Eryaman’da heyecan dorukta

Güncelleme Tarihi:

Eryaman’da heyecan dorukta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 23:51

Alt sıraların ateş aldığı ligde, sarı-lacivertliler 33, kırmızı-siyahlılar ise 31 puanda. Kazanan, enerjisine moral ekleyip, yolunu biraz daha açacak. Kaybeden, zorlu bir sürece girecek. Beraberlik, yeni hesapları devreye sokacak.

Haberin Devamı

Süper Lig’in 34. haftasında MKE Ankaragücü ile Gençlerbirliği, bugün başkent derbisinde karşılaşacak.
Eryaman Stadı’nda oynanacak ve saat 16.00’da başlayacak karşılaşmayı, Ankara bölgesi hakemi Serkan Tokat yönetecek.
Sarı-lacivertli takımda, Gençlerbirliği karşılaşması öncesinde cezalı oyuncu bulunmuyor. Tedavi süreçleri devam eden Fredrich ve Atakan’ın da durumları maç saatinde belli olacak.
Cezalı futbolcunun olmadığı Gençlerbirliği’nde ise savunma oyuncuları Zargo Toure ve Mustafa Akbaş, sakatlıkları nedeniyle bu maçta görev yapamayacak.
MKE Ankaragücü, Süper Lig’in 32. haftasında sahasında Fraport TAV Antalyaspor’u 1-0 mağlup ederken, hafta içi deplasmanda İttifak Holding Konyaspor ile 1-1 berabere kaldı.
Gençlerbirliği ise son 2 maçında deplasmanda Aytemiz Alanyaspor’u 2-1 yenerken, konuk ettiği Büyükşehir Belediye Erzurumspor’a 1-1’lik skorla takıldı.
MKE Ankaragücü, ligde 33 puan ve averajla 16. sırada yer alırken, Gençlerbirliği topladığı 31 puanla 19. sırada bulunuyor.
İki takım arasında ligin ilk yarısında oynanan derbi, Berat ve Saba’nın karşılıklı golleri ile 1-1 sona ermişti.
Bugünkü derbiyi kazanan takım, enerjisine moral ekleyip, çıkış yolunu biraz daha açacak. Aynı zamanda ikili averajı da almış olacak. Kaybeden ise zorlu bir sürece girecek. Beraberlikte yeni hesaplar devreye sokulacak.

EN ÇOK BİRBİRLERİNİ YENDİLER

Ankaragücü ile Gençlerbirliği, Süper Lig tarihinde 78. kez karşı karşıya gelecek. Sarı-lacivertlilerin lig tarihinde en fazla mağlup ettiği iki rakibinden biri Gençlerbirliği (28 - diğeri ise Altay) Alkaralar’ın en fazla mağlup ettiği rakibi ise Ankaragücü (26 galibiyet - 23 beraberlik)
Süper Lig’in ilk yarısında Gençlerbirliği ile 1-1 berabere kalan Ankaragücü, en son 2006-2007 sezonundaki iki Ankara derbisinde de puan alabilmişti (1 galibiyet - 1 beraberlik)
Ankaragücü ile deplasman takımı olarak karşılaştığı son 8 Süper Lig maçının sadece birini kaybeden Gençlerbirliği (4 galibiyet - 3 beraberlik) tek mağlubiyetini geçen sezon aldı (1-2). Alkaralar, Nisan 1998’den bu yana konuk ekip olarak üst üste iki derbi yenilgisi almıyor.
Evinde oynadığı son üç Süper Lig maçını kazanan Ankaragücü, üst üste 4 iç saha galibiyetini en son 2006-2007’de Hikmet Karaman yönetiminde aldı.
Deplasmanda oynadığı son 2 Süper Lig maçını kazanan Gençlerbirliği, üst üste üç dış saha galibiyetini en son 2009-2010 sezonunda almış ve o serinin üçüncü karşılaşmasında Ankaragücü’nü mağlup etmişti (2-1)

GÖZLER SABA VE CANDEİAS’TA

Saba Lobzhanidze, 2005-2006’dan (Gençlerbirliği formasıyla Isaac Promise) bu yana aynı Süper Lig sezonundaki iki Ankara derbisinde de gol atan ilk oyuncu olmak istiyor.
Süper Lig’de görev yaptığı son 2 maçta birer asist yapan Tiago Pinto, daha önceki 21 karşılaşmada aynı sayıda gol pası verebilmişti.
Gençlerbirliği’nin Süper Lig’de attığı son 6 golün dördünde gol pası veren isim Daniel Candeias’tı. Bu sezonun tamamında 6 gol pası veren Portekizli oyuncu, Türkiye kariyerinin en yüksek sayısını yakaladı.
Ankaragücü’nün başında çıktığı 4 Gençlerbirliği derbisinin sadece birini kaybeden Hikmet Karaman (1 galibiyet - 2 beraberlik) tek mağlubiyetini son karşılaşmada aldı (Eylül 2009’da 1-2)
Özcan Bizati, 2009-2010’dan (7 maç, Thomas Doll) bu yana Gençlerbirliği’nin başında çıktığı ilk 5 maçta mağlubiyet almayan ilk teknik direktör olmak istiyor (3 galibiyet - 1 beraberlik)

Haberin Devamı

LİGDE 61 YILLIK MÜCADELE

Haberin Devamı

Başkent derbisinde bugün karşılaşacak MKE Ankaragücü ile Gençlerbirliği, ligde birbirlerine 78. kez rakip olacak.
Süper Lig’in 34. haftasında bugün Eryaman Stadı’nda oynanacak Ankara derbisinin lig rekabeti 61 yıl öncesine dayanıyor.
Türkiye’nin en üst düzey futbol liginde bugüne dek 77 kez karşılaşan iki köklü kulübün rekabetinde MKE Ankaragücü’nün galibiyetlerde 28-26 üstünlüğü bulunuyor. İki takım arasındaki 23 maçta da taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı.

İLK MAÇ 12 EYLÜL 1959’DA

Başkentin iki temsilcisi ilk kez, 12 Eylül 1959’da Ulus’taki Ankara 19 Mayıs Stadı’nda o zamanki adıyla Milli Lig’de karşı karşıya geldi.
Hakem Doğan Babacan’ın yönettiği bu maç, MKE Ankaragücü’nün 2-0’lık galibiyetiyle tamamlandı.

EN FARKLI SKOR A.GÜCÜ’NÜN

İki takımın lig tarihinde karşılaştığı maçlardan en farklı galibiyeti MKE Ankaragücü elde etti. Başkentin sarı-lacivertli takımı, 10 Şubat 1991’de sahadan 7-2 gibi farklı bir skorla galip ayrıldı. Bu maç ayrıca iki takım arasındaki en gollü derbi oldu.
Gençlerbirliği ise rakibi karşısındaki en farklı galibiyetini 5 Mart 2005’te 4-0’lık skorla aldı.

REKABETE 7,5 YIL ARA GELDİ

MKE Ankaragücü’nün 2011-2012 sezonunda Süper Lig’den düşmesiyle iki takım arasındaki rekabete ara verildi. Sarı-lacivertli ekip 2018-2019’da tekrar Süper Lig’de yer almasına rağmen, Gençlerbirliği o sezon TFF 1. Lig’de mücadele etti. İki takım 7,5 yıl sonra geçen sezon Süper Lig’de tekrar birbirlerine rakip oldu.

AYNI STADI KULLANIYORLAR

Gençlerbirliği ile MKE Ankaragücü, Ankara’da yıllardır aynı stadı kullanıyor. Ulus’taki Ankara 19 Mayıs Stadı, yıkım kararı alınana kadar iki köklü kulübe de ev sahipliği yaptı. Bu stadın yıkılması sonrası iki takım da şu an iç saha maçlarına Eryaman Stadı’nda çıkıyor.

EZELİ KAPIŞMA 1937’YE UZANIYOR

İki ekip arasında bilinen en eski maç, 1937 yılında oynandı. 1910 yılında kurulan MKE Ankaragücü ile 1923’te kurulan Gençlerbirliği’nin bilinen ilk maçı, 21 Mart 1939’da yapıldı. Milli Küme organizasyonu kapsamında gerçekleştirilen bu maçı Gençlerbirliği 4-2 kazanmıştı.
Ankara’nın köklü iki takımı, Süper Lig’de geride kalan 77 müsabaka dışında, Türkiye Kupası, Ankara Profesyonel Ligi, Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ve alt liglerde de birçok kez birbirlerine rakip oldu.

SON 10 MAÇTA GENÇLER ÜSTÜN

2 takım arasındaki genel rekabette, galibiyet sayısında Ankaragücü üstün iken oynanan son 10 maçta ibre Gençlerbirliği’nden yene duruyor. İki takımın; biri Türkiye Kupası, 9 lig maçı olmak üzere karşı kaşıya geldiği 10 mücadelede, kırmızı-siyahlılar 5 kez galip gelirken, sarı-lacivertliler 2 kez kazandı. 3 müsabaka ise berabere sonuçlandı.

EN GOLCÜ İSİM TORGER BÖRVEN

Ligde geride kalan 33 haftada Ankaragücü 37, Gençlerbirliği ise 29 gol attı. Şu ana kadar en iki takım oyuncuları arasında en çok gol sevinci yaşayan isim, 10 golle Ankaragücü’nün Norveçli futbolcusu Börven oldu. Sarı-lacivertli ekipte Paintsil de 7 gol atma başarısı gösterdi. Gençlerbirliği’nde ise üç isim; Sefa, Candeias ve Motta 4’er golle, en skorer isimler olarak öne çıkıyor.

Kadrolar:

Ankaragücü:

Haberin Devamı

Korcan
Kitsiou
Sarlija
Kulusiç
Pinto
Saba
Endri
İbrahim
Alper
Paintsil
Börven

Teknik Direktör: Hikmet Karaman

Gençlerbirliği:

Nordfeld
Johansson
Arda
Diego
H.İbrahim
Candeias
Motta
Murat
Soner
Sefa
Lima

Teknik Direktör: Özcan Bizati

Stat: Eryaman
Hakem: Serkan Tokat
Saat: 16.00
Yayın: Bein Sports

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!