Yumurta kabuğunda 8 bin 400 delik açtı

Güncelleme Tarihi:

Yumurta kabuğunda 8 bin 400 delik açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2019 15:02

Yumurta kabuğunda 8 bin 400 delik açtı

Haberin Devamı

Haluk KARAASLAN-Harun ÖZALP/ANKARA,(DHA) - ANKARA'da yumurta kabuğunu oyarak işleyen, Hamit Hayran (63), 29 yıldır farklı ebatlardaki hayvan yumurtalarını işliyor. Hayran, son işlediği tavuk yumurtası üzerinde 8 bin 400 delik açtığını belirterek, 11 bin delik açarak kırılması güç bir rekora imza atmak istediğini söyledi.
1998 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde teknisyen olarak çalışırken geçirdiği iş kazası sonucu malulen emekli olan evli ve 2 çocuk babası Hamit Hayran daha sonraki yıllarda bu işle ilgilenmeye başladı.
Hint bülbülünden deve kuşu yumurtasına kadar farklı ebatlardaki yumurtaları büyük bir emekle işleyen Hamit Hayran'ın, Allah ve Hazreti Muhammed lafızlarını, Mevlana, Mustafa Kemal Atatürk ve şehit Ömer Halisdemir portrelerini işlediği eserleri ilgi görüyor. Hayran, katıldığı fuarlarda tanıtımını yaptığı yumurta kabuklarını Türkiye'nin farklı noktalarına göndererek, satışa sunuyor. Bir yıl önce Gölbaşı Sanat Sokağı'nda kendi atölyesini açan Hayran, 29 yıllık sanatını burada sürdürüyor.
'GUİNNESS REKORLAR KİTABINA GİRMEK İSTİYORUM'
Dünya Yumurta Oyma Sanatı Derneği üyeliği bulunan, Dünya Yumurta Oyma Sanatı Ansiklopedisi'nde yer alan ilk Türk olan Hayran, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuruda bulunacağını söyledi. Hayran, son işlediği tavuk yumurtası üzerinde 8 bin 400 delik açtığını belirterek, "2018 yılında dernek başkanı Koreli Helana Kim Jiu, Pakistanlı bir sanatçının 7 bin 500 delikle dünyada birinci olduğunu söyledi. Ben de bunun üzerine 8 bin 708 delikle bu birinciliği onun elinden aldım. Bu sanata gönül veren biri olarak kendi rekorumuzu da kendimiz kırabilmemiz için bir çalışma başlattım. 8 bin 400 delikteyim şu an. 11 bin delikle Guinness rekorlar kitabına girmek istiyorum" dedi.
Genelde tavuk yumurtasında köy yumurtalarını kullandığını ve köy tavuklarının yumurtalarının kabuklarının daha sert olduğunu kaydeden Hayran, "Oymaya başlamadan önce yumurtayı deliyoruz. Bir çubuk şiş yardımıyla içindeki sıvıyı ve zarı boşaltıyoruz daha sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra işleyeceğimiz motifi belirleyip yumurtanın üzerine çiziyoruz. Çizim işlemi bittikten sonra da oymaya ve boyamaya başlıyoruz" dedi.
Hayran, yüzde 50 engelli olduğunu hatırlatarak, engelli vatandaşlara hayata küsmemeleri konusunda tavsiyede bulundu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!