Eymir’in ilkleri

Güncelleme Tarihi:

Eymir’in ilkleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2021 00:43

Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda bu yılın ilkbahar döneminde 45 türden 800 kuş halkalandı. Kirazkuşu, Mavigerdan, Çizgili ötleğen ve Maskeli ötleğen Eymir’de ilk kez halkalanan türler oldu.

Haberin Devamı

Kuşların göç sırasında kullandığı önemli dinlenme ve beslenme alanlarından biri olan Eymir Gölü’ndeki ‘Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda ilkbahar dönemi kuş halkalama çalışmaları tamamlandı. Ankara Üniversitesi (AÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle yürütülen çalışmalarda ilkbahar döneminde 45 türden 800 kuş halkalandı. İstasyondaki çalışmaları, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanı Burak Tatar ile birlikte yürüten AÜ Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen çalışmalar hakkında, “İlkbahar döneminde görülen türler arasında Karabaşlı kiraz kuşu, Kiraz kuşu, Mavi gerdan, Çizgili ötleğen ve Maskeli ötleğen Eymir İstasyonu için ilk kez halkanan kayıtlar oldu. Daha önceki yıllarda halkalanan 40 kuş tekrar yakalandı. Bu kuşlardan 3 tanesi Eymir fidanlıkta üreyen Bülbül olarak kayda geçti” dedi. 2021 kışının sert ve uzun sürmesi sonucu, kuşların göç sezonunda farklılıklar tespit ettiklerini söyleyen Dr. Arzu Gürsoy, şöyle devam etti:

Eymir’in ilkleri


KIŞ UZUN SÜRDÜ YAKALANAN TÜR ARTTI

“Kışın sert ve uzun sürmesi, ilkbahar göç sezonunu hem tür çeşitliliği hem de yakalanan kuş sayısı bakımından olağandışı kıldı. Sert geçen ve uzun süren kış nedeniyle kuşlar muhtemelen göçlerine daha geç başladılar. Dar bir aralıkta yaptıkları ilkbahar göçü nedeniyle de istasyonda yakalanan tür sayısı ve kuş sayısı diğer sezonlara göre daha fazla oldu.

Eymir’in ilkleri


EYMİR GÜVENLİ BİR DURAKLAMA ALANI

Eymir fidanlık alanı Bülbüller için hem önemli bir üreme alanı hem de göç sırasında konaklayabilecekleri güvenli bir duraklama alanı. Bülbüller 20-25 gram olup kışı Sahra Altı Afrika’da geçirir. 2018’de halkalandığında erişkin olan bu kuşlar Sahra Altı Afrika ve Eymir fidanlık arasında en az 32 bin kilometre yol kat etti.”

Eymir’in ilkleri


TOPLAM 4 BİN 857 KUŞ HALKALANDI

“2018’den bu yana her ilkbahar ve sonbahar göç döneminde düzenli yürütülen halkalama çalışmalarında (2020 yılı ilkbahar dönemi pandemi nedeniyle yapılamadı) Eymir Halkalama İstasyonu’nda bugüne kadar 75 türden 4 bin 857 kuşa Türkiye rumuzlu halka takıldı. İstasyonda en çok halkalanan 5 tür sırasıyla Karabaşlı ötleğen, Söğüt bülbülü, Çıvgın, Kamış bülbülü ve Sazkamışçını oldu. Eymir İstasyonu’nda halkalanan iki Karabaşlı ötleğen İsrail’de, bir tanesi ise Lübnan’da tekrar yakalandı. Romanya halkalı bir Çıvgın da istasyonumuzda tekrar yakalandı. Yurt içi geri bildirim ise Karapürçek’te fotoğraflanan bir Kamış bülbülü’nden oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!