Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2020 01:27

Mamak’ın Kutludüğün Mahallesi’nde yaşayan kadınlar, belediyenin kurduğu fırında ürettikleri Kutludüğün ekmeği(somunu) ile aile ekonomilerine de katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu


Mamak Belediyesi, Kutludüğün Mahallesi’ndeki kadınların ev ekonomisine katkı sunabilmeleri amacıyla, mahalleye ekmek fırını kurdu. Mamak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi(MAKKOP) bünyesinde kadınlar, ‘geleneksel Kutludüğün ekmeğini bu fırında üretmeye başladı. Her gün fırından sıcak sıcak çıkan 700 ekmek, Kutludüğün Mahallesi’nde yaşayan ve koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerinde kalan 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Ekmekler ayrıca hafta sonları, Gönül Çarşısı’na kayıtlı olan ihtiyaç sahiplerine Mamak Belediyesi ekipleri tarafından dağıtılıyor.

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu


YENİ ÜRÜNLER YOLDA

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Kutludüğün ekmeğinin Mamak için önemli bir marka ve geleneksel lezzet olduğunu söyledi. Başkan Köse, “Kutludüğün’ün hamarat ablalarının, sevgi ve emeklerini katarak yaptıkları lezzetli ekmeklerimizi bugünlerde ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırıyoruz” dedi. Köse, ekmeğin yanı sıra MAKKOP bünyesinde kadınların üreteceği erişte, yoğurt, salça ve marmelat gibi gıda ürünlerinin de satışa sunulması ve pazarlanması için birtakım çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu


İŞTE TARİFİ

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Türkiye Kültür Portalı’ adlı ve www.kulturportali.gov.tr adresli internet sitesinde de yer verilen Kutludüğün somununun tarifi şöyle aktarılıyor:

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu


MALZEMELER (15 Ekmeklik)

* 10 kilogram kepekli köy unu
* 10 gram maya
* Alabildiği kadar su ve tuz

YAPILIŞI

Maya bezesi bir gün önce akşamdan hazırlanır. Sabahtan, una su ve tuz karıştırılarak içerisine de akşamdan hazırlanmış mayalı beze katılarak hamur yoğrulur. Yoğurulan hamur, yaklaşık iki saat dinlendirilerek mayalanması sağlanır. Kabaran hamurdan el büyüklüğünde parçalar koparılarak bezeler oluşturulur. Yapılan bezeler, üzerine un serpilmiş temiz bir beze alınarak 10-15 dakika dinlendirilir. Daha önceden odun ateşi yakılarak orta ateşte ısıtılmış olan fırına, kabarmış olan hamur bezeleri sürülür ve kızarıklığı tespit edilen ekmekler tahta küreklerle fırından alınarak dinlenmeye bırakılır.

SERVİS

Ekmekler fırından çıktıktan sonra sıcak olarak tüketildiği gibi soğuk olarak da saklanır ve uzun zaman tüketilmesi mümkündür. Genellikle Kutludüğün’de tirit yemeği, bu köy ekmeğinden yapılır.

Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu

Kutludüğün’ün geleneksel lezzetinin diğer ekmeklerden farkı, kullanılan doğal un ve ekşi mayası.
Geleneksel lezzet Kutludüğün somunu

İlk etapta 4 kadının çalıştığı fırında, üretim kapasitesinin arttırılması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!