Çocuk gelin dramı tiyatro sahnesinde

Güncelleme Tarihi:

Çocuk gelin dramı tiyatro sahnesinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2021 00:22

Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri konu edinen ‘Lal’ müzikali, Yılmaz Güney Sahnesi’nde bu akşam saat 20.00’de Ankaralı tiyatro severlerin karşısına çıkıyor.

Haberin Devamı

Erken yaşta evlendirilmiş üç kuşak bir ailenin hikâyesinin anlatıldığı ‘Lal’ müzikalinde kuşaktan kuşağa aktarılan bu gelenek, tüm toplum yapısı, aile düzeni üç kuşağın karakterleri ile evlilikleri üzerinden işleniyor. Oyunda çocuk gelin olan ‘Lal’ karakterini canlandıran Gaye Alacacı, bazı sahnelerde ise bir kadın olarak Lal’i oynadığını söyledi. Oyunun yazarı Şirin Aktemur’un yazım sürecinde Adana, Osmaniye, Kilis gibi şehirlerde araştırmalar yaptığını söyleyen Alacacı, şunları söyledi:

Çocuk gelin dramı tiyatro sahnesinde


OYUN ÜÇ YILDA HAZIRLANDI

“Şirin Aktemur, bu araştırmalarda çocuk gelinlerin yanı sıra çocuk damatların da büyük bir sorun olduğuna değindi. Bölgelerde araştırmalarını tamamladıktan sonra sosyolog ve kadın doğumcularla bir araya geldi. Bu oyun, çok titiz bir araştırmanın ve bilimsel verilerin ışığında üç yıllık bir süreçte hazırlandı. Ama çocuk yaşta evlendirilme sorununu çok naif ve destansı bir dille anlatıyor.

Çocuk gelin dramı tiyatro sahnesinde


BU SORUN DEVAM EDİYOR

Günümüzde çocuk gelin sorunu bazı bölgelerde hâlâ devam ediyor. Bu aslında aileden çocuğa devam eden bir durum. Çocuk gelin ve damatların genellikle aileleri de çocuk gelin ve damat oluyorlar. Eğitim yok, gelenekler çok baskın. Anne nasıl gördüyse çocuğuna da o şekilde aktarıyor. Çocuk yaşta evlendirilen bireyler sağlık sorunu da yaşıyor. Çocuk gelinlerin ilk bebekleri ölü doğuyor. Çocuk gelin ve damatlar daha zayıf ve az gelişmiş oluyor. Genç yaşta ölüyorlar. Aileleri olmuyor, kendilerine ait özel hayatları olmuyor, atalık, babalık yapamıyorlar.”

Çocuk gelin dramı tiyatro sahnesinde


TÜRKÜ VE DANS BİR ARADA

Eserin hareket düzenini oluşturan koreograf Hakan Odabaşı da 1 saat 15 dakika süren ‘Lal’ müzikalinin içinde tiyatro, türkü, dans gibi çeşitli unsurları barındırdığını belirtti. Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği oyunun yapımcılığını Gaye Alacacı üstleniyor. Aynı zamanda ‘Lal’ karakteriyle sahneye çıkan Alacacı’ya, ‘baba’ rolünde Şenol Talınlı ve ‘kayınvalide’ rolünde Şule Köken eşlik ediyor. Oyun, perküsyonda Soner Özer, nefeslilerde Yunus Emre ve bağlamada Hasan Özçırpan’dan oluşan orkestra eşliğinde sahneleniyor. Lal, sezon boyunca Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!