COVID-19'u ağır geçirenler poliklinikte takip ediliyor

Güncelleme Tarihi:

COVID-19u ağır geçirenler poliklinikte takip ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2021 00:58

Ankara Şehir Hastanesi'nde kurulan COVID-19 Takip Polikliniği'nde, yoğun bakıma alınmış, entübe edilmiş, akciğerlerin yanı sıra nörolojik, fiziksel sorunlar gelişmiş, kalp ya da damarlarda hasar olmuş COVID-19 hastaları, tedavilerinin ardından ilgili branş hekimlerce düzenli olarak kontrol ediliyor.

Haberin Devamı

Ankara Şehir Hastanesi İdari ve Eğitim Sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, COVID-19’un üst solunum yollarında başlayan ancak tüm sistemleri etkileyen ve ölümcül sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğunu söyledi. Kimi hastaların COVID-19’u ayakta atlatabilirken kimi hastaların yoğun bakım ihtiyacının olabildiğini belirten Karalezli, özellikle yoğun bakım koşullarındaki hastaların virüse bağlı farklı sağlık sorunlarının gelişmesi açısından yüksek risk taşıdığını vurguladı. Akciğer tutulumu yüksek olan ve kalbiyle damarlarında hasar oluşan bu grup hastaların tedavi sonrasında yakın takibinin önemine işaret eden Karalezli, bunun için hastanelerinde koronavirüs sonrası hastaların takip edildiği ayrı bir birim oluşturulduğunu anlattı.

COVID-19u ağır geçirenler poliklinikte takip ediliyor


EFOR TESTİ, TOMOGRAFİ, KAN TAHLİLİ

Karalezli, takip sürecinde hastaların oksijen seviyelerinin kontrol edildiğini, kalbin ultrasonla incelendiğini, efor testi, tomografi, akciğer filmi ve kan tahlilleri gibi gerekli görülen test ve tahlillerin yapıldığını söyledi. Değerlendirmeler sonucunda hastaların, solunum rehabilitasyonuna alındığını kaydeden Karalelizli, “Bu süreç gerektiğinde hastane koşullarında yatarak yapılabildiği gibi çevrim içi uygulamalarla da hekim tarafından hastanın evde yapabileceği fizik tedavi hareketleri gösterilebiliyor. Hatta bu tedavi sürecinde hekim ile hasta hareketleri birlikte yapıyor ve iletişim içinde oluyorlar. Yaklaşık bir saat sürüyor” bilgisini paylaştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!