Geleceğin mühendisleri BİLSEM'de yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin mühendisleri BİLSEMde yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 14:45

Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü bünyesindeki BİLSEM’de eğitim gören öğrenciler, tank, uçak, gemilerin yanında SİHA’ların plastik maketlerini yaparak, geleceğe hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü bünyesindeki Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM), özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerine destek veriliyor. BİLSEM'de, Osmanlı döneminden bugüne Türk donanmasında kullanılan tank, uçak, gemi ve SİHA'ların maketlerinin yapıldığı atölyelerde öğrenciler, geleceğin mühendisleri olmaya hazırlanıyor. Öğrenciler, Ukrayna'nın Türk firmasından satın aldığı ve Rusya'ya karşı kullandığı Bayraktar TB-2 Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) da maketleri üzerinde çalışıyor. Öğrenciler ayrıca çeşitli araştırmalarla Türk savaş tarihini de öğreniyor. Öğrencilerin atölyelerde kendilerini geliştirme imkânı bulduğunu belirten BİLSEM Güzel Sanatlar Öğretmeni Ali Ertan Erdem, özetle şu bilgileri verdi:

Geleceğin mühendisleri BİLSEMde yetişiyor


MÜLAKATLA ALINIYORLAR

“Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürlüğü’müzün okullara verdiği bir kontenjan var. Sınıf öğretmenleri, farklı ve yetenekli öğrenciler seçiyor, barajı geçen başarılı öğrenciler zekâ testine ya da resim, müzik gibi yetenek alanlarında mülakata tabi tutuluyorlar, sonrasında eğitime katılıyorlar. Şu an maket yapan proje grubumuzda dokuz öğrencim var. Bunun dışında diğer sanat alanlarında eğitim verdiğim yaklaşık 60 öğrenci var. Kurumumuzda ise 500 öğrenci var. 200’ün üzerinde maketi yaparak inceleyen öğrenciler, eğitim sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yazılım mühendisliği alanında çalışabiliyor. Çocuklarımız burada başlayan serüvenleri ile ASELSAN, TAI, HAVELSAN’da çalışan birer mühendise dönüşüyor. Örneklerini gördük. Yazılımla uğraşan üç öğrencimiz var. TAI ve HAVELSAN’da çalışan, üstün zekalılar okulundan mezun bildiğimiz 15-20 öğrencimiz var.

Geleceğin mühendisleri BİLSEMde yetişiyor


ÇOCUKLAR ÇOK MERAKLILAR

Osmanlı İmparatorluğu, Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Akdeniz’i iç deniz haline getirmişti. Onun gemileri dünyada bir ilkti. Ön, arka ve yandaki toplarıyla düşman donanmalarını yok ediyordu. Bu, Barbaros'a özel bir tasarımdı. Bizim gençlerimiz de şimdiki deniz kuvvetlerimiz için bu tür gemiler tasarlamaya çalışıyorlar. Türk savaş gemisi olan Anadolu da bunlardan bir tanesi. Bunların üzerine F-35 uçakları konuşlandırılacaktı ama şu anda Bayraktar TB-2'ler bu proje için çalışılıyor. Öğrenciler burada plastik maketler yaparak uçakların, gemilerin yapısını, içlerinde bulunan silahların kullanım alanlarını öğreniyorlar. Özellikle TB-2'lerimizin maketlerini Savunma Sanayii Başkanlığı'mızdan temin ederek uçma kurallarını, insansız hava araçlarının kullanımını öğreniyorlar. Çocuklar bu konularda çok meraklılar.”

Geleceğin mühendisleri BİLSEMde yetişiyor

MEB tarafından 1994’ten itibaren kurulmaya başlayan BİLSEM’lerde üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrenciler eğitim görüyor.

BAKMADAN GEÇME!