Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi

Güncelleme Tarihi:

Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2021 00:32

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, nisan ayı beşinci oturumunu dün ABB Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Meclis, ABB, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2020 faaliyet raporlarını da görüştü. ABB Başkanı Mansur Yavaş, yaklaşık 5 saatlik bir sunumla yapılan proje ve çalışmalarla yapılacakları anlattı. Yavaş, “Miting meydanlarında söz verdiğimiz gibi çalışıyor, o sözleri yerine getiriyoruz. Elbette hatalarımız kusurlarımız da olabilir. O zaman kusuru başkalarına atmak yerine özür dilemeyi de biliyoruz. Bunca yapılanı görmeyip, bize ‘Ne yaptınız?’ diye sorarak güya eleştirdiğini zanneden beton meşrepli küçük bir azınlığı artık yok sayarak, Meclis çoğunluğuna seslenmek istiyorum; milletçe büyük bir sınavdan geçiyoruz. Gelin siyasi hırsları, ayrılıkları, varsa öfkelerimizi bir kenara bırakalım, birbirimizle mücadeleyi gerektirecek neyimiz varsa erteleyelim. Birbirimizi yine eleştirelim ama gelin hep birlikte şu yaraları saralım ve ayağa kalkalım. Buradan doğacak siyasi kâr da kim istiyorsa onun olsun. Yeter ki siyasi ve şahsi hırslarımızı, öfkemizi, hesaplarımızı Ankara halkına hizmetin önüne geçirmeyelim” dedi.

Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi


BASIN TOPLANTISIYLA CEVAP VERECEĞİM

Muhalefetin uzun uzun konuşma yaparak kendisinin yanıt vermesine imkân vermemeye çalıştığını öne süren Başkan Yavaş sunumunun sonunda, “Meclis’te yapmamız gereken halka hizmet yolunda mesaiden eksiltmek değil bu Meclis’i işler kılmaktır. Görüyorum ki bu türden her toplantımızda aynı yöntem izlenmektedir. Makul çoğunluğu istisna tutarak söylüyorum; içlerinde yalan ve iftira dolu konuşmalarla toplantıyı geç saatlere kadar sürdürüp bizim cevaplarımızı halkın duyamayacağı hale getirilmesi amaçlanmaktadır. İki sefer yapıldı, bu üçüncü. Salgın dolayısıyla Ankara halkı bizden omuz omuza hizmet beklerken sadece kişisel hırslarla ayak oyunlarına girilmesi bizi ne üzebilir ne de yolumuzdan çevirebilir” diye konuştu. “Yalan söyleyenler için söylüyorum. İpliği pazara çıkarma işini basın toplantısıyla gerçekleştireceğiz” diyen Yavaş, basın toplantısıyla tek tek konuşan belediye başkanlarının görüntülerine karşı cevaplarını vereceğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “‘İpliği pazara çıkarma’ deyimini size iade ediyorum” diyerek Yavaş’a tepki gösterdi.

CHP VE İYİ PARTİ MECLİS’İ TERK ETTİ

Başkan Yavaş sunumunun ardından oturumu Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal’a devretti. Ünal ilk konuşmayı grup başkanvekillerine vereceğini belirterek MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ı davet etti ancak CHP grubu buna karşı çıktı. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne göre konuşma sırasının ilk olarak üye çoğunluğu bulunan AK Parti’ye verilmesi gerektiğini söyledi.

Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi


Murat Köse ise sonra konuşacağını belirtti. CHP, AK Parti ve İYİ Parti arasında konuşma sırası krizi yaşandı. Kendilerinin önce konuşmasını kabul eden AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, kendi içlerindeki sıralamaya ise diğer partilerin karışamayacağını belirtti. Oturumu yöneten Ünal, 5 dakika ara verdi. Ünal, aranın ardından üye çoğunluğu çok olan partilerdeki isimlerden başlayarak daha sonra grup başkanvekillerine söz vereceğini belirtti. Bunun üzerine CHP ve İYİ Parti oturumu terk etti. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse sosyal medyadan, “CHP ve İYİ Parti grubu Belediye Meclisi’ni terk etti. 4.5 saat boyunca biz Sayın Mansur Yavaş’ı dinledik. Konuşma sırası bize geldiğinde eleştirilerimizi dayanamayıp salonu terk ettiler” paylaşımını yaptı.

Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi


YAYIN KESİLDİ KÖSE TEPKİ GÖSTERDİ

Tartışmaların ardından devam eden oturumda ilk olarak faaliyet raporu üzerine söz alan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın konuşmalarını dinledik, uzun sayılacak bir konuşma yaptı. Biz görevimizi yapacağız burada tespit ettiğimiz hususları hemşehrilerimizin bilmesi açısından dile getireceğiz. Şunu da yadırgadığımı belirteyim; Büyükşehir Belediye Başkanı’mız bunun her ne kadar böyle olmadığını söylese de herkesin anladığı şey şu; ‘Benden sonra konuşacak olanların büyük çoğunluğu yalan iftira vesaire’ anlamına geliyor mu gelmiyor mu? Hangi partiden olursa olsun hiçbir arkadaşımız ne iftira atar ne yalan söyler. Belki yanlış bilgiye sahip olmuş olabilir. Hiçbir arkadaşımıza böyle bir ithamda bulunmanın doğru olduğunu düşünmüyorum” sözleriyle ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı eleştirdi. Başkan Balcı’nın ardından kürsüye gelen Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık’ın konuşması sırasında ABB’nin canlı yayını kesildi. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, sosyal medyadan, “Akyurt Belediye Başkanı’mız Sayın Hilal Ayık’ın konuşması esnasında CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi canlı yayını kesti. İşte CHP’nin şeffaflık ve demokrasi anlayışı bu şekilde tezahür ediyor. Despotlar ve antidemokratlar. Yazık, Rabbim milletimizi CHP’ye muhtaç etmesin” paylaşımıyla tepki gösterdi. Yayın kesintisi nedeniyle Meclis oturumuna ara verildi, Hilal Ayık konuşmasını tekrar yaptı. Dün gazetemiz baskıya girerken saat 19.00 itibarıyla Meclis’te belediye başkanlarının konuşmaları da devam ediyordu.

Faaliyet görüşmesinde konuşma sırası krizi

Ünal’ın üye çoğunluğu fazla olan partilerdeki isimlerden başlayarak daha sonra grup başkanvekillerine söz vereceğini söylemesi üzerine CHP ve İYİ Parti oturumu terk etti. Oturum tartışmaların ardından tekrar başladı.


KADEMELİ TARİFEYLE ARTIŞA AK PARTİ VE MHP’DEN RET

Haberin Devamı

Öte yandan Meclis, ASKİ Genel Müdürlüğü’nce uygulanacak kademeli su tarifesinin belirlenmesine ilişkin Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Raporu’nu da görüştü. Komisyon Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Ercan Kınacı, ‘kademeli tarife talebinin reddini sosyal yardımdan faydalanan vatandaşlara da 10 metreküpe kadar 1 TL olarak ücretlendirilmesi’ teklifinde bulundu. Teklif, parti grupları arasında tartışmalara neden oldu. Teklif, AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘ret’ oyu kullanmasının ardından oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece su kullanımına göre kademeli artış getiren tarife reddedildi, sosyal yardım alan aileler için 10 metreküpe kadar suyun metreküpü 1 TL oldu. ABB Başkanı Mansur Yavaş, kararı veto edeceğini söyledi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!