Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun

Güncelleme Tarihi:

Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2021 16:00

Havalar soğuyor, kombi ve radyatör ayarları yükseliyor. Uzmanlar ise evlerde alınacak basit önlemlerle, soğuk havaların faturaları şişirmesinin önüne geçilebileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Ankara’da hava sıcaklıkları düşüyor, kombi ve radyatör ayarları yükseliyor. Kentliler bir yandan doğalgaz faturasını düşük tutmanın, bir yandan da ısı kaybı yaşamamanın yollarını arıyor. Peki tasarruflu ısınma yöntemleri neler? Neleri yanlış yapıyoruz? Nelere dikkat etmeliyiz? Hürriyet Ankara bu soruların cevabını Ankara Kalorifer Sıhhi Tesisat Doğalgaz İzolasyon Montajcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Erturan’a sordu. Erturan, “Bakımları yapılan kombi, radyatör, petekler ile ev içinde yapılan doğru eşya yerleşimiyle yüzde 50’ye yakın ısı tasarrufu sağlanabilir” dedi. Erturan, ısı tasarrufu için dört önemli tavsiyesini şöyle sıraladı:

Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun


*EŞYALAR ISI YAYILIMINI ENGELLEMEMELİ

“Perdeleri radyatörlerin üzerine koymamamız, önüne de kanepe, koltuk gibi eşyaları çekmememiz gerekiyor. Kent genelinde eşyalarını yanlış yerleştiren vatandaşlar ‘ben neden bir türlü evi ısıtamıyor’ sorusunu soruyor. Bu soruyu sormadan önce, radyatörün önünün ısıyı direkt olarak bulunduğu odaya yayacak şekilde açık olup olmadığını kontrol etsinler. Özellikle kombiler açıldığında buna dikkat etmemiz gerekiyor.

Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun


*UZMANLAR TARAFINDAN HER YIL BAKIM YAPILMALI

Kombilerin, radyatörlerin ve peteklerinin temizliği ile bakımı da tasarruf açısından oldukça önemli bir konu. Her yıl bakımlarının yapılmasını öneriyorum. Yarım günde biten bir işlem. Yalnız bu bakımları yapanların da alanında uzman kişiler olması şart. Ankaralılar bizim odamıza bağlı tesisatçılara güvenebilir. Denetimi ve kontrolleri yapıyoruz. Doğru fiyat ve doğru bakım için bu kişileri tercih etmeleri konusunda uyarıyoruz. Ustayı bulduktan sonra güvenilirliği mutlaka sorgulanmalı.

Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun


*ODALARIN RADYATÖRLERİ AÇIK TUTULMALI

Evin ısısının tam olarak ayarlanması için girilip çıkılan bütün odalardaki radyatörlerin açık durumda olması lazım. Radyatörü kapalı olan ve diğer odalara göre daha soğuk olan bir odanın kapısı açıldığı zaman içerideki soğukluk evin diğer alanlarına da yayılıyor. ‘O odaya az giriyorum kapalı tutayım’ demek yerine bütün evin belirli bir sıcaklıkta tutulması tercih edilmeli ve radyatörler açık tutulmalıdır. Bu yöntemle sağlanan ısı dengesi her zaman tasarruf sağlar.

Bu tavsiyelere uyun faturalarınızı soğuktan koruyun

Haberin Devamı

*TERMOSTATİK RADYATÖR KULLANILMALI

Ayarlanabilir termostatlı(termostatik) vanalar da ısı tasarrufu için oldukça önemli bir yardımcı. Radyatöre giren suyun sıcaklığına göre termostat yaparak vananın kısılmasını, arttırılmasını veya açılmasını sağlıyor. Böylelikle ortam eşit bir şekilde ısınıyor. Bu durum tek başına yüzde 25’ten fazla tasarruf yaratıyor. Bazen odanın içerisi çok sıcak oluyor ve camlar açılıyor. Isı bir anda kayboluyor. Termostatik vanalar bu durumların da yaşanmasının önüne geçiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!