Çarem yok sanmayın

Güncelleme Tarihi:

Çarem yok sanmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2021 14:51

SGK, ödeme listesinde yer almayan yüksek maliyetli kanser ilaçlarının bedellerini açılacak davaların ardından geri ödeyebiliyor. Uzman avukatlar, son dönemde açılan birçok davanın ‘SGK tarafından ödenmesi’ hükmüne bağladığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) ödeme listesinde yer almayan ancak kanser tedavisinde doktorlar tarafından reçete edilen ilaçların bedelleri hukuki mücadeleler sonucunda SGK tarafından geri ödenmeye başlandı. Uzman avukatlar Ankara’nın da içinde bulunduğu birçok ilde açılan davaların ‘SGK tarafından ödenmesi’ hükmüne bağlanarak sonuçlandığına dikkat çekiyor. Davaların sonucunda hastaların ilaçları ile tedavi masraflarının SGK tarafından karşılandığının altını çizen Avukat Cihad Durak, “Son bir yılda sadece bizim aldığımız 10’dan fazla nihai karar 100’den fazlada tedbir kararı mevcut. SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçları genelde yurt dışından ülkemize gelecek olan ilaçlar oluyor. Ülkemizde üretilen ilaçlar için böyle durum söz konusu olmuyor” dedi. Durak’ın değerlendirmeleri şöyle oldu:

Çarem yok sanmayın


DAVA BİR YIL SÜRÜYOR

“Vatandaşlar SGK ilaç bedellerini ödemeyince ‘alamayacağım, çarem yok’ diye düşünüyor. Ancak hukuki yollara başvurarak bu bedelleri alabilmek mümkün. Hastaların kendi tedavi gördüğü hastaneden bazı evraklar alarak uzman avukatlara başvurması gerekiyor. Davayı açtığımızda tedbir talebinde bulunuyoruz. Bu talep sonrası mahkeme dava sonuna kadar ilacın tedbiren SGK tarafından ödenmesine hükmediyor. Dava süreci bir yıla yakın sürüyor. Dava sonucunda, eğer kazanırsak hiçbir bedel talep edilmiyor. Bu ilaçlar büyük bir maddi yük. Genellikle üç aylık reçetelendiriyor. 1 milyon 500 bin liraya yakın bir maliyeti var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!