Çiftçinin isteği yapılandırma

Güncelleme Tarihi:

Çiftçinin isteği yapılandırma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2018 16:04

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Başkent’in en büyük tarım havzası olan Polatlı'da hububatta yüzde 30 dolayında bir kaybın yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Zamansız yağışların üründe değer kaybına neden olduğunu, bunun da fiyatlara olumsuz etkilediğini ifade eden Köseoğlu, ayrıca ilçedeki çiftçilerin borç batağında olduğunu söyledi. Hükümetin çiftçi borçlarını yedi yıldan bu yana ertelediğini hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, bu uygulamanın sorunu çözmediğini sadece birikerek ötelendiğini kaydetti. Çiftçi borçlarının faizlerinin silinerek 10 yıl süreyle yapılandırmasını talep ettiklerini ifade eden Köseoğlu, Polatlı’da sadece Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne yaklaşık 500 milyon liralık borç bulunduğunu kaydetti. Özel bankalara borçlu olan çiftçilerin göz önüne alınması durumunda rakamın daha da yükseldiğini belirten Zekai Köseoğlu, "Polatlı’nın tarımsal hasılası 800 milyon lira. Borçaları düştüğünüzde kalan parayla yeni hasat dönemine hazırlık mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

FİYATLAR ÜÇ YILDIR AYNI

Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, buğday fiyatlarının üç yıldır aynı düzeyde seyrettiğini ve bu yıl ton başına ortalama fiyatların 950 lira olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Nisan ayında yağış olmadı, haziran ayındaki zamansız yağışlar üründe değer kaybına yol açtı. Bu nedenle buğdaylarda hektolitre ve protein değerleri düştü, bu da fiyatlara olumsuz etki yaptı. Kaliteli buğdayın tonu bin 200 liraya satılıyor ancak böyle kaliteli çok az ürün var. Geçen yıl Polatlı’nın 350 bin ton hububat rekoltesi vardı. Bu yıl yüzde 30 oranında bir kayıp bekliyoruz. Üç yıldır da fiyatlar aynı. Çiftçimiz hem fiyat politikası, hem de üretim rekoltesi bakımından iki türlü zarar etmiş durumda."

EN AZ DESTEK İÇ ANADOLU’DA

Tarımsal desteklerin hiç artmadığını, buna karşın tarımsal girdilerin yüzde 40 oranında arttığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu, İç Anadolu bölgesinde yılda bir kere ürün alındığını, diğer bölgelerde iki kez ürün alındığını hatırlatarak, "Anadolu çiftçisi yılda bir kez destek parası alırken, diğer bölgeler iki kez alıyor. Bunun düzenlenmesi gerekiyor. Enerji maliyetleri çok yüksek ve Türkiye’nin en pahalı buğdayı İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!