Faaliyette ‘kabile’ gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2022 00:30

ABB Meclisi 2021 faaliyet görüşmelerine, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin ‘kabile’ çıkışı damga vurdu. Köse, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın belediyeyi 11 kişilik bir ‘kabile’ ile yönettiğini iddia etti. ABB Başkanı Mansur Yavaş önce Meclis’i terk etti, ardından geri gelip, “Bu iddialarınızla mutlaka hukuk önünde hesabını vereceksiniz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, uzun ve tartışmalı bir faaliyet oturumunu daha geride bıraktı. ABB, ASKİ ve EGO’nun 2021 Faaliyet Raporları’nın görüşüldüğü Meclis toplantısına, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin ‘Mansur Yavaş’ın Kabilesi’ çıkışı damga vurdu. ABB Başkanı Yavaş’ı ve faaliyet sunumunu eleştiren Murat Köse, “Sayın Yavaş’ı Ankaralılar bugün tam anlamıyla tanıyacak, tanıdıklarında da sevmeyecekler. Bu yüzden tanırsan sevmezsin diyorum” dedi.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


ŞEMAYLA ‘KABİLE GİBİ YÖNETİYOR’ İDDİASI

Murat Köse, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın belediye içerisinde bir yapı oluşturduğunu, 11 kişilik bir ekiple belediyeyi ‘kabile’ gibi yönettiğini iddia etti. Yavaş’a yakın olan 11 ismi bir şema halinde açıklayan Köse şunları söyledi: “Kabilenin başkanı Sayın Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı. Üç tane grup var burada. Yükselciler, Servetçiler ve Fırsatçılar. Yükselciler içerisinde; elbette ismiyle Yüksel Arslan, Ertan Işık, Atilla Çelik. Servetçiler içerisinde; Servet Avcı, Halil İbrahim Yılmaz meşhur Halil İbrahim Yılmaz ve bu pek tanınmıyor Halil İbrahim Sarı. Fırsatçılar; İhsan Yavaş, Bülent Süzer, bunlar çok meşhur, Emre Özmen, Mustafa Koç ve Ahmet Öksüz.” Bu isimlerle ilgili detaylar paylaşan Köse, bazılarının iş takibi yaptığını, bazılarının ihalelerle ilgili yolsuzluklara karıştığını öne sürdü. Gruplar arasında kavga ve çekişmeler olduğunu anlattı.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


KÖSE AÇIKLADI MANSUR YAVAŞ TERK ETTİ

Köse’nin iddialarına tepki gösteren CHP grubu, oturumu yöneten ABB Meclisi Başkanvekili Fatih Ünal’dan da müdahale etmesini istedi. Murat Köse, itiraz eden CHP’lilere yönelik, “Ne oldu böyle gerçekler anlatılırken ne zorunuza gitti. Kabile zorunuza gitti değil mi. Ankara halkı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne adeta kene gibi yapışan herkesi tanıyacak. 3 yılın nasıl heba olduğunu görecek” ifadelerini kullandı. AK Partiler Köse’yi ayakta alkışlarken tartışmalar üzerine Fatih Ünal toplantıya ara vermek zorunda kaldı. ABB Başkanı Mansur Yavaş da Köse’nin faaliyet raporunu aşarak hakarete vardığını belirterek salonu terk etti. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Meclis’te açıkladığı 11 isimle ilgili detaylı bilgileri sosyal medya hesaplarından da paylaştı. Aranın ardından konuşmasına devam eden Köse, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki gayri resmi yapıyı, bunun ismi çetedir, tüm Ankara tanıyacak. Burada 30 milyar bütçe kullanılmasına rağmen niye iş yapılmadığını tüm Ankara gördü çabalamayın boştan yere” dedi. Köse ayrıca kreş yapımı ile ilgili 25 milyon TL’lik bir yolsuzluk yapıldığını da öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


BEL ALTI VURARAK SİYASET HİÇ HOŞ DEĞİL

Murat Köse’nin ‘kabile’ iddialarına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Kişilere bel altı vurarak siyaset yapmak hiç hoş değil” dedi. Neslihanoğlu özetle şunları kaydetti: “Murat Bey(Murat Köse) kahvehanede konuşur gibi ABB Meclisi ile ilgisi olmayan isimlerle ilgili iki tane resim yapmış buraya getirmiş. Buradaki insanları rencide edecek, hedef gösterecek davranışlarda bulunmak son derece yanlış. İçinde bulunduğumuz ramazan ayında hiç olmayacak şeyler. Şova benzeyen hareketleri Meclis çatısı altındaki hiçbir arkadaşın tasvip etmediğini görüyorum. Murat Başkan, Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleri dışında her konudan konuştu. Bir insan bazı kişilerle ilgili ithamlarda bulunuyorsa, yolsuzluk iddialarında bulunuyorsa ya da ‘Büyükşehir’in mallarını, paralarını har vurup harman savurdular’ diyorsa, kişilere özel suçlamalarda da bulunuyorsa gidecek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak. Büyükşehir Belediyesi bunun yeri değil. Mahalle siyaseti gibi kişilere bel altı vurarak siyaset yapmak hiç hoş değil.”

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


KENDİ SİSTEMİNİ DE BÖYLE YÖNETİYOR

Murat Köse’nin iddialarına tepki gösteren İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ise “AK Parti Grup Başkanı’mız Erzurumlu Teyo Pehlivan gibi. Buraya bir konsey tablosu koydu, ‘çete, örgüt’ dedi. Öyle güzel anlattı ki sanarsın Ankara Cumhuriyet Başsavcısı. Demek ki bu işlerden iyi anlıyor. Çizelgesine falan baktığınız zaman demek ki kendi sistemini de böyle yönetiyor. Bu mübarek günde onların vebali var. Eğer onların burada akçeli işi varsa, birilerinden bir iş almış, iş vermişlerse burada bunu ispat etmezse (Murat Köse) bu kadar Meclis üyesinin ve 6.5 milyon Ankaralının vebali günahı kendisindedir. Geçenlerde Mamak Belediyesi ile ilgili bir video yayınlandı. Buraya da çıktın kafana göre bir proje yaptın. O konu seni biraz incitmiş” dedi.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


ANKAPARK’A EYFEL BENZETMESİ

Haberin Devamı

Eleştirilerini faaliyet raporu üzerinden yapan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Faaliyet kitabına baktığımızda ortada faaliyet kitabından ziyade sanki 6 ay sonra seçim olacakmış gibi bir proje kitapçığı var. Buradan anladığımız kadarıyla siz hâlâ bir Büyükşehir Belediyesi olduğunuzun farkında değilsiniz” dedi.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


ABB yönetimini Ankapark üzerinden de eleştiren Ilıkan şöyle konuştu: “Sizin bu eskilerle olan kavganız o kadar büyük bir rövanşa, mücadeleye dönüştü ki artık kenti, kentin itibarını unuttunuz. Bir belediye başkanı düşünün ki, başkanın etrafı, eşrafı, bütün gücü kendi şehrindeki bir yere ‘İsraf müzesi’ desin. Bir günah alanı oluşturuyor, bunu bütün dünyaya lanse ediyorsunuz. Sürekli televizyonlara, billboardlara çıkıyorsunuz. Bugün yerini, maliyetlerini tartışabiliriz. Ama bugün kamu kaynağı harcanmış bir yer var yapılmış zarar diyorsunuz, işletilmiyor ikinci bir zarar. Bu kampanyalarınızla sürekli orayı zarar eden metruk bir yapıya dönüştürdünüz. Mahallenizde camdan bir yapı var. Sürekli camlarını taşlıyorsunuz. Artık kırık cam teorisindeki kötü metruk yapıya dönüşüyor, sonra diyorsunuz ki ‘ya biz burayı alacağız da vermiyorlar.’ Madem oraya alacaktınız taliptiniz, niye taciz ettiriyorsunuz, adını kötüye çıkarttırıyorsunuz. Siz bu şehrin dezavantajlarını avantajlara çevirirseniz başarılısınız. Abartılı bulabilirsiniz ama Eyfel Kulesi de dikildiğinde zaten 20 yıl boyunca Fransızlar demişler ki; ‘Ya nehrin kenarında böyle demirden bir kule olur mu?’ Ama bir gün gelmiş bakın milyonlarca insan sadece Eyfel Kulesi’ni görmek için oraya gider hale gelmiş. Orası bir Eyfel Kulesi demiyorum ama siz bir orayı bir Eyfel’e dönüştürebilirsiniz. Etap etap yapın ama bir çözüm üretirsiniz. Hiçbir çözüm üretmeyip de orayı itibarsızlaştırmak adına farkında olmadan başkentin belediye başkanı bulunduğu her platformda şehrini itibarsızlaştırdı. Siz bunu yaparken bu şehrinizde bakın dibinizdeki Konya Belediyesi geliyor sizin billboardlarınızda diyor ki ‘bizim orada Kelebekler Vadisi var gelin Ankaralılar orayı ziyaret edin.’ Sizin başka şehirde sunduğunuz başka bir veri var mı. Belediye başkanı ödül alıyor belediyenin, şehrin aldığı bir ödül yok. Havalimanında indiği anda insanlar Ankara’da ne yapılır dediği anda billboardlarda ‘Ankapark, dinazor, eski müze, et dağıtıyoruz’ yazıyor. Böyle bir şehir itibar yönetimi olur mu. Bu kadar itibarsızlaştırdığınız bir alan var buradan dolayı savcılıkta tutuklanan bir tane adam yok.” Altınpark örneğini de veren Ilıkan, “Altınpark’ın ilk imza atanı Vedat Dalokay, emek veren Ali Dinçer, proje yarışması açıp temelinin atılmasını sağlayan Mehmet Altınsoy, açılışını yapan Murat Karayalçın, işleten Melih Gökçek. Eğer sizin gibi onlar da sırf düşman gibi rakip, hasım mantığıyla bir rövanşizm mantığıyla orayı öyle bir yıkıntıya viraneye dönüştürseydi Ankapark gibi bir şey vardı Altınpark’ta. Ama bakın bugün siz bile sadece o kermeslerinizi, fuarlarınızı, ziyaretçi yönetimlerinizi orada yapıyorsunuz” dedi.

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


YAVAŞ: HUKUK ÖNÜNDE HESABINI VERECEKSİNİZ

Faaliyet Raporları’nın oylamasından önce ABB Başkanı Mansur Yavaş geri Meclis’e geldi. Köse’nin iddiaları arasında ismi geçen CHP Etimesgut Meclis Üyesi Ertan Işık, hakkındaki iddialara cevap vermek için söz istedi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Eğer vermezseniz bir daha benden kimse söz alamaz yönetirken. Öyle şey olmaz” dedi. Konuşacak isimlerin toplantı öncesi yazdırılması usulü nedeniyle Işık’a söz verilip verilmemesi konusunda AK Parti ve CHP arasında tartışmalar yaşandı. Oylama sonrası söz verilmesi konusunda uzlaşı sağlandı. ABB Başkanı Yavaş iddialara toplantının sonunda şu yanıtları verdi: “Gerçekten Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yakışmayan, üstelik ramazan ayında asla ve asla yakıştıramadığım bir hadise burada yaşandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’na daha önceki meclis toplantılarında (Murat Köse) ‘Ben sizin kimleri zengin yaptığınızı göstereceğim’ dedi ama ben bugün bu saate kadar da isim falan da görmedim. Kendi il başkan yardımcınızı Ankara Büyükşehir’den ihale aldığı için siz görevden aldınız. Yani bizim ihalelerimiz gayet açık. Hata yapan varsa cezasını çeker. Bir sürü büyük ihale yaptık. Bugüne kadar bunlarla ilgili hiç kimsenin de bir şikâyeti olmadı. Ufak tefek şikâyetler olmuştur bunlarla ilgili de mülkiye müfettişleri gelip inceliyor. Bu belediyede olduğum müddetçe kimseye yolsuzluk yaptırmayacağım. “Bu yaşa kadar kimsenin kul hakkını yemedim kimsenin de yemesine izin vermeyeceğim. Benim etrafımda yanlış yapan olursa ben kendi dönemimde bir sürü soruşturma açtırdım. Hiçbir şekilde bunlara müsaade etmeyeceğim. Siz bu iddialarınızla mutlaka hukuk önünde hesabını vereceksiniz. Bunlar iddia ve iftira. Kalkıp kendi kendinize ‘şu şunu yapmış bu bunu yapmış falan etmiş.’ Bunlar böyle olmaz. Somut bir şekilde ‘şu şunu gitti takip etti, şu şu ihaleye gitti karıştı’ bunları açık açık ispat etmeniz lazım. Siz savcılığa verileceksiniz. Hukukta ispat hakkı var, siz de dersiniz ki ‘ben iftira atmadım ben bunu ispat edeceğim’ ispat ederse size ceza gelmez. Siz de tam tersine tazminat davası açarsınız. Ama ispat edemezseniz ispat hakkını kullanamazsanız mutlaka ceza alacaksınız. Heykellerle konuşan bir trolümüz var. Onun talimatıyla bu iş yapılmış çetenin de kim olduğunu çok yakında herkes görecek.”

Faaliyette ‘kabile’ gerginliği


İSPAT EDEMEZSE MÜFTERİ İLAN EDİYORUM

CHP Meclis Üyesi Ertan Işık da “Burada hakkımızda bir sürü zırvalar yapıldı. Bizimle ilgili kişilik haklarımıza gerçekten tecavüz edildi. Daha önceden bunun ağababaları var. Bize dedi ya ‘iş takibi yapıyor’ diye. İş takibi yapan, sana kim telefonla talimat veriyorsa ‘şu işi geçir’ diye daha sonra o zatın senin de yanında beni arayıp ‘bu adam adam değil bundan sonra siz buna değer verirseniz ben de sizin karşınızda olacağım’ dediğini ben buradan beyan ediyorum. Burada ‘yok’ derse ben yemin etmeye hazırım. Geçen ay Mamak Meclisi’nde bir CHP’li arkadaşımız çıktı, bu arkadaşın birinci derecede, akrabalarının nasıl belediyeyi kuşattığını ifşa etti. Bu çamaşırlar ortaya dökülünce, bu arkadaşın çok zoruna gitti. Esas ciddi mesele, bu arkadaşın gerçekten bir paralel yapılanması var. Paralel yapılanma, çete herhangi bir kabile yönetimi arıyorsan aynaya bakacaksın” diye konuştu.

ASLI ASTARI OLMAYAN İFTİRALAR

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Daha konuşacağım şeyleri konuşmadan bir bölümünü sadece anlattım. Bunların hepsi gerçek bunlara cevap veremeyince Sayın Meclis Üyesi(Ertan Işık) başka şeylerden bahsediyor. Böyle itibar suikastı üzerinden gerçekten de aslı astarı olmayan yalan ve iftiralar üzerinden birisi üzerinden bunlar üzerinden iftira atılmaz, yapılmaz, böyle siyaset olmaz. Eğer arkadaşlar sahada siyaset yapacaklarsa biz hizmetlerimizle eserlerimizle ortadayız. İftira atarak siyaset olmaz” yanıtını verdi.

MECLİS’TEN NOTLAR

*AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin şemalı anlattığı ‘kabile’ iddiaları faaliyet konusunu geri plana attı.
*Toplantıda ABB Başkanı Mansur Yavaş, yapılan çalışmalar ve yapılacaklarla ilgili ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.
*Önceki gün saat 14.50’de başlayan Meclis oturumu aralarla beraber cumartesi sabaha karşı saat 03.30’a doğru bitti. Meclis iftar arası da verdi.
*AK Partili ilçe belediye başkanları ile Meclis üyeleri söz alarak Yavaş’ı ve ABB’yi yapılmayan çalışmalar üzerinden eleştirdi.
*ABB, ASKİ ve EGO’nun 2021 Faaliyet Raporları, AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyu kullanmasının ardından oy çokluğuyla reddedildi. Meclis’te yeterli çoğunluk sağlanamadığı için de raporlar onaylanmış sayıldı.

BAKMADAN GEÇME!