En küçük rehber profesör oldu

Güncelleme Tarihi:

En küçük rehber profesör oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2021 01:35

Nevşehir’de ortaokul öğrencisiyken ‘Göreme’nin en küçük turist rehberi’ olarak haberlere konu olan Erdem Denk, şimdilerde ise profesörlük unvanıyla Ankara’da öğrencilere ders veriyor. Denk, “En büyük tutkum” dediği rehberliği, profesyonel olarak yapmak için de bir yandan da yüksek lisans eğitimi alıyor.

Haberin Devamı

Nevşehir Anadolu Lisesi’nde ortaokul öğrencisiyken Kapadokya’da rehberlik yapan ve ‘Göreme’nin en küçük turist rehberi’ olarak tanınan Erdem Denk (46), akademik eğitimlerini tamamlayarak profesörlüğe yükseldi. Lisans (1997) ve yüksek lisans (1999) eğitimini Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Denk, Cardiff Üniversitesi (Galler, Britanya) Hukuk Fakültesi’nde tamamladığı doktorasının ardından devam eden akademik çalışmalarıyla doçentliği ve profesörlüğe yükseldi. Göreme’nin en küçük turist rehberi, şimdilerde ise öğretim üyesi olduğu Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğrencilere dersler veriyor. Erdem Denk, bir yandan da “En büyük tutkum” dediği gezi rehberliği mesleğini de sürdürmek için Türkiye’nin farklı noktalarına geziler düzenliyor. Denk, turist rehberliğinden profesörlüğe uzanan hikâyesini şu sözlerle anlattı:

İNGİLİZCEMİ GELİŞTİRMEK TURİST GEZDİRİYORDUM

“Ortaokulda İngilizcemi geliştirmek için Kapadokya’ya gelen turistleri gezdiriyordum. Genelde karşılıksız ama elime para tutuşturan kadar içtiği elma çayını bile bana ödeten turistler oluyordu. Sonra Ankara’ya, Mülkiye’ye okumaya gelince de birkaç kez Kapadokya’ya öğrenciler için tur düzenledim. Memleketi tanıtmak kadar harçlık da çıkarmak için. Mezun olunca okulumda asistanlığım başladı. Yüksek lisans ve doktora derken amatör rehberlik bitti ama zamanla arkadaş gruplarımızın gezilerinde organizasyonu üstlendiğim çok oldu. Benim için bir tutku haline dönüştü.”

HAYALİM MÜZE AÇMAK

Tutkunu olduğu rehberlik mesleğini profesyonel yapmak için geçen yıl Kapadokya Üniversitesi’nin Turist Rehberliği yüksek lisans programına başlayan Denk, “En büyük tutkum olan gezi rehberliğini amatörce yapıyorum ve yanımda kokartlı bir rehber götürmem gerekiyor. Eğitim sahibi olmam ve kokart almam gerekiyor. Bu nedenle daha önce uluslararası ilişkiler bölümünde ders verdiğim Kapadokya Üniversitesi’nin turist rehberliği yüksek lisans programına Eylül 2021’de kaydoldum. Tutkum için yeniden öğrenci oldum. En büyük hayalim bir müze açmak. Müzede dünya tarihiyle ilgili belgeler olsun istiyorum” diyor.

En küçük rehber profesör oldu

İnsanlık tarihiyle ilgili konuları kaleme alan Denk, eylül ayında ‘50 Bin Yıllık Dünya Düzeni’ adlı kitabını çıkardı.

Haberin Devamı

En küçük rehber profesör oldu

Erdem Denk, 7 Eylül 1990 Hürriyet gazetesine “Göreme’nin en küçük turist rehberi” haberiyle konu olmuştu.

Haberin Devamı

En küçük rehber profesör oldu

Denk, son dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çatalhöyük ve Göbeklitepe gibi yerlere yapılan kültür-tarih gezilerine eşlik ettiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!