Bomba imha uzmanlarına robot desteği

Güncelleme Tarihi:

Bomba imha uzmanlarına robot desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2019 15:19

Gölbaşı’ndaki kampüste tatbikat yapan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü, dedektör köpek ‘İyti’yle şüpheli bir aracı aradı. Bomba etkisiz hale getirilirken, şüpheli bir paket de, bomba imha robotuna yerleştirilen AK-ER adı verilen cihazla imha edildi.

Haberin Devamı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan bomba imha uzmanları, gerçekleştirdikleri eğitim ve tatbikatlarla her an göreve hazır bekliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'ndaki kampüsünde faaliyet gösteren Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde, 1999 yılından bu yana bomba imha uzmanları eğitilerek yetiştiriliyor. Emniyet Teşkilatı’nın en zor birimlerinden olan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü´nde görev yapmak isteyenler, mevcut personel içinden gönüllülük esasına göre seçiliyor. Gönüllü olarak başvuruda bulunan personel, yazılı sınav ve mülakat sonrasında psikologlarca gerçekleştirilen bir sınavdan geçiyor. Sınavı başarıyla geçen personel, 14 haftalık eğitim alıyor. Eğitimi de başarıyla tamamlayan personel, bomba uzmanı olmaya hak kazanıyor. Ülke genelinde 81 il ve 18 ilçede yaklaşık görev yapan yaklaşık 400 bomba uzmanı, dönem dönem Gölbaşı'ndaki merkezde eğitime alınıp, tekrar görev yerlerine dönüyor. Bomba uzmanlarına yaklaşık 130 patlayıcı madde arama köpeği ve idarecisi de destek veriyor.

AĞIRLIĞI 35 KİLO

Haberin Devamı

İhbarları değerlendiren uzmanların kullandığı teçhizatın başında gelen 'bomba uzmanı elbisesi' 4 parçadan oluşuyor ve yaklaşık 35 kilogram ağırlığında.Şüpheli paketler ve bombalara müdahalelerde, yerli ve milli olarak üretilen robotları aktif olarak kullandıklarını belirten Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Haydar Özdemir, şunları söyledi: “Türkiye'nin her yerinde robotlarımız mevcut. 2018 yılında 487, 2019 yılında ise şu ana kadar 141 bomba olayı meydana geldi. Bunların haricinde, şüpheli paketler ve arama görevlerini de yerine getiriyoruz. Bu kapsamda, 2018 yılında 2 bin 270 şüpheli paket, 2019 yılında ise 710 şüpheli paket olayımız meydana geldi. 2018 yılında 82 bin, 2019 yılında ise 40 bin civarında arama yaptık.Şüpheli paketlerin bulunduğu yerlerden vatandaşlarımızın uzak durması gerekiyor. Bu bölgeye müdahale ederken merakla bomba uzmanını seyretmek, kendileri açısından büyük risk oluşturur.”

BOMBA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Haberin Devamı

Tatbikatta senaryo gereği şüpheli bir araçta arama yapan dedektör köpek ‘İyti’, oturarak idarecisine işaret verdi. Olay yerinde hazır bekleyen bomba uzmanı, şüpheli araca yaklaşmadan önce büyük bir hassasiyetle kurduğu sinyal kesici cihazı da yanına alarak, giydiği koruyucu elbiseyle müdahale edip, bombayı etkisiz hale getirdi. Uzmanlar, daha sonra bir otobüs durağına bırakılan şüpheli paketi, bomba imha robotuna yerleştirilen AK-ER adı verilen cihazla imha etti. Tatbikatta ayrıca terör bölgesine operasyon düzenleyen ekipler, karşılaştıkları duvar engelini ‘kapı açma’ adı verilen yöntemle patlattı. Ekipler, alınan tedbirlerin ardından açılan küçük kapıdan içeri girdi.

BAKMADAN GEÇME!