Ev kadınıydılar şimdi ustalar

Güncelleme Tarihi:

Ev kadınıydılar şimdi ustalar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2021 01:00

İşsizleri 6 aylık eğitimle fabrikalarda iş sahibi yapan ASOSEM’de her bir kursiyerin ayrı bir hikâyesi var. Merkezde en dikkat çeken kursiyer grubu ise mobilya döşemeciliği öğrenen kadınlar. Çoğunluğu ev kadını olan ustalar, “‘Yapamazsınız’ diyenlere inat nasıl yapıldığını göstermiş olduk” diyor.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi(OSB) bünyesinde yer alan ve 18 yaş üzeri işsizler meslek öğreterek 6 ayda iş sahibi yapan Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi’nde (ASOSEM) en çok dikkat çeken kursiyer grubu Mobilya Döşemeciliği Atölyesi’ndeki 15 kadın. Çoğunluğu ev kadınlarından oluşan kursiyerlerin arasında sağlıkçı olup yeni bir meslek öğrenmek için gelen de var, eşi mobilya ustası olup beraber yeni bir atölye açmayı hedefleyen de. Mesleklerinde ustalaşan ve fabrikalarda da stajlarına devam eden kadınlar, 6 aylık eğitimin ardından yeni iş yerlerinde çalışmaya devam edecekler.

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


İLK SİPARİŞLER KENDİ EVLERİNE

Kadınlar, kursun ilk bir aylık sürecinde öğrendikleriyle evlerindeki sandalyelerini yenilemiş. “İlk siparişlerimiz kendi evlerimize” oldu diyen kadınlar, ürünleri sosyal medya hesaplarından paylaştıklarını belirterek, “Ardından herkes sipariş vermeye başladı” diyor. ASOSEM’i tüm kadınlara tavsiye eden kadınların ortak değerlendirmeleri şöyle: “Yeni bir meslek edinmek isteyenler varsa mutlaka gelsinler. İnce detaylar isteyen işlerde kadınlar daha iyi. ‘Yapamazsınız’ diyenlere inat nasıl yapıldığını göstermiş olduk. Kimse ‘ben bunu yapamam’ demesin. Üretmek çok güzel bir şey.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


BÖYLE BİR İŞ YAPACAĞIM AKLIMIN UCUNDAN GEÇMEZDİ

Aysel Güler: “Ev hanımıyım, üç çocuğum var. Sosyal medyada gördüm başvurdum. Gıda sektörü, temizlik gibi işlerde çalışma hayatım oldu. Çok az bir sigorta başlangıcım vardı meslek edinip onu ilerletip emekliliğe sahip olmayı istedim. Ama böyle bir iş yapacağım aklımın ucundan geçmezdi. Becerebilir miyim diye tereddütlerim oldu ama artık öğrendim ve yapabiliyorum.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


BURADAN ALDIĞIM ÜCRETLE ÜNİVERSİTE KREDİMİ ÖDÜYORUM

İrem Yazıcı: “22 yaşındayım. Asıl mesleğim laborantlık. Okulu bitirdim bir yandan atama bekliyorum diğer yandan yeni meslek öğreniyorum. Buradan aldığım ücretle, üniversite kredimi de ödüyorum. Çevremden gelen yorumlar gayet olumlu. Mesela abim sürekli ‘bizim balkona da bir sedir yap’ diyor.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


EŞİM DE MOBİLYA USTASI ‘BENİ GEÇTİN’ DİYOR

Zeliha Canpınar: “Eşim de ahşap üzerine mobilya ustası. İş bulamamıştım, eşim kursun olduğunu, sertifika alırsam daha rahat iş bulabileceğimi söyledi. ‘Kadından döşemeci olur mu’ diyenler oldu. Eşim normalde benim yaptığım işi beğenmiyordu. Şimdi ‘beni geçtin’ diyor. Bende döşeme üzerine kendimi geliştirdim eşimle belki inşallah ileride dükkânımız bile olabilir.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


‘BÖYLE GİDERSE İŞİMİZİ ELİMİZDEN ALACAKSINIZ’

Ayşe Yıldırım: “Fabrikalarda da stajımız devam ediyor. Diğer erkek ustalar bizlerin yaptığı işleri gördüğünde ‘siz artık usta oldunuz’ diyor. ‘Böyle giderse işimizi elimizden alacaksınız’ diyenler var.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


‘KANEPEM BOZULDU YAPABİLİR MİSİN’ DİYORLAR

Özlem İnceoğlu: “46 yaşındayım, bakım merkezinde çalışıyordum pandemiden dolayı ayrıldım. Çocuklarım burası için, ‘anne nasıl yapacaksın’ dedi. Genelde büyük koltuklar, kanepeler olduğu için zor zannediliyor ancak parça parça döşeme yapıldığı için kolay oldu. Bayağı ilerleme kaydettik. Çevremizdekiler ‘Kanepem bozuldu yapabilir misin’ bile diyorlar.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


İLK GÜN HEPİMİZ KORKTUK

ASOSEM’deki kadınlar ilk günle ilgili anılarını ise şöyle anlattı: “Üretimde kullanılan hava tabancaları var. İlk derse geldik, hava tabancalarını takıp çıkartmayı öğretti hocamız. Takarken kuvvetli bir ses çıktı ve hepimiz korktuk. Birbirimize baktık. Çünkü ilk kez duymuştuk. Şimdi artık sese de alıştık takıp sökmeye de.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


KAYNAĞIN K’SİNİ BİLMİYORDUM

Bünyesinde 10 farklı alanda eğitim veren ASOSEM’de erkek kursiyerler de eğitimlere devam ediyor. Yeni bir mesleğe adım atan iki kursiyer ise hikâyelerini şöyle anlattı.
Mustafa Çakır: “19 yaşındayım. Şehirlerarası otobüste muavinlik yapıyordum, bıraktım geldim. Kaynağın k’sini bilmiyordum. 1.5 ayda kaynak yapmayı öğrendim. İleride aile kuracağım, meslek yönünden sıkıntı yaşamamak için seçtim. 30-40 yaşında meslek öğrenmeye kalktığımda benden küçük ustalarımın bana iş öğretmesi belki zoruma gidecekti. Şimdi rahat öğrenebiliyorum.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar


BABA-OĞUL MESLEK ÖĞRENİYOR

Adnan Erdem: “50 yaşındayım. Kombi bakımı ve tamiriyle uğraşıyordum. Bu meslekte yaş itibarıyla iş bulamıyordum. Eğitimlere başladım. Kaynağı seçme nedenim de piyasada daha fazla talep olması oldu. El becerim olduğu için yabancılık çekmiyorum. Oğlum da 26 yaşında. 2 yıllık Harita Kadastro mezunu. Onun da iş imkânı olmadığı için baba oğul eğitime başladık.”

Ev kadınıydılar şimdi ustalar

Hürriyet Ankara ASOSEM’i ve sağladığı iş imkânlarını dün ‘Altı ayda işiniz garanti’ manşetiyle gündeme taşıdı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!