Daha kuralcı olmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Daha kuralcı olmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2021 00:47

Ankara’daki dikkat çeken vaka sıçrayışında İngiliz varyantlı mutant virüsün etkisinin gözlemlendiğine işaret eden Prof. Dr. İsmail Balık, “Yüzde 70 oranında daha bulaşıcı, kalabalık ortamda bulaş süresi 3 dakikaya indi” dedi ve “Her zamankinden daha kuralcı olmalıyız” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ verilerine göre, Ankara’da 20-26 Mart tarihleri arasında vaka sayısı 100 bin 184’e ulaştı. Bir süredir vaka artışları gözlenen Ankara, geçen hafta ‘çok yüksek riskli iller’ kategorisine girerken, hafta sonunda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlandı. Vaka sayılarındaki dikkat çeken sıçrayışta en önemli faktörlerden birinin, kentte görülen İngiliz varyantlı mutant virüs olduğuna dikkat çeken Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, şu uyarılarda bulundu:

Daha kuralcı olmalıyız


YÜZDE 80’İ İNGİLİZ VARYANTI

“Pozitif vakalara baktığımızda yüzde 80’e yakın İngiliz varyantı tespit edilmiş durumda. Kent genelinde ‘mutant patlaması’ gözlemliyoruz. İnsanların rehavet ve kuralsız davranması da eklenince, vaka sayılarında çok hızlı bir artış yaşandı. Bu artış önlenemez ise, tedbirlerin sıkılaşması, hatta tam kapanmanın gündeme gelmesi kaçınılmaz olacak. İngiliz varyantı, yüzde 70 oranında daha bulaşıcı bir mutasyon. Eskiden virüs taşıyan kişiyle aynı ortamda geçirilen zaman 10 dakika geçirildiğinde bulaş olurken, İngiliz varyantlı virüsle bu süre 3 dakikaya indi. Şu an maskeyi burnun altında tuttuğumuzda bile risk var. Bu yüzden maskeyi düzgün kullanalım.

BULAŞ RİSKİ 3 DAKİKAYA İNDİ

Kolay bulaşabildiği için kalabalık ortamlarda daha büyük risk oluşturuyor. Vaka sayıları ve İngiliz varyantının yoğunluğunu ele aldığımız zaman kalabalık ortamlara kesinlikle girmemeliyiz. Bugüne kadar davrandığımızdan çok daha dikkatli davranmamız gereken bir sürece girmiş bulunuyoruz. Artık daha kuralcı olmalıyız. Bu virüsün aile için bulaş riski de daha kolay. Bu nedenle aile içi bulaş riskine de dikkat çekelim. ‘Eve geldim, ailemleyim, artık bulaş riski yok’ gibi yanılgılara kapılmayalım. Eğer yazın kısıtlama istemiyorsak önlemimizi bugünlerde alalım. Çünkü vaka sayıları mevcut önlemlerle indirilemezse tam kapanma bile gündeme gelebilir. Sağlık sisteminin de zorlanmaya başladığını görüyoruz. Hem koronavirüs hem de diğer hastalıklara iyi bir hizmet sunulabilmesi için bireysel kuralları hayatımızda tutmalıyız.”

Daha kuralcı olmalıyız


AŞI SIRASI GELEN ZAMAN KAYBETMESİN

Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan aşılama süreci tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da devam ediyor. Aşı sırası gelen Ankaralılara Çin aşısı CoronaVac’ın yanı sıra Alman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşısı da uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 3 Nisan itibarıyla Ankara’da 749 bin 121 kişiye birinci doz aşısı uygulanırken, 572 bin 361 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. İsmail Balık, “Aşı sırası gelen herkes hiç vakit kaybetmeden, aşı tarihini ertelemeden hangi aşı olursa olsun yaptırmalı. Aşının hastalığın hafif geçirilmesine verdiği katkı ortadadır. Aşılamada hızlanmamız gerekiyor” değerlendirmesi yaptı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!