Engel tanımadılar farkındalık yarattılar

Güncelleme Tarihi:

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2021 23:40

Ankara’nın dört bir yanında ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ nedeniyle düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Bir yandan farkındalık yaratıldı bir yandan da engelli vatandaşlara moral verildi.

Haberin Devamı

Kentin birçok noktasında ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için yapılan etkinlikler sürüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK), müzik dinletileri, dans gösterileri, söyleşiler ve serginin yer aldığı çeşitli etkinliklerle bir yandan farkındalık oluştururken bir yandan da engellilere moral oldu. AKK tarafından Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda gösterimi yapılan “Kromozom Kardeşler” adlı belgesel filmi izlemeye gelen ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Maalesef ülkemizde engelli vatandaşlarımız ancak böyle özel günlerde hatırlanıyor ve gündeme alınıyor. Daha sonra da hep askıya alınıyor, zamana bırakılıyor. Talep geldikçe yerine getirmeye çalışıyorlar ama Ankara’da durum farklı” dedi. AKK Engelli Meclisi “Engelsiz Bir Dünya” adlı özel programda engelli vatandaşları ve ailelerini ağırladı. Resim yapma etkinliğinin ardından engelli müzik öğrencileri, piyano ve kanun dinletisi ile müzik ziyafeti yaparken, “Farklı boyutlarıyla engellilik” konulu panel gerçekleştirildi. AKK Sanat Galerisi’nde ise ressam Mehmet Ozan Ahi ve Yusuf Akgün’ün “Başarı Öyküleri” adlı sergisi açıldı. Atatürk Spor ve Sergi Sarayı’ndaki “Beraber Bir Dünya” adlı etkinlikte görme engelli milli sporcular ve spor daire başkanlığı antrenörlerinin B1 Futbol maçı(Salon futbolu) oynadığı programda Eş Pedal Derneği görme engelli üyeleri ve Spor Daire Başkanlığı antrenörleri ise Tandem bisiklet sürüşü gerçekleştirdi. Kentteki diğer farkındalık programları ise şunlar oldu:

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar


SEVGİ TÜM ENGELLERİ AŞAR

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara İl Başkanlığı “Sevgi Tüm Engelleri Aşar” sloganıyla Ankara’daki engelli vatandaşlar için bir program düzenledi. Ankara Seymen gösterisi, Gölbaşı Belediyesi engelli folklor ekibi oyunları ve Mustafa taş ile engelli sanatçı Şevval Koç programı takip edenlere keyifli anlar yaşattı.

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar


MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ programdaki konuşmasında, “Sahip olunan engel, İster doğuştan isterse de sonradan olsun, bu haldeki kardeşlerimizin hayatlarını sürdürebilmeleri, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli olan ortam ve şartları hazırlamak için gayretlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Programın sonunda ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye ve çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar


CUMHURİYETİN NAZAR BONCUKLARI

Çankaya Belediyesi’nin engelli bireylerin sosyalleşerek kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla hizmete açtığı ‘Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’ farklı etkinliklere ev sahipliği yaptı. Engelli bireylerin çektiği fotoğraflardan oluşan “Cumhuriyetin Nazar Boncukları” sergisi ve müzik dinletisi konuklardan ilgi gördü. Çankaya Belediyesi eski meclis üyesi görme engelli müzisyen Halil Köseler ile oğlu Murat Köseler de müzik dinletisiyle etkinliğe renk kattı. Gitar çalan müzisyen Murat Köseler’e baba Halil Köseler de saksafonla eşlik etti.

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar


BU TUVALLERDE ENGEL YOK

Altındağ Belediyesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Engelli Bireyler için Görsel Sanatlar Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle “Görsel Sanatlar Çalıştayı” düzenledi. Etkinliğie katılan özel gereksinimli bireyler, kendilerine verilen tuvallere gönüllerince çizim yaptı. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı “Engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çözümler üretiyor, Altındağ’da onların önlerindeki sosyal ve fiziki engelleri kaldırmaya devam ediyoruz. Onların geleceğe umutla bakmasına katkımız oluyorsa, ne mutlu bize” dedi.

Engel tanımadılar farkındalık yarattılar


HEPİMİZ POTANSİYEL ENGELLİYİZ

Mamak Belediyesi Seğmen Konağı Bilim ve Sanat Merkezi oyun odasının minik kursiyerleri için resim atölyesi kurdu. Boyaları ellerine alan minikler engelli akranlarıyla beraber hem yeteneklerini sergiledi hem de farkındalık oluşturdu. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte minikler ‘hepimiz potansiyel engelliyiz’ mesajı verdi. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Engelli olmak herhangi bir kusur ya da eksiklik değildir. Engelli vatandaşlarımızın eğitim, spor ve sanatsal ve daha birçok alanda göstermiş oldukları azim ve kararlılık ile almış oldukları başarı hiçbir şeyin engel olamayacağının göstergesidir” diye konuştu.

EN ÖZEL SERGİ

Pursaklar Belediyesi Engelliler Sosyal Tesisi’nde üyelerin düzenlediği çalışmaların yer aldığı sergi için özel bir açılış düzenlendi. Sergi açılışına katılan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, “Engelli olarak yaşamak kolay değil. Bizler kamu yönetimi olarak, devlet olarak, duyarlı insanlar olarak mümkün olduğu kadar bu engelleri en aza indirmek ve hayatın içine katmak üzere çalışmalar yapmamız gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER

Ankara Şehir Hastanesi’nde düzenlenen farkındalık etkinliğinde bedensel engelli müzisyenler ile sanatçılar konser verirken sporcular da özel hünerlerini sergiledi. Programda ayrıca engelli bireylerin toplumdaki yerine yönelik paneller de yapıldı. Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Zülfikar Akelma, engelli vatandaşların azmini örnek göstererek, “Sizler de, hiçbir engeli tanımadan kafanıza koyduğunuz her şeyi bunun peşine gidince başarıldığını görüyoruz. Bu bize çok güzel bir ders oluyor” ifadelerini kullandı. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!