Çiftçilerin büyük buluşması

Güncelleme Tarihi:

Çiftçilerin büyük buluşması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 15:28

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen binlerce çiftçi, Anadolu Meydanı’nda buluştu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın çiftçinin sorunlarına değindiği etkinlikte, Mustafa Ceceli ve Sevcan Orhan da konser verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 81 ilinden gelen binlerce çiftçi, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Anadolu Meydanı'nda buluştu. Anadolu Meydanı'nda çiftçilerle bir araya gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte, ünlü şarkıcı Mustafa Ceceli ve Sevcan Orhan da konser verdi. Gün boyu süren ve şenlik havasında geçen programda bir yandan çiftçilerin sorunları dile getirilirken, diğer yandan Ankara'da havanın güzel olması nedeniyle de vatandaş coşkuyla eğlendi. Konuşmasında çiftçilerin sorunlarını masaya yatıran Bayraktar, şunları söyledi:
"Amacımız üretmek ve ürettiğimizi de değerinde satabilmektir. Bu çiftçinin üretmekten başka düşüncesi yok. Çiftçimiz, her türlü zorluğa, tabii afetlere, yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretiyor. Üretimden vazgeçmiyor. Tarım, hala bu ülkenin milli gelirinin yüzde 7'sini sağlıyor. İstihdamın 5'te 1'ini karşılıyor. Çok sayıda sektöre ham madde sağlıyor, kaynak aktarıyor. Tarım, ekonomimize büyük katkı sağlıyor. Buna rağmen, çiftçimiz bunun nimetlerinden yeterince faydalanamıyor. Biz üretiriz, dünyayla yarışırız, yeter ki önümüzdeki engeller kalksın. Yeter ki emeğimizin karşılığını alalım. Yeter ki bizim 1 liraya ürettiğimizi, tüketicimiz 5-6 liraya satın almasın.

Haberin Devamı

BUĞDAY İTHAL ETMEK İSTEMİYORUZ

Toprakların en önemli ürünü buğday ve arpa. Kaliteli buğday üreteceğiz. Hedefimiz kaliteli buğday üretmek ve üretimi 30 milyon tona çıkarmak. Artık buğday ithal etmek istemiyoruz. Bunun için kaliteli ve sertifikalı tohuma ucuz fiyattan ulaşmalı, ucuz gübre ve ucuz mazot kullanmalıyız. Ürün fiyatları da alın terinin karşılığını alacak düzeyde olmalı. Bunun için de üreticimiz tüccarın insafına bırakılmamalı, TMO hasat zamanı, fiyatlar üreticiyi memnun etmeyecek şekilde görünüyorsa hızla bir şekilde üreticiyi tatmin edecek bir fiyattan piyasa girmeli, ödemelerini peşin yapmalı ve alanı tüccara bırakmamalı.”
Mazot desteğinin en kısa sürede yapılmasını isteyen Bayraktar, gübre ve yemde KDV indiriminden faydalanamadıklarının altını çizerek, KDV indiriminin doğrudan çiftçiye verilmesini talep etti. Üretim planlamasındaki sorunlara da değinen Bayraktar planlama olmayınca ürünün para etmediğini ve pek çok ürünün yok pahasına satıldığını, ürünlerin bahçede, tarlada kaldığını, yeterli ve istikrarlı gelir elde etmek için üretim planlaması yapılması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!