Halatta kırık var uzman bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Halatta kırık var uzman bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2021 02:18

Normalleşmeyle beraber yeniden açılması merak konusu olan Yenimahalle-Şentepe teleferik hattındaki halatta kırık olduğu tespit edildi. İnceleme ve onarım için Fransa’dan uzman çağrıldı. Uzman, ülkesindeki pandemi kurallarına takılınca gelişi ağustosa kaldı. Yapılacak inceleme sonrası iki ihtimal var; mümkünse halat onarılacak, onarılamazsa yenisiyle değiştirilecek.

Haberin Devamı

Ankaralılar, normalleşme süreciyle birlikte Yenimahalle-Şentepe teleferiğinin yeniden ne zaman hizmete gireceğini merakla beklerken, EGO Genel Müdürlüğü, süreçle ilgili açıklama yaptı. Hattaki halatta kırık ve metal eksilmelerinin meydana geldiği, hat için Fransa’dan uzman geleceği belirtildi. Teleferikteki son durumun ayrıntıları şöyle: Teleferiğin uzun süredir kapalı olması nedeniyle, hattın ağır bakımlarının yapılmadan açılmasının yolcu emniyeti ve sistem güvenliği açısından sakıncalı olacağı değerlendirildi. Bunun için 7 Temmuz itibarıyla hattın ağır bakım çalışmalarına başlanıldı. Ağır bakım çalışmasının bir ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Bakım firması tarafından yapılan son muayenede teleferiğin ilk etabını çalıştıran halatta kırık ve metal eksilmeleri nedeniyle halatın güvenlik standartlarının dışına çıktığı tespit edildi. Bu kapsamda hattın ilk etabı olan Yenimahalle–TRT Vericiler İstasyonları arasındaki bin 457 metrelik kısımda halatın yenilenmesi gerektiği belirtildi.

GELİŞİ PANDEMİYE TAKILDI

Yeni halat imalatının 3.5-4 ay sürecek olması ve yüksek bir maliyet gerektirmesi nedeniyle, mevcut halatın onarımının yapılarak kullanılabilmesi ihtimali araştırıldı. Bunun için uluslararası sertifikaya sahip Fransız bir uzman ile temasa geçildi. Uzmanın, Fransa’nın pandemi kapsamında Türkiye için uyguladığı kurallar nedeniyle 2 Ağustos’a izin alabildiği ve 3 Ağustos’ta iş başı yapacağı EGO’ya bildirildi. Uzman tarafından yapılacak inceleme, analiz ve test işlemleri sonucunda halatın kullanılabilirliği onaylanırsa tüm işlemler on günde tamamlanacak. Halat da bir yıl garantili olacak. Böyle olursa teleferik hattının 30 Ağustos öncesi açılması planlanıyor. Uzman tarafından yapılacak inceleme neticesinde mevcut halatın kullanılamaz olduğunun tespit edilmesi halinde ise yeni bir halat siparişi verilecek. Halatın sipariş tarihinden itibaren 3.5-4 ay içinde temin edilmesi mümkün olabilecek. Bu durumda teleferik hattı, kasım ayının sonuna doğru açılabilecek.

İTALYANLAR DA 15 TEMMUZ GEREKÇESİYLE GELMEMİŞTİ

Haberin Devamı

2014’te hizmete açılan teleferik, bugüne kadar üç kez ağır bakımdan geçti ve her bir bakım bir ay sürdü. Her ağır bakımda hat bir ay süresince kapalı kaldı. Bu süre zarfında yolcuların ulaşımı da otobüsler ile sağlandı. Hattın 15 günlük ‘yıllık bakımı’ ise 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle aksadı. Yetkili İtalyan firma, darbe girişimini öne sürerek, teknik ekibini Türkiye’ye göndermedi. O dönem EGO yetkilileri firmayı ikna ederek ekibin gelmesini sağladı. Çalışmalar bu nedenle gecikmeli olarak tamamlanabilmişti.

OTOBÜSLERİN SEFER SAYISI ARTTIRILDI

Haberin Devamı

Yenimahalle-Şentepe ile sınır olan Keçiören Şehit Kubilay Mahallesi sakinleri de önceki gün toplanarak teleferik hattının yeniden hizmete açılmasını talep etti. EGO Genel Müdürlüğü de teleferik çalışmadığı için sefer yapan 271 Yenimahalle Metro-Şentepe otobüs hattının günlük 5 araçla 60 olan servis sayısının 7 araçla 69 sefere kadar çıkartıldığını açıkladı.

Halatta kırık var uzman bekleniyor

Yenimahalle–Şentepe teleferik hattı, COVID-19 salgını nedeniyle 21 Mart 2020 tarihinden bu yana hizmet vermiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!