Empati yap engel olma

Güncelleme Tarihi:

Empati yap engel olma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2020 00:25

AKTİFGÖR Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, görme engellilerin kentte karşılaştıkları problemler için ‘empati’ çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Çözüm bekleyen sorunları ise şöyle sıraladı:

* YENİLENMEYEN İZ YOLLAR
* KALDIRIM İŞGALLERİ
* OTOBÜSLERDEKİ ENGELLİ SİSTEMLERİ ARIZALARI
* GEREKSİZ TAKİP VE YÖNLENDİRMELER

Bugün, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Hürriyet Ankara, 15 Ekim 2018’de ‘En zorlu 5 engel’, 15 Ekim 2019’da da ‘Her yerde tuzak var’ manşetleriyle görme engelli vatandaşların kentte karşılaştıkları sorunlara ve çözüm önerilerine yer vermişti. Ancak aradan geçen onca zamana rağmen halen birçok sorun giderilmedi. Ve bu yıl da görme engellilerin sesi olabilmek için Aktif Görme Engelliler Derneği (AKTİFGÖR) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu ile konuştuk. İşte “Bu kentte biz de varız” diyen Hasanoğlu’nun anlattıkları:

Empati yap engel olma

İZ YOLLAR SÖKÜLDÜ, UNUTULDU

“Kaldırımlarda rahatça yürümemiz için bize rehberlik eden iz yollarla ilgili maalesef hâlâ bir gelişme yaşanmadı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, daha önce bizim de olumsuz hava koşulları yüzünden söküldüğü, kayganlaştığı, tahrip olduğu için değiştirilmesini talep ettiğimiz plastik sarı renkli iz yolların montajını iptal etti. Yapıştırma oldukları için ‘Bunlar kaldırılsın’ denildi. Ancak bu karar alınırken belediyelere, ‘Yeni uygulamalar yapılsın’ denilmedi. Bu yüzden kaldırılan iz yolların yerine henüz yeni çalışmalar yapılmadı. Yani sistemde bir eksiklik var ama mücadelemizle çözmeye çalışacağız.

Empati yap engel olma


KALDIRIMLARDA İŞGAL VAR

Kaldırımlarda rastladığımız diğer bir problem de işgal konusu. Yani duyarsız vatandaşlar yapılan araç parkları, kaldırım üzerine yerleştirilen büfeler, yürüyüş alanımız üzerine kendi çalışma alanlarıymış gibi atılan tezgâhlar, dükkânlardan taşan masa ve sandalyeler gibi. Bunların hepsi yürürken bize engel oluyor. Özellikle kaldırımlara yapılan araç parklarına yönelik olarak cezai yaptırımların artırılmasını talep ediyoruz.

ARIZALIYSA SEFERE ÇIKMASIN

Kent içi ulaşımda otobüslerdeki sesli bilgilendirme sistemleriyle ilgili de problemler yaşayabiliyoruz. Arayıp, EGO Genel Müdürlüğü’nün çözdürebiliyoruz ancak daha basit bir yöntemi var. Empati yapılmalı. Araç nasıl ki fren, gösterge, direksiyon, kart okuma makinesi, lastik ya da kapısında problem olduğunda servise çıkamıyor ve tamire gidiyorsa; görme engelliler için olan sesli bilgilendirme sistemi ya da ortopedik engelliler için olan asansörlü rampa arızalarında da trafiğe çıkmadan önce problemin çözülmesi gerek.”

TAKİP VE YÖNLENDİRMELER REFLEKSİMİZİ AZALTIYOR

Metro istasyonlarındaki asansör ve yürüyen merdiven arızalarının azaldığını kaydeden Hasanoğlu, başka bir probleme ise şöyle dikkat çekti: “Son dönemde ortaya çıktı. ‘Temassız iletişim’ deniyor sanırım adına. Özellikle istasyonlardaki güvenlik görevlileri, görme engelliler istemese dahi ‘sağa dön, sola dön’ diyerek ya da arkalarından takip ederek, kaba tabirle çobanın koyunu güttüğü gibi yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ancak peşimizde birinin olduğu hissi bizim reflekslerimizi azaltıyor. Bildiğimiz yolu da unutturan bir etken. Bunun bilincinden olmalılar. Güvenlik arkadaşlar yine sorsunlar ancak görme engelli yardım istemiyorsa müdahale etmesinler istiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!