Büyükelçiden güzel deneyimlerle ayrılma garantisi

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçiden güzel deneyimlerle ayrılma garantisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2019 15:56

Yaklaşık dört ay önce Ekvator Ginesi’nin Türkiye’deki ilk büyükelçisi olarak göreve başlayan Moises MBA Nchama, yeni bir büyükelçi olarak kendisini iki ülke ilişkilerinin gelişmesine adadığını söyledi. 44 yaşındaki Nchama, doğal, tarihi ve kültürel çok sayıda zenginliğe sahip ülkesine Türkleri davet ederken, “Benim vereceğim en büyük garanti, yılın hangi zamanında gelirse gelsin, güzel deneyimlerle oradan ayrılacak olmaları” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükelçi Moises MBA Nchama, Ankara’da yapmak istediklerini ve özel hayatıyla ilgili deneyimlerini paylaştı.

İlk 4 ay nasıl geçti? Türkiye’de büyükelçi olmak nasıl bir tecrübe?

Rekor bir sürede çok büyük işler başardık. Biliyorum ki Türkiye gibi bir ülkede olmak çok önemli ve zor bir şey.

Burada yapmak istediğiniz öncelikli hedefiniz nedir?

Büyükelçiden güzel deneyimlerle ayrılma garantisi
İlk hedefim diplomatik misyon. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefliyorum. Sonrasında benim ülkemin Türkiye’ye nasıl bir bakış açısıyla bakması gerektiğini inşa etmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken de özellikle endüstri, askeri ve kültürel alanlara dikkat çekmek istiyoruz.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki turizm ilişkisi nasıl? Türkiye’den ülkenize kaç turist gidiyor ve sizin ülkenizden Türkiye’ye turist geliyor mu?

Ülkemden Türkiye’ye karşı zaten turizm alanında birtakım girişimler başlatıldı. Yaklaşık 4-5 ay önce bu konuyla ilgili bakanımız, Türkiye’ye ziyarette bulundu. Ve bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın sonuçlarının en kısa zamanda açığa çıkmaya başladığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi büyükelçiliğin kurulması oldu. Büyükelçiliğin kurulması, üç pasaport tipi için vize muafiyetinin sağlanması yönünde iki ülke vatandaşları için önemliydi. Şimdi bunun için çalışıyoruz.

Şuan vize konusunda durum nedir?

Şu anda iki ülke arasında diplomatik pasaport, resmi pasaport ve hizmet pasaportuna sahip olan kişilerin vizesiz olarak değiş tokuş yapabileceği, ülkelere girip çıkabileceğine dair bir çalışma üzerinde anlaşıldı. İlerleyen zamanlarda normal pasaportlar için de böyle bir çalışma gerçekleştirilebilir. Ancak iki ülke arasındaki ilgi oranının ölçülmesi gerekiyor. Bunu gördüğümüz zaman iki tarafın diplomatik misyonları bunu gerçekleştirmek için ülkelerine öneride bulunabilirler.

ÇOK ZENGİN BİR DOĞAYA SAHİBİZ

Ülkenizi ziyaret etmek isteyenler için ne tavsiye edersiniz?

Çok zengin bir doğaya sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Çok önemli tarihi yerlerimiz ve kolonyal mimari alanlarımız var. Aynı zamanda ormanlarımız, muhteşem bir denizimiz, gastronomi alanda zenginliklerimiz, çeşitli baharatlarımız, çeşitli bitki ve hayvan türlerimiz olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Türkiye’den gelecek olan her türlü yatırımcıya açık olduğumuzu belirtmeliyim. Biz ülke olarak yatırımcılara gerekli olan her türlü yasal, ekonomik garantiyi vermeye hazırız. Böylelikle kendi yatırımlarının ülkemizde korunduğunu hissetmelerini sağlıyoruz.

Haberin Devamı

Hangi dönemde gitmek gerekir?

Büyükelçiden güzel deneyimlerle ayrılma garantisi
Ülkemizi ziyaret edecek kişilere vereceğim en büyük garanti, yılın hangi mevsiminde, hangi zamanında gelirse gelsin, güzel deneyimlerle oradan ayrılacak olması. Bildiğiniz gibi sadece iki tane mevsimimiz var; biri yağmurlu mevsim, biri yağmursuz mevsim. Neyse ki büyük tufanların, fırtınaların koptuğu bir iklime sahip değiliz. Bu yüzden bunun garantisini verebiliriz ki, ocaktan aralığa kadar her zaman ülkemizi ziyaret edebilirler.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPMAYI SEVMEM

 İlgi alanlarınız nedir? Gördüğümüz kadarıyla alışverişi seviyorsunuz. İş dışında vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz?

Haberin Devamı

Boş zamanlarımda müzik olmadığı zaman yaptığım şey alışveriş yapmak. Alışveriş yapmadan önce bir şeye dokunmayı seviyorum. Bu yüzden internetten alışveriş yapmıyorum. Ama çok fazla boş zamanımın olduğunu söyleyemem. Çünkü zamanımın çoğunu iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi olmasına harcıyorum.

Türk yemeklerini tatma imkânınız oldu mu? Ankara dışında nereleri ziyaret ettiniz?

Yemekler arasında köfte ve kebabı denedim. Farklı şehirleri deneyimleme fırsatım fazla olmadı. Ama Türkiye’nin çok zengin ve çeşitliliğe sahip bir ülke olduğu hakkında bilgim var. Daha çok Ankara ve İstanbul’da bulundum. Ama diğer şehirleri de gezme planım var.

Evli misiniz, çocuğunuz var mı?

Haberin Devamı

Evet, evliyim. Geniş bir ailem var.

Kaç tane çocuğunuz var?

20 çocuğum var, 8’i burada yaşıyor. Bazıları geri dönecek. Bazıları İspanya ve ABD’de yaşıyor. Burada 5’i kalacak gibi duruyor.

Büyükelçiden güzel deneyimlerle ayrılma garantisi

BAKMADAN GEÇME!