Esnafın mali af beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Esnafın mali af beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 16:19

Terör ve Ortadoğu’daki iç savaşların sebep olduğu ekonomik krizden dolayı esnafın mali af beklentisi içinde olduğunu belirten ASMMMO Başkanı Mehmet Okkalı, “Esnafımız vergi borçlarını ödemede sıkıntı yaşamaya başladı. Vergi borçlarının yapılandırılarak, ötelenmesini istiyorlar. Af isteği var” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, terör ve Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle yaşanan ekonomik krizinden dolayı esnafın ‘mali af’ beklentisi içinde olduğu dile getirdi. ASMMMO’nun, mali müşavirler ile esnafın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği toplantıda konuşan Okkalı özetle şunları söyledi:

“Rusya krizi ve Ortadoğu’daki savaşlardan dolayı ülkemizde de ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Esnafımız vergi borçlarını ödemede büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Kriz nedeniyle turizmde yaşanan düşüşün tarımı da etkileyeceğini düşünüyoruz. İç piyasa bundan etkileneceği için krizin, ekonomik çalışmalar neticesinde diğer ülkelerle sağlanacak ihracat bağlantıları sayesinde aşılması gerekiyor. Müşterilerimizin af isteği var. Mevcut vergi borçlarının yapılandırılarak, biraz ötelenmesini istiyorlar.

Haberin Devamı

YETİŞMEYEN BEYANNAME İÇİN 1300 TL

Mali müşavirlerin yaptığı işin en önemli noktası devlet ile esnaf arasındaki köprüyü kurmak. Her türlü düzeni istihdam edip, yeni vergi yasaları hakkında esnafı bilgilendirmek. Ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmak. Ancak meslektaşlarımızın, bunları yaparken karşılaştıkları bazı sorunlar var. En büyük sorunlardan biri aşırı iş gücü. Haksız rekabet ve katma değer vergisi yükü de meslektaşlarımızın sorunları arasında. Akşam ışığı yanan bir ofis görürseniz büyük ihtimalle bir mali müşavirdir. Meslektaşlarımızın hastalık veya ölüm gibi durumlarda bile ‘katma değer vergisi beyannamesi’ni zamanında teslim etmeleri gerekmekte. Gününde hazırlayamadığı her beyanname için bin 300 TL ceza alıyor.

MALİ MÜŞAVİRLERE YEŞİL PASAPORT

Üst birliğimiz olan TÜRMOB ile birlikte 100 bin kişilik bir orduyuz fakat orada da anayasaya aykırı şeyler var. 100 bin üyeden 96 bini mali müşavir, 5 bini yeminli mali müşavir. 5 bin yeminli mali müşavirin TÜRMOB yönetimindeki temsili 5 kişi iken, 96 bin mali müşavirin temsili 4 kişi. Bir de başkan, yeminli mali müşavirler arasından seçilebiliyor. Anayasaya aykırı böyle adaletsiz bir sistemi kabul etmiyoruz. Bir de mali müşavirlere yeşil pasaport verilmesini talep ediyoruz.

Haberin Devamı

BİZ OLMAZSAK EKONOMİ ÇÖKER

Mali müşavirlik ekonominin temel taşıdır. Bizler olmazsak devlet harcama talebi olan vergileri asla tahakkuk ve tahsil edemez. Hem devlet kanadının hem de müşteri kanadının bize sahip çıkması gerekiyor. Mükellefler doktorunu, avukatını çok seviyor ama ödeme çıkardığı için mali müşavirine çok sıcak bakmayabiliyor. Bizler olmazsak ekonomi çöker. Sorunlarımızın çözümü için yeni çıkacak yasada düzeltmeler yapılmasını talep ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!