Hammadde sıkıntısı maliyetleri yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Hammadde sıkıntısı maliyetleri yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2021 17:22

OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, pandemi nedeniyle tedarik zincirlerinin tamamen koptuğunu belirterek “Hammadde fiyatları 2-3 kat arttı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen konteyner fiyatları dolar bazında ikiye katlandı, kur farklarını üzerine koyduğunuz zaman yüzde 150 gibi bir artış var. Hammadde temin edilemiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ülkelerin kendi içlerine kapandığını ve her alanda kendi ihtiyaçlarını gözettiği için ihracatı sınırlandırdığını ifade eden Ekinci, COVID-19’la ilgili normalleşmeye geçilmesiyle birlikte bastırılmış talebin açığa çıkacağını, bunun da hammadde ihtiyacına olan talebi daha da arttıracağına dikkat çekti. Mevcut durumda sorunun özellikle ambalaj sanayisinde, kimya, plastik sektöründe hissedildiğini, cam, sünger gibi maddelerde, demir, bakır, çinko ve alüminyum gibi ana metallerde 3-4 ay sonrasına hatta 7 ay sonrasına tarih verildiğine dikkat çeken Ekinci şöyle devam etti:

İŞLETMELERİ ZORA SOKACAK

“Çin’den alışveriş yapan firmalar artık alışveriş yapamıyorlar. Limanlarda üç vardiyadan tek vardiyaya düştü. Batı Avrupa’da, İspanya’da, İtalya’da yükleme yapacak adam olmadığı için gemiler limanlarda bekliyor. Ayrıca lojistik sektöründe fiyatlar astronomik düzeylerde artmasına rağmen konteyner dahi bulunamıyor. Dolayısıyla Türkiye’de sanayiciler tam zamanlı çalışamıyorlar. İmalatları aksadığı için teslimatlar yapılamıyor. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen konteyner fiyatları dolar bazında ikiye katlandı, kur farkları eklendiğinde fiyatları yüzde 100’ün üzerine çıkıyor. Daha kötüsü, paranız var, malzeme almak istiyorsunuz ancak hammaddeyi bulamıyorsunuz. Şimdi, yaşanacak bir başka sıkıntı, eve kapanma nedeniyle uzun süredir bastırılmış talebin açığa çıkmasıyla hammadde ihtiyacının daha da artmasıdır. Hammadde arzının yetersizliğinden dolayı fiyatların daha da yükselmesi beklenebilir ki bu durum işletmeleri zorlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!