Gençler kupayla coşturdu

Güncelleme Tarihi:

Gençler kupayla coşturdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2019 14:46

Futbolda, kentin en önemli iki değerinden biri olan Gençlerbirliği, bir yıl aranın ardından yeniden Süper Lige dönmeyi başardı. K.Örengücü de lider olarak Birinci Lige yükseldi. Milli tekvandocu İrem Yaman, Dünya Şampiyonasında zirveye çıktı.

Haberin Devamı

Bir yılı daha geride bırakırken, Ankara olarak 2019’da hem gurur, hem sevinç hem de hayal kırıklıklarını bir arada yaşadık. Futbolda iki takımın bir üst lige çıkması, bizleri onurlandırırken, amatör branşlardaki sporcular, bireysel anlamda elde ettikleri önemli başarılarla tarihe geçti. Bazı alanlarda ise hem takım hem de bireysel anlamda beklentilerin uzağında kalıp, hayal kırıklığı yaşadık. Duayen Başkan İlhan Cavcav’ın adını taşıyan 2017-2018 futbol sezonunda talihsiz bir şekilde ligden düşen Başkentin yıldızı Gençlerbirliği, hemen bir sezon sonra yeniden Süper Lige dönme başarısı gösterdi. 2018 yılının Ağustos ayında başladığı serüvende uzun süre yarışı lider götüren, sonrasında küçük bir tökezleme yaşayan kırmızı-siyahlılar, 2019 yılının Mayıs ayında, ligin bitimine bir hafta kala ikinci takım olarak Süper Lige yükseldi.
İkinci Futbol Ligi Beyaz Grupta mücadele eden Keçiörengücü de 34 haftalık maratonda büyük bir çıkış gösterdi ve yarışı en önde tamamlayıp, TFF Birinci Liginde mücadele etme hakkını kazandı. Ankaragücü ise 2019 yılının ilk zamanlarını sıkıntılı geçirirken, sonrasında yakaladığı ivme ile kendini ateş hattının üzerine taşıyıp, sezonun tamamlanmasına bir hafta kala, ligde kalmayı garantiledi.

Gençler kupayla coşturdu


ERYAMAN STADI’NDA İLK MAÇ OYNANDI

Temeli Nisan 2015’te atılan Eryaman Stadı, 29 Ocak 2019 tarihinde hizmete açıldı. Ankara’nın futbol mabedi 19 Mayıs Stadı’nın yakılmasının ardından gözlerin çevrildiği Eryaman Stadı’ndaki ilk maçta MKE Ankaragücü ile Aytemiz Alanyaspor karşılaştı. Ankaragücü ve Gençlerbirliği takımları ortaklaşa kiraladıkları 22 bin seyirci kapasiteli statta, iç saha karşılaşmalarını oynamaya başladı.

Gençler kupayla coşturdu


İREM YAMAN DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 62 kiloda mücadele eden Ankaralı sporcu İrem Yaman, altın madalya kazandı. İrem Yaman, “İki kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın tekvandocu” unvanını elde etti. Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 49 kiloda mücadele eden bir başka Başkentli sporcu Rukiye Yıldırım ise bronz madalyanın sahibi oldu. Kadınlar 67 kiloda yarışan Nur Tatar Askari ise gümüş madalya aldı. Türkiye, 15-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonu 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı.

Gençler kupayla coşturdu


BEŞTEPE’DEN İTALYAN DEVİ ROMA’YA

Gençlerbirliği alt yapısından yetişen Yıldırım Mert Çetin, İtalya Seri A Ligi’nin güçlü takımlarından Roma’ya transfer oldu. Milli oyuncu Cengiz Ünder’in de formasını giydiği Roma kulübü, 22 yaşındaki savunma oyuncusu ile 5 yıllık sözleşme imzalarken, kırmızı-siyahlı ekip bu transferden 3 milyon Euro bonservis bedeli ve bir sonraki satıştan yüzde 10 pay hakkı kazandı. Ankaragücü’nün Ümit Milli kalecisi Altay Bayındır, sezonu tamamladıktan sonra Temmuz ayında, 1.5 milyon Euro bonservis bedeli karşılığında Fenerbahçe’ye transfer oldu.

Gençler kupayla coşturdu


FİLENİN SULTANLARINDAN GÜMÜŞ MADALYA

Ankara, 2003’ten 16 yıl sonra 2019 yılında Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. A Milli Kadın Voleybol Takımı, (Filenin Sultanları) tıpkı 16 yıl önce olduğu gibi müthiş maçlar oynarken, Başkentli voleybol severler Ankara Spor Salonu’nu hınca hınç doldurup, millilere büyük destek verdi. Grup maçlarında bir yenilgi alan ay-yıldızlılar, çeyrek final ve yarı finali geçip, finale yükseldi. Büyük çekişmeye sahne olan maçta Sırbistan’a 3-2 kaybeden Filenin Sultanları ikincilikte kaldı. 2003’te yapılan organizasyonda milli takım finalde Polonya’ya yenilip, gümüş madalya almıştı.

Gençler kupayla coşturdu


OGM ORMANSPOR SÜPER LİGE YÜKSELDİ

Türkiye Basketbol Erkekler Birinci Ligi’nde OGM Ormanspor, play-off final serisinde rakibi Sigortam.net İTÜ Basketbol’a 3-2 üstünlük sağladı ve tarihinde ilk kez Basketbol Süper Ligi’nde mücadele etme hakkını elde etti. Başkent ekibi, Türk Telekom ile birlikte Başkent’i bu kulvarda temsil eden ikinci takım konumunda. Kadınlar Basketbol Liginde mücadele eden BOTAŞ, 2019 yılında Kadınlar Türkiye Kupası’nda final oynama başarısı gösterdi. BOTAŞ, finalde Fenerbahçe’ye 60-53 yenilip, kupayı kaptırdı. Geçmiş yıllarda, voleybol ve hentbol gibi branşlarda Başkente şampiyonluklar getiren takımlar, 2019 yılında bu başarılarından uzak kaldı. Bu alanda en önemli çıkışı, Kadınlar İkinci Voleybol Ligi’nde etkileyici bir performans sergileyen PTT kadın voleybol takımı yaptı. Sarı-siyahlılar, Sultanlar Liginde mücadele etme hakkını kazandı. Basketbolda Erkekler Türkiye Kupası finaline Ankara ev sahipliği yaptı. Anadolu Efes’i 80-70 yenen Fenerbahçe Beko bu kupayı 6. kez kazanma başarısı gösterdi.

SPORUN TABANA YAYILMASI HEDEFLENİYOR

2019 yılında, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle, okullarda yeterli fiziksel ve eğitsel altyapı oluşturularak öğrencilerin spor aktivitelerine erişimlerinin sağlanması, sporun tabana yayılması, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, beden eğitimi ve spor alanında ihtiyaç duyulan alanlar için nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, gençlik ve spor alanında hizmet ve faaliyetlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

RIZA KAYAALP YİNE KÜRSÜNÜN ZİRVESİNDE

ASKİ’li milli sporcu Rıza Kayaalp, Kazakistan’da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası grekoromen stil 130 kilo finalinde Kübalı Oscar Pino Hinds’i 3-1 yenerek altın madalya kazandı. Rıza Kayaalp, grekoromen stilde 4 kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcu oldu. Olimpiyat ikincisi Rıza Kayaalp, grekoromen stilde üçer dünya şampiyonluğu bulunan Hamza Yerlikaya ve Selçuk Çebi’yi geride bıraktı. Rıza, serbest stilde 4 kez dünya şampiyonluğu kazanan Hüseyin Akbaş’tan sonra bu rakama ulaşan ilk Türk güreşçi oldu. Milli güreşçi, daha önce 2011, 2015 ve 2017 yıllarında da dünya şampiyonluğuna ulaşmıştı.

Gençler kupayla coşturdu


ATATÜRK KOŞUSU’NDA ZAFER EGO’NUN

Yılın son büyük organizasyonu olan Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100. yıl dönümünde, 84. kez düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu’nu, erkeklerde Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Spor’dan Getaye Fisseha Gelaw kazandı. Yine aynı takımdan Saffet Elkatmış da yarışı üçüncü sırada tamamladı.

MİLLİ SPORCULARDAN BAŞARILI DERECELER

2019 yılında aralarında Başkentli sporcuların da bulunduğu milli takımlar katıldıkları organizasyonlarda önemli dereceler elde etti. Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkek Milli Takımı, Avrupa Şampiyonasında üçüncü oldu. Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Antarktika’da tüpsüz dalan ilk Türk kadın sporcu oldu. Ercümen, paletsiz kategoride ise tek nefeste 100 metreye dalarak kadınlar dünya rekorunu kırdı. Milli sporcu Nisanur Erbil, İtalya’da düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Antalya’da düzenlenen 14. Avrupa Tekvando Poomse Şampiyonası’nda Türkiye 27 madalyayla şampiyon oldu. Bükreş’teki Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 6 altın, 2 gümüş ve 8 bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazandı. Türk Halter Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nı kadınlar ve erkeklerde toplam 3 altın, 6 gümüş ve 5 bronz madalyayla tamamladı. Milli takım, 2019 Avrupa Oyunları’nda; 2 altın, 6 gümüş ve 7 bronz olmak üzere toplam 15 madalya elde etti. 16 Yaş Altı Kızlar Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinde İtalya’yı 3-0 yenen Türkiye şampiyonluğa ulaştı. Kazakistan’daki Dünya Güreş Şampiyonası’nda 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan Türkiye, 4 olimpiyat kotası aldı. Ay-yıldızlılar, Tayland’daki Dünya Halter Şampiyonası’nı ikişer altın ve gümüş madalyayla tamamladı. En büyük başarıyı, kadınlar 45 kiloda Şaziye Erdoğan elde etti. Milli sporcu; koparmada 77 kiloyla altın, silkmede 92 kilo ile gümüş madalyada kazandı. Erdoğan, toplamda da 169 kiloya ulaşarak, ikinci altın madalyayı Türkiye’ye getirdi.

ESKRİMDE TARİHİ BAŞARI GELDİ

Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda Görme Engelliler Kadın Golbol Milli Takımı tarihinde ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. Tekvandoda İtalya’da organize edilen G4 Ekstra Avrupa Şampiyonası’nda milli sporcular; 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. İrem Yaman ve Rukiye Yıldırım altın, Zeliha Ağrıs gümüş, Nur Tatar Askari ve Nafia Kuş bronz madalya aldı. Milli eskrimciler Deniz Selin Ünlüdağ, Aylin Çakır ve Nisanur Erbil’den oluşan Genç Kızlar Kılıç Milli Takımı, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Gençler Dünya Kupası’nda altın madalya kazandı. Finalde Rusya’yı 45-34 mağlup eden milliler, Gençler Dünya Kupaları’nda altın madalya kazanan ilk eskrim takımı oldu. Down Sendromlular Dünya Judo Şampiyonası’nda Talha Ahmet Erdem T23 kategorisi erkekler 81 kiloda altın madalya kazanarak, bu alanda Türkiye’ye ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. Şampiyonada Talha Ahmet’in ardından T21 kategorisi erkekler 81 kiloda Doğukan Coşar da altın madalya kazandı. Ankara’da uzun süredir tedavi gören olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu eski milli güreşçi Tevfik Kış, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Gençler kupayla coşturdu


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!