygınlaşana kadar dişimizi sıkıp tedbirlere uymak. Benim düşünceme göre bunun çok uzağında da değiliz. Aşının tam etkisini görebilmek için en az iki aya daha ihtiyacımız var. Aşının korumasına dair bir şüphe kalmadı. İki ay sıkalım dişimizi” diye konuştu.
Haritada risk arttı

HÜRRİYET ANKARA UYARMIŞTI

Prof. Dr. İsmail Balık Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e 5 Mart’ta yaptığı değerlendirmede kontrollü normalleşme süreciyle Ankaralıların kalabalık ortamlarda kuralsız hareket etmeye başladığına dikkat çekmiş ve “Kent yüksek riskli iller kategorisine geçiş yapabilir ve bazı haklarımız elimizden alınabilir” uyarısı yapmıştı. Hürriyet Ankara İsmail Balık’ın kentlilere yaptığı uyarılarını ‘Normalleşirken Kaybetmeyelim’ manşetiyle gündeme taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!