Dünyaya gezmek için de geldik

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya gezmek için de geldik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, gezilere yön veren rehber niteliğindeki yayınları değerlendiriyor.

GEZİLERİMİZE yön veren yayınlar arasında rehber niteliğinde olanların önemine değinmek istiyorum. Bu yayınlar karşımıza gazete ve dergilerin ekleri (Hürriyet Gazetesi: Seyahat Eki; Atlas Dergisi: Türkiye Tatil Atlası vb.), yayının kendisi olarak çıkabileceği gibi kentler için hazırlanan rehberler şeklinde de bize sunulmaktadır. Genel yayınlara göre daha güncel ve gezilerde kişisel tercihlere de imkân hazırlayan rehber yayınlar kentlerimizin konaklanacak, yaşanacak mekânlarını tanımamızı kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda, ATİD olarak elimize ulaşan yayınları kısaca değerlendirmek istiyorum.
Alman Kültür Merkezi (Goethe-Institut Ankara) Ankara’nın Kültür Mirası (Bir Başkentin Oluşumu: Avusturya, Alman ve İsviçreli Mimarların İzleri) adı altında üç bölüm halinde rehber haritalar yayınlandı. 52 mimari eserin Ankara’nın semtlerine göre tanıtıldığı bu rehber haritalar sayesinde her gün önünden geçtiğimiz, Başkentimizin geçmişindeki önemli olaylara tanık olmuş birçok yapıyı tanıma fırsatını bulmak mümkün. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün daha önce yayınlamış olduğu rehberlerle birlikte değerlendirildiğinde, bu yayının da Ankara’yı gezmek isteyenler için önemli bir kazanım olduğunu söylemeliyim. Özgün yapısı dikkate alınarak yeniden düzenlenmekte olan Hamamönü semti, düzenlemeler tamamlandığında kültür, sanat ve edebiyat söyleşileriyle gezginler için, gerçekten güzel bir Ankara klasiği oluşmaya başlıyor demektir. Kaleiçi’ne günbatımında simit yemek için gelinebilir mi, ya da tadı damaklarında kalan dostlarımıza uçakla gönderdiğimiz Ankara simidi en güzel nerede yenir sorusunun yanıtı bu yayınlarda gizli.

Saklanmaya değer dergi

Tanıtmak istediğim bir başka kitap Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nca yayınlanan, Türkiye’de türünün ilk ve tek örneği olarak nitelenen İstanbul Edebiyat Haritası. Bahriye Çeri’nin hazırladığı ve Başkan Sayın Uğur İbrahimhakkıoğlu’nun mutlu günlerde okunması dileğini içeren önsözü ile yayınlanmış olan eserde, 200’den fazla edebiyatçının İstanbul’da yaşadığı semt ve mekânlar tanıtılıyor. İstanbul’a yolunuz düştüğünde, elinizin altında bu kitap varsa mısra ve satırları yerinde bir başka yaşayacaksınız demektir.
Yayın hayatına başladığı gün alanında yenilik olarak tanımlanan ve birçok yayına da ilham kaynağı olan Atlas dergisi, bu konuda saklanmaya da değer bir referans yayındır. Birçok sayısı Türkiye ve dünyadan seçilmiş gezi önerilerini içeren eklerle birlikte yayınlanmaktadır. Son iki sayı ile birlikte ek olarak verilen Türkiye Müze ve Ören Yerleri Rehberi (verilen MÜZEKART nedense sadece Mayıs ayında geçerliydi) ve Türkiye Tatil Atlası (1-2) isimli yayınlar da bu konuda gelinen aşamanın birer güzel örneği olarak ilgimizi çekti.

Türkiye film rehberi

Bütün bu gelişmelerin elimize ulaşmadığı için de adını veremediğimiz birçok yayının ve iç turizme yönelik fuarların TÜROFED tarafından desteklenen EMITT’ten sonra hız kazandığını söylemeliyim. İllerin tanıtımını, gezilecek kentlere daha çok zaman ayrılmasını ve konaklanmayı ön plana çıkaran yeni bir rehber yayıncılık anlayışına ve görsel etkilerin farkını ortaya koyan bir tanıtım anlayışına doğru gidildiğini düşünüyorum.
Ankara Turizm ve Tatil Günleri Fuarı’nı bu anlamdaki en yeni gelişme olarak değerlendirirken; ayrı bir etkinlik olan tanıtım günlerinin mutfak ağırlıklı yapısının kent kültürü anlayışına yönelik bir çizgiye doğru çekilmesini önermek istiyorum.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın önsözü ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nce yayınlanmış olan bir başka rehbere de değinmeden geçemeyeceğim. Türkiye Film Rehberi (Filming Guide Turkey) ülkemizde filmcilerin ilgisini çekebilecek yüzden fazla yerin tanıtıldığı, özenle hazırlanmış başarılı bir rehber.
Birçok yöremize bir başka açıdan bakmamızı sağlıyor ve dünya filmcilerine yol gösteriyor. Aynı zamanda fotoğraf, doğa ve kültür sevenler yanında Tur operatörlerine de gezi programlarına katılabilecek yerler açısından yol gösterici güzel bir yayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!