Buram buram Ankara kokan filmler

Güncelleme Tarihi:

Buram buram Ankara kokan filmler
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2020 23:17

Koronavirüs riskini azaltmak için bugünlerde kapandığımız evlerde en iyi zaman geçirme yöntemlerinden biri de film seyretmek. Tabi akıllara direkt gelen sorulardan birisi de; “Hangi filmler?” Bu soruya yanıt olarak geçmişten bugüne Ankara’da çekilen, Başkent kokan filmlerin listesini hazırladık.

Haberin Devamı

Ankara’da bugüne kadar 30’a yakın filmin çekimleri yapıldı. 1934 tarihli ‘Türkiye’nin Kalbi Ankara’, Başkent’te çekilen en eski film olarak biliniyor. O tarihten bu yana yoğun olmasa da sokakları, caddeleri, meydanları ile Ankara, dönemin ünlü oyuncularını ve yönetmenlerini ağırladı. Bu filmlerle Ankara’nın sosyal ve fiziki gelişimine tanıklık etmek mümkün. Sizler için çekildiği dönemden izler taşıyan, şehirden manzaraları en iyi şekilde yansıtan filmleri derledik. İşte bugüne kadar seyretmediyseniz evde kaldığınız günlerini fırsat bilerek seyredebileceğiniz Ankara filmleri...

YOLUNDA AŞ ÇİNÇİN BAĞLARI (2015)

Komedi-dram türündeki Yolunda AŞ, Ankara’nın Çinçin Bağları semtinde gerçekleşen kentsel dönüşümü esprili bir dille anlatıyor. Başrollerinde Erdağ Yenel, Emre Budak ve İbrahim Aymergen’in yer aldığı film, internet dizisi projesinin devamında ortaya çıktı. Filmin çekimlerinin büyük bir kısmı Çinçin Bağları semtinden yapılsa da, Çukurambar, Kızılay gibi semtleri de görmemiz mümkün.

Buram buram Ankara kokan filmler


AŞK TESADÜFLERİ SEVER (2011)

Haberin Devamı

Aşk Tesadüfleri Sever, doğumlarından itibaren çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca yolları Ankara’da kesişen, 2010 yılında İstanbul’da tanışan Özgür (Mehmet Günsür) ve Deniz’in (Belçim Bilgin) birbirlerine doğru ve engellerle dolu aşk macerasını anlatıyor. Film adeta bir Ankara gezi programı niteliğinde. Gezilip görülmesi gereken ne kadar yer varsa filmde mekan olarak kullanılmış.

Buram buram Ankara kokan filmler


BEHZAT Ç. SENİ KALBİME GÖMDÜM (2011)

Başrollerini Erdal Beşikçioğlu, Fatih Artman, İnanç Konukçu, Canan Ergüder, Ege Aydan gibi isimlerin paylaştığı sevilen dizi Behzat Ç.’nin beyaz perdeye uyarlanan ilk filmi Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, Behzat amir ve ekibinin maceralarını anlatıyor. Son yıllarda Ankara’da çekilen en ikonik yapımlardan biri olan Behzat Ç. dizisi, Ankara ve Ankaralılık kültürünün de tanıtılmasında önemli bir paya sahip.

Buram buram Ankara kokan filmler


YERALTI (2011)

Haberin Devamı

Zeki Demirkubuz’un Ankara’da çektiği ikinci film olan Yeraltı, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Filmde, Engin Günaydın, Sarp Apak, Serkan Keskin ve Murat Cemcir başrolleri paylaşıyor. Sevmediği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem’in (Engin Günaydın), bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri, ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması ile utanç dolu hesaplaşmalarla karşı karşıya kalmasını konu alan Yeraltı, bireyin varoluşsal sorunlarını irdeliyor. Film, Ankara’ya bürokrasinin kattığı ağır havanın yansıması gibi.

Buram buram Ankara kokan filmler


BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ (2010)

Haberin Devamı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz, lise yıllarından beri yakın arkadaş olan, 30’lu yaşların sonundaki iki adamın, Ender ve Çetin’in dostluğunu konu alıyor. Seyfi Teoman’ın yönettiği filmde, İlker Aksum, Fatih Al ve Güneş Sayın başrollerde. Bahçelievler, Kızılay gibi semtlerden görüntülerin yer aldığı film, samimi dili ile izleyenlerde ilk otobüse binip Ankara’ya gitme isteği uyandırıyor.

Buram buram Ankara kokan filmler


SİYAH BEYAZ (2010)

Ahmet Boyacıoğlu’nun ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu film, aynı zamanda bir sanat galerisi olan Siyah Beyaz isimli barı ve barın müdavimlerini anlatıyor. Filmde Şevval Sam, Nejat İşler, Turcel Kurtiz, Taner Birsel, Erkan Can kamera karşısına geçti. Bir mekan üzerinden anlatılan hikayede Kavaklıdere semtinin güzel sokakları, filme ayrı bir zenginlik katıyor.

Buram buram Ankara kokan filmler


UÇURTMAYI VURMASINLAR (1989)

Haberin Devamı

Türk sinemasının bol ödüllü filmlerinden Uçurtmayı Vurmasınlar’ın yönetmen koltuğunda Tunç Başaran oturuyor. 1989 yapımı filmin çekimleri, Ulucanlar, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde gerçekleşti. Filmde, beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsü anlatılıyor. Uçurtmayı Vurmasınlar, 1989 yılında Türkiye’nin ilk Oscar adayı filmi oldu ancak seçilemedi. Koğuşun küçücük penceresinden demir parmaklıkların ardından görünen Ankara Kalesi, filmdeki kader mahkumlarının en güzel manzarası.

Buram buram Ankara kokan filmler


DÜTTÜRÜ DÜNYA (1988)

Ankara ile özdeşleşmiş 1988 yapımı Düttürü Dünya’nın yönetmeni Zeki Ökten. Dram türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal ve Jale Aylanç paylaşıyor. Filmin başrol oyuncusu Kemal Sunal, bu filmiyle 1989 yılındaki Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Filmde, geceleri bir pavyonda klarnet çalarak hayatını kazanan Mehmet’in öyküsü anlatılıyor. 80’ler Ankara’sını yansıtan, mahalle ve gecekondu yaşamından izler taşıyan film, döneme ait bol Ankara görüntüsüyle bu şehirde çekilmesinin hakkını veriyor.

Buram buram Ankara kokan filmler


KÖYDEN İNDİM ŞEHRE (1974)

Haberin Devamı

Köyden İndim Şehre, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı, 1974 yapımı komedi filmi. Salak Milyoner filminin devamı niteliğindeki filmin başrollerini Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe paylaşıyor. Filmde, köylerinde gömülü olan defineyi bulduktan sonra, altınları bozdurmak için Ankara’ya gelen dört kardeşin hikâyesi anlatılıyor.

Buram buram Ankara kokan filmler


5 FİNGERS (ÇİÇERO-1952)

İngiliz yapımı film, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nde gerçekleşen bir casusluk öyküsünü konu alıyor. Alman ataşesi L. C. Moyzisc’in kaleme aldığı ‘Çiçero Operasyonu’ adlı eserden uyarlanan ve dış çekimleri Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleşen filmde, kod adı Çiçero olan casus Elyasa Bazna, önemli İngiliz belgelerini Alman hükümetine satmaya çalışması anlatılıyor.

Buram buram Ankara kokan filmler


TÜRKİYE’NİN KALBİ ANKARA (1934)

Türkiye’nin Kalbi Ankara, 1934 SSCB yapımı siyah beyaz belgesel film. Film, Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait en önemli görsel materyallerden biri. 1933 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Atatürk’ün isteği üzerine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’ne ısmarlanan ve bir yıl sonra da yapımı tamamlanan belgesel filmin yönetmenliğini Sergey Yutkeviç yapıyor. Filmde, o yılların Ankara’sını helikopterle havadan çekilen görüntülerle izlemek mümkün.

Buram buram Ankara kokan filmler


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!