Gencer’e opera sahnesinde anma

Güncelleme Tarihi:

Gencer’e opera sahnesinde anma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 00:00

Hayatını geçen yıl kaybeden Türk operasının Diva’sı Leyla Gencer, ölümünün birinci yıldönümünde bu akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi’ndeki şan konseriyle anılacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü Şef Antonio Pirolli’nin yöneteceği konserde Bellini, Pucci, Mozart, Offenbach ve Rossini’den seçilen aryalar seslendirilecek. İlk ayağı Gencer’in vefat ettiği gün olan 9 Mayıs’ta İstanbul’da yapılan konserin ikinci ayağı ise bu akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleştirilecek. 16 Mayıs tarihi, Diva’nın küllerinin Boğaz’a serpildiği gün olması açısından büyük önem taşıyor.

İstanbul Operası ile ortak yürütülen çalışmanın ürünü olan konserlerde Leyla Gencer yarışmalarından finale kalanlar ya da derece alanlar sahne alıyor. İstanbul ile hemen hemen aynı olan programda parçalar, sanatçıların kendi repertuvarından seçildi. Bu konserlerin gelenekselleşmesi için çalışmalar yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, halka Leyla Gencer’i tanıtmak amacıyla yola çıktı.

Türkiye’den kırgın ayrıldı

Leyla Gencer’in adını daha çok kişiye tanıtmak ve yaşatmak istediklerini söyleyen Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, Diva’yı şöyle anlattı:

"Leyla Gencer, Türkiye’yi Diva olarak dünyaya tanıttı. İlk yurtdışına çıktığı 1953’ten 1983 yılına kadar yaklaşık 60 ülkede 70’in üzerinde ayrı rol sergilemiş ki bu çok üstün bir rakam. O’nun döneminde dünyada aynı ses grubuna ait çok büyük yıldızlar var. Bu çok önemli. Şu an dünya, o derece büyük yıldızların olduğu bir dönem değil. Ayrıca 400’e yakın da kaydı var Gencer’in. Bu da çok ciddi bir rakam. Hemen hemen söylediği her eserin kaydı var. Diva’nın gidişi de çok sansasyonel olmuş. Belli sıkıntılar, kırgınlıklar yaşanmış tabi. Leyla Gencer’i anmak, ülkesinden kırgın ayrılan tüm sanatçıları da anmaktır bizim için aynı zamanda."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!