Güçlü bağışıklık için kararında beslenin

Güncelleme Tarihi:

Güçlü bağışıklık için kararında beslenin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2020 23:16

Koronavirüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için önerilerde bulunan Diyetisyen Neslihan Aktepe, “Bağışıklığı güçlendirmek için çok fazla yiyecek tüketmek de, çok düşük kalorili diyetler yapmak da yanlıştır” dedi.

Haberin Devamı

Koronavirüs pandemisiyle birlikte girdiğimiz sonbahar ve önümüzdeki kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin önemi ön plana çıkmış durumda. Uzmanlar koronavirüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarının bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalıkları olan kişileri daha çok etkilediği konusunda uyarıyor. Peki bağışıklık sistemini güçlü tutmak için hangi besinleri tercih etmeliyiz? Nasıl bir beslenme düzeniyle yaşamalıyız? Bu soruların cevabını Hürriyet Ankara okurları için Diyetisyen Neslihan Aktepe’ye sorduk. Düzenli uyku ve egzersiz ile stres kontrolünün önemine değinen Aktepe’nin önerileri şöyle:

Güçlü bağışıklık için kararında beslenin


SABAH PROTEİNLE BAŞLAYIN

“Sabah kahvaltısında yüksek protein almak gün boyu tok kalmanızı sağlar. Özellikle en kaliteli protein içeren yumurta tüketmenizi öneririm. Ara öğünde, çay veya kahvenin yanında taze mevsim meyvesi ve biraz çiğ kuruyemiş hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de kaliteli yağları almış olursunuz. Akşam yemeğini çok geç saate bırakmadan haftada 1-2 gün; kurubaklagil, çorba, salata ve yoğurt, haftada 2-3 gün; et, balık, tavuk ızgara ile bol salata, haftada 2-3 gün; zeytinyağlı sebze yemeği, ekmek, çorba ve kefir tüketebilirsiniz.

Güçlü bağışıklık için kararında beslenin


GECE GÖLGESİ KORUYOR

Bağışıklığınızı güçlendirmek ve koronavirüsten korunabilmek için hayatınıza almanızı önerdiğim besinler; gece gölgesi dediğimiz sebzeler (patlıcan, kırmızı biber, domates), sarımsak, soğan, turp, ıspanak, kabak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, limon, nar, portakal, elma, ayva, muz gibi meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllar, yoğurt, kefir, balık yağı, keten tohumu, kuruyemişler, soya ve baharatlardan özellikle kara hardal tohumu, kekik, zerdeçal, karabiber, acı pul biberdir.
Bağışıklığı güçlendirmek için çok fazla yiyecek tüketmek de, çok düşük kalorili diyetler yapmak da yanlıştır. Gereğinden fazla tüketilen meyveler, süt, yoğurt, kefir, balık, et, ekmek ve hamur işleri bağışıklığı güçlendirmez, aksine vücudu yağlandırarak bağışıklığı zayıflatır. Yeterli su içmek hem konsantrasyonu artırır hem de kolay kilo vermenizi sağlar. Vücudun yağ oranı azaldıkça bağışıklık da artar. Günlük tüketilmesi gereken su miktarını kilonuzu 30 ile çarparak bulabilirsiniz.”

Güçlü bağışıklık için kararında beslenin


EVDE OLANLARA ‘ARALIKLI ORUÇ’

“Evde uzun süre kaldığınızda, eğer kronik hastalığınız özellikle de diyabet yok ise en güzel beslenme şekli sizin için ‘Aralıklı Oruç’ olacaktır. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ile 2 ana öğün ve duruma göre tam ortada mini bir ara öğün yapılabilir. Evde canınız tatlı istediğinde şekersiz, yağsız tarifleri tam buğday unu ile yapabilirsiniz. Şeker yerine meyveler, bitter kakao ve tarçından destek alınabilir. Hatta kuru meyveler, kuruyemişler, yumurta ve yulaf ile çok pratik kurabiyeler yapılarak çayın kahvenin yanında miktarına dikkat edilerek tüketilebilir.”

BAKMADAN GEÇME!