Eski isimleri geri verilsin

Güncelleme Tarihi:

Eski isimleri geri verilsin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2022 16:51

ABB’nin kırmızı renkli yeni sokak ve cadde tabelalarını takmasıyla beraber Bahçelievler’de de daha önce parantez içinde yer alan eski isimler gitti. Bu durum ‘Bahçelievler’deki eski cadde ve sokak isimlerine yeniden dönüş’ konusunu da gündeme getirdi. Bahçelievler Derneği’nden de ABB Meclisi’ne “Bu yanlıştan dönelim” çağrısı geldi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), kentte yeni sokak ve cadde tabelalarını takmaya devam ediyor. Bahçelievler’de de yeni tabelaların takılmaya başlamasıyla daha önce parantez içinde yer alan eski numaralı cadde isimleri gitti. Yeni tabelalarla beraber, 2007’den yana devam eden ‘Bahçelievler’deki eski cadde ve sokak isimlerine de yeniden dönüş’ konusu yeniden gündeme geldi. Resmî adı Aşkabat Caddesi olan Bahçelievler’deki eski 7. Cadde’nin halen ‘7. Cadde’ olarak bilindiğine dikkat çeken Bahçelievler Derneği’nden, Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’ne, “Bahçelievler’in kültürüyle oynamayalım yeniden eski isimlerini verelim. Bu yanlıştan dönelim” çağrısı geldi. Geçmiş dönemde yapılan değişikliklerden bugüne tekrar eski isimlerin verilmesi için girişimlerinin olduğunu anlatan Bahçelievler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Şevket Özgün, şunları söyledi:

Eski isimleri geri verilsin


AMACIMIZ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ

“Uzun süredir bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz. Amacımız bu yanlıştan bir an önce dönülmesi. Hem buranın ismini değiştiren eski ABB Başkanı Sayın Melih Gökçek, hem mevcut Çankaya Belediye Başkanı Sayın Alper Taşdelen, hem eski ABB Başkanı Sayın Mustafa Tuna, hem de ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş, burayla ilgili bir açıklama yaptıklarında ‘Bahçeli 7. Cadde’ diyorlar. Mesela resmiyette 7. Cadde şu anda AŞTİ’nin karşısında Yeşiltepe bloklarıyla benzinliğin arasındaki cadde. Şaka gibi bir olay. Bölgeye gelen dolmuşlarda Aşkabat Caddesi yazın kimse 7. Cadde’ye gelemez.

Eski isimleri geri verilsin


AMBULANSLAR ADRESTE ZORLANIYOR

Bu semt Cumhuriyet’in ilk yapı kooperatifi olan Bahçeli Evler Yapı Kooperatifi’nin olduğu yer. Numaratajda normalde burası 1-2-3-4-7 diye gidiyormuş. İnsanlar bugün halen buna göre yer tarif ediyor. Örneğin ben Emek’te 30’uncu Sokak’ta oturuyorum, eski adı 58’inci Sokak. Bana birisi ‘nerede oturuyorsunuz’ diye sorduğunda ‘30’uncu Sokak’ dediğimde ‘evet Bahçelievler’de diyorlar’, ‘Emek’te cevabını verince şaşırıyorlar. Bu keşmekeşi yaşamaktan bıktık. Sürekli adres tarifinde zorluklar yaşıyoruz, ambulanslar dahi yol bulmakta zorlanıyor. Semtin dokusuyla oynamak için geçmişte yapılmış bu çalışma bugün adres sıkıntısı yaşayan insanları rahatsız ediyor. Çoğu insan yaşadığı sokak dışında başka sokakların yeni ismini bilmiyor ve eski adıyla söylüyor.”

Eski isimleri geri verilsin


PARTİ GRUPLARINA ÇAĞRI YAPIYORUZ

Mevcut, isimlere karşı olmadıklarını aktaran Özgün, “Semt sakinleri olarak caddelere isimleri verilen kardeş ülkelerimiz Azerbaycan’a, Kazakistan’a da karşı değiliz. Tabii bunun dış ilişkiler boyutu da var. Buralara eski isimleri verilirken mevcut isimler de yeni açılan bulvarlara caddelere verilebilir. Büyükelçiliklerin olduğu bölgelere verilebilir. Geçen yıl bir anket yaptık, caddelerin tek tek isimlerini sorduk semt sakinleri eski 2. Cadde yeni Muammer Aksoy Caddesi dışında hepsinin eski ismini tekrar istediğini söyledi. Bu konuda semt sakinleriyle boğuşmanın bir anlamı yok. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki parti gruplarına çağrı yapıyoruz. Bahçelievler’in kültürüyle oynamayalım, yeniden eski isimlerini verelim. Bu yanlıştan dönelim. Bütün parti gruplarından rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!