EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’

Güncelleme Tarihi:

EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2021 00:22

Mamak’taki EGO garajının yerine konut ve ticaret alanı yapılmasına ilişkin imar planına ‘yoğunluk’ gerekçesiyle karşı çıkan MHP, “Kamu alanından bahsediyoruz, ilk başta yatay mimari ile ilgili süreçleri kamu alanlarında başlatalım ki vatandaşa da örnek olsun” dedi. AK Parti, alanın gelirinin Mamak’taki kentsel dönüşüme kullanılacağından dolayı planı desteklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin önceki günkü oturumunda ana gündem, Mamak’taki EGO 3. Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu alana ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu oldu. İlk olarak 2018’de hazırlanan plan, İdare Mahkemesi’nce altyapı alanlarının yeteri kadar ayrılmaması nedeniyle iptal edilince, Meclis’e yeniden düzenlenerek geldi. AK Parti, CHP ve İYİ Parti planı destekleyerek ‘evet’ oyu kullanırken, MHP grubu ise ‘ret’ oyu vererek karşı çıktı. Pandemi sonrası imar planlarının yatay mimariye göre revize edilmesi gerektiğini vurgulayan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan karşı çıkmalarının gerekçesini şöyle anlattı:

EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’


3 BİN 500’E YAKIN BİR NÜFUS

“Planda yaklaşık 1.6’ya yakın bir emsal, 16 kat yüksekliği olan konut+ticaret alanı olarak planlanmış. Bu haliyle yaklaşık 14 hektarlık bir alanda emsal harici alanlar dahil olmadan 224 bin metrekare bir inşaat sahası yaratılıyor. 2019 TÜİK verilerine baktığımızda Mamak’taki hane halkının ortalama nüfusu 3.28 olarak geçiyor. Yani bu bölgede 150 metrekareden bin tane konut inşa edilse 3 bin 500’e yakın bir nüfus geliyor. İmar planları vatandaşın iyi yaşamasını sağlamak için onaylanan belgelerdir. Pandemi süreci sonrası imar planlarını yeniden revize etmek, yeniden tartışmak zorundayız.

DİKEY YAPILAŞMA DOĞRU DEĞİL

Pandemi sonrası yapılacak imar planlarında bu kadar dikey yapılaşmanın, inşaat yoğunluğunun çok da doğru olmayacağını düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili Cumhurbaşkanı’mızın da 2017’den beri yatay mimari tavsiyeleri var. Biz de hem bu sözü referans alarak hem de bu alandaki teknik altyapı alanlarının yetersiz olduğunu düşünerek, bu imar planına ‘ret’ oyu veriyoruz. Pandemi sonrasında bir kural koyalım, halihazırda bir kamu alanından bahsediyoruz, biz ilk başta bu yatay mimari ile ilgili süreçleri kamu alanlarında başlatalım ki vatandaşa da örnek olsun.”

EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’


FİNANS KAYNAĞI İÇİN DESTEK

Ilıkan’ın yatay mimari konusundaki düşüncelerini desteklediğini ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ise alanın gelirinin Mamak’taki kentsel dönüşüme finans kaynağı olarak kullanılacağı için planı desteklediklerini söyledi. 10 yıllık Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında AK Parti döneminde 5 bin civarında konut yapıldığını belirten Köse, “Devamında da bekleyen hak sahipleri var. Yeni Mamak Projesi için de 14 bin 500 konut yapılması yönünde taahhütleri var. Bahsedilen bölgeye bu kadar yoğunluğun gelmesi anlamlı değil ancak Yeni Mamak Projesi’ne finans kaynağı oluşturacağından dolayı biz olumlu baktığımızı ifade ediyoruz” dedi. ABB’ye verdikleri 700 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin 250 milyon TL’lik kısmının Mamak’taki kentsel dönüşüm projesinde kullanılmak üzere verildiğini hatırlatan Köse, projeye bir an önce başlanılmasını beklediklerini de vurguladı. Alana ilişkin plan oy çokluğuyla kabul edildi.

EGO garajındaki konut planına MHP’den ‘ret’


GELİRİ İNSANLARIN KONUTLARINA KAVUŞMASI İÇİN KULLANILACAK

Tartışmaya neden olan planın mahkemece iptal edilmeden önceki emsalinin 2.25 olduğu bilgisini veren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise, “Emsal 2.25’ten 1.6’ya düşürülerek mahkemenin bozma gerekçeleri düzeltilerek yeni bir plan yapıldı. Ben AK Parti ve İYİ Parti grubunun göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ediyorum. Sonuçta burası ABB’nin kendi mülkiyeti. Bunun değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak gelirler yine Ankara halkı için kullanılacak. Mamak’taki kentsel dönüşümde yaklaşık 4 bin 500 konutun ihalesine önümüzdeki ay çıkılacak. Dönem sonuna kadar da diğer kalan kısımlarla ilgili farklı çalışmalarımızda var. İnşallah bunları kısa sürede çözeceğiz. Şu anda vatandaşlara aylık çok ciddi kira yardımları yapılıyor, vatandaşlar evlerine de sahip olamıyor belediyede boşa kira ödüyor. Buradaki gelir oradaki insanların konutlarına kavuşması için kullanılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!