COVID-19 sürecinde engelli çalışan da idari izinli sayılmalı

Güncelleme Tarihi:

COVID-19 sürecinde engelli çalışan da idari izinli sayılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2020 23:27

Görme engelli öğretmen Ceyhun Demir, koronavirüs salgınının engellilerin yaşantılarına yeni zorluklar getirdiğini belirterek, “Yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Batıkent Lisesi’nde 10 yıldır tarih öğretmenliği yapan Demir, görme engelli birey olarak COVID-19 sebebiyle karşılaştığı zorlukları şöyle anlattı:

COVID-19 sürecinde engelli çalışan da idari izinli sayılmalı


YARDIM ALIRKEN MESAFE KALMIYOR

“Engelliler günlük yaşamlarını idame ettirebilmek için zaman zaman yardım istemek zorunda kalıyor. Mesela, yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz. Bu anlamda hem kendimizi hem de karşı tarafı riske atıyoruz. Görme engelliler, kullanacakları eşya ve cihazları elle dokunarak bulabiliyor. Eşya ve cihazları el yordamıyla arayarak bulmamız, yüzeylerle temasımızı arttırıyor. Bu da risk oluşturuyor.

HER İŞİMİZ TEMAS YOLUYLA OLUYOR

Görme engelliler gibi bazı engel gruplarındaki çalışanlar da koronavirüs sürecinden yoğun şekilde etkileniyor. Mesela görme engelliler, bulaşın yüksek olduğu ortamlara girdiğinde, hem kendileri virüs riskine maruz kalıyor hem de çevreye bu virüsü daha çabuk bulaştırabiliyorlar. Çünkü bizim her işimiz elle dokunma ve kontrol etme yoluyla gerçekleşiyor. Koronavirüsle mücadelede sürecinde 60 yaş üstü memurlar idari izinli sayılıyor, engelliler de idari izin kapsamına alınmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!