Büyükşehir’in kapısını asbest için çalacaklar

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’in kapısını asbest için çalacaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 15:13

Başkent’te geçtiğimiz ay Maltepe’deki Havagazı Fabrikası’nın yıkımı ile gündeme oturan ve günlerce konuşulan asbest tartışmasıyla ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), yeni bir girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ÇMO, konunun uzmanlarından oluşan bir komisyon kurarak yıkımı durdurulan asbest fabrikası ve çevresinde incelemeler yapıp rapor hazırlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını çalacak. ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, asbest hakkında kamuoyunun kafasında halen soru işaretleri olduğunu belirterek, “ÇMO olarak komisyon kurup tarafsız bir rapor hazırlayarak bilgi vermek istiyoruz ve bunu yapmaktan mutluluk duyarız” dedi. Ankara Hürriyet’e konuşan Bozoğlu, şunları söyledi:

İNCELEYİP RAPORLAMAK İSTİYORUZ

“Şu an halen o binanın yarı yıkılmış haldeki varlığından kaynaklı olarak odamıza ve ilgili kurumlara telefonlar geliyor. Vatandaşlar asbeste maruz kalıp kalmayacaklarına dair sorular yöneltiyorlar. Toplumu aydınlatmak ve bilgi vermek amacıyla asbest uzmanlarımızla beraber bölgede, binanın ve alanın içerisinde inceleme yapmayı ve asbestin hangi bölgelerde olabileceğini, nasıl bir önlem alınması gerektiğini ve alınan mevcut önlemlerin yanı sıra bu tehlikeli atıkların nasıl bertaraf edileceği ve taşıma koşulları ile ilgili görüşlerimizi ve oradaki uygulamayı raporlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

KAMUOYUNUN ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR

Toplumun ne yazık ki belediyenin ve ilgili kurumların açıklamalarına yönelik endişelerinin devam ettiğini biliyoruz. Bunun ivedi bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Sahada bir inceleme yapmak ve konuyla ilgili olarak hem belediyeyi hem ilgili kurumları hem de kamuoyunu aydınlatmak istiyoruz. Belediyeden ve ilgili kurumlardan talebimiz bu yöndedir. Kamuoyu bu konuda ikna olmuş değil. Hepimiz Ankara’da yaşıyoruz, o bölgenin sorunu hepimizin sorunudur.

BÜYÜKŞEHİR AÇISINDAN DA AYDINLATICI OLACAK

Belediyemiz bir kamu kurumu. Dolayısıyla doğru bilgiye ulaşmasını da isteriz. Bağımsız bir kurumun gelip, inceleme yaparak rapor hazırlaması Büyükşehir Belediyesi yöneticileri açısından da oradaki personel açısından da aydınlatıcı olacaktır. Bu, uluslararası alanda zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Meslek örgütleri ya da STK’lar kamuoyunu aydınlatmak adına bu bölgelerde çalışma yapabilirler. Herhangi bir ücret talebimiz de yok. Tamamen kendi öz kaynaklarımızdan gerçekleştirmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

VATANDAŞTAN ASBEST TELEFONLARI

Bozoğlu, vatandaşların ÇMO’yu ve ilgili kurumları arayarak asbest konusunda, “Halen asbeste maruz kalıyor muyuz, bölgede asbest var mı, bina bu şekilde iken bize bir etkisi olur mu, belediye önlemlerin alınmasını sağladı mı, valiliğin açıklamasındaki ifadeler doğru mu” sorularıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

KATILIMLARINDAN MUTLULUK DUYARIZ

Asbest söküm uzmanları, halk sağlığı uzmanı, ölçüm ve analiz uzmanı, iş ve işçi sağlığı güvenliği uzmanı gibi yaklaşık 6-7 kişilik bir grupla bu incelemeyi yapıp, aydınlatıcı bilgiler vermeyi hedeflediklerini belirten Bozoğlu, “Tarafsız bir gözle yapmak istiyoruz. Bu süreçte politik tartışmalara da maruz kalındı. Eğer mümkünse Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de katılımından mutluluk duyarız. Dilerim bu avantajı değerlendirip katılımcı bir anlayış gösterilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!