Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk

Güncelleme Tarihi:

Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:50

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Nallıhan Sarıçalı Dağı’nda yaşları 50 ila bin 100 arasındaki 50’ye yakın anıt ağacın Nallıhan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesilmesine sert tepki gösterdi. Ceylan, “Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk. Bu vahim hatanın sorumluları bu yaptıkları yanlışlığı görmelidir ve bütün orman teşkilatı bu yanlış uygulamadan ders almalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili orman alanına gidip incelemelerde bulunan Ceylan dün de TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Sarıçalı Dağı’nın 46’ncı Milli Park olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayı ile 21 Ekim 2021 tarihinde koruma statüsüne kavuşturulduğunu hatırlatan Ceylan, “Bin 740 rakımlı bu bölgede 600 civarında anıt özelliği taşıyan 70 ile 180 cm çapında 500 ila bin 200 yaş aralığında karaçam, kasnak meşesi, ardıç ve fındık ağaçları bulunmaktadır. Burada ayrıca 936 tür ve tür altı takson bitki çeşitliliği ile 119 endemik tür mevcuttur. Bu haliyle Sarıçalı Dağı ve etekleri ‘Anıt Ağaç Müzesi’ özelliği taşıyan ülkemizde eşi bulunmayan tek ekosistemdir. Sarıçalı Dağı Milli Parkı kuzey eteklerinde çok sayıda anıt ağaç olmasına ve mutlak korunması gereken ekosistem olmasına rağmen Orman Genel Müdürlüğü bölgenin milli park sınırına dahil edilmesine, üretim yapmak amacıyla, tüm ısrarlarımıza rağmen izin vermemiştir” bilgisini verdi. Ceylan yaşanan olayla ilgili özetle şunları söyledi:

Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk


BAKIM BAHANESİYLE KESİLMİŞ

“Ormancılığın anayasası olarak kabul edilen Amenajman Planı’na aykırı olarak bakım yapmak bahanesiyle bu alanda yüzlerce ağaç kesilmiş bulunmaktadır. Bu kesilen ağaçlardan 50 civarındaki ağaç ise anıt ağaç özelliği taşımaktadır. Yaptığımız incelemeler neticesinde yapılan ağaç kesimlerinin bilimden, teknikten uzak Amenajman Planı’na aykırı olduğuna bizzat şahit olduk. Kesilen 50 civarındaki anıt ağacın 80-140 cm çapında, yaklaşık 50–bin 100 yaşlarında olduğu anlaşılmış olup, bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk. Kesilen ağaçların bulunduğu alanda meyil yüzde 70-80 civarında olup, toprağı sığ ve ana kaya ile kaplıdır. Kesilen ağaçların kökleri incelendiğinde 3–4 ağaçta çok az çürük bulunduğu, tamamına yakını çok sağlıklı olduğu, ayrıca sadece bir-iki devrik ağaca rastlandığı gözlemlenmiştir. Kesilen anıt ağaçların etrafında genç ağaçlar bulunmadığı için, alan açık hale gelmiş ve erozyonu tetikleyecek boyuta ulaşmıştır. Bu kesilen ağaçları taşımak için 40–50 metre aralıklarla yol şebeke planı olmadan, yangın yolu olarak kullanılması da mümkün olmayan sürütme yolları açılmıştır. Bu yollar açılırken ağaçlar ve orman tahrip edilmiştir.

Bu manzara karşısında üzüntümüzden kahrolduk


KAPATILMASINA MÜSAADE EDİLMEMELİ

Böylesine özellikleri olan bir ekosistem ve anıt ağaçların bulunduğu doğal yaşlı ormanlar ülkemizde artık maalesef kalmamıştır. Benim de görev yaptığım ve yetişmemde büyük katkıları olan Orman Teşkilatı büyük ve güçlü bir teşkilattır. Ülkemizin bu önemli kuruluşu artık statükocu odun ormancılığından, ekosistem ormancılığına geçmelidir. Ormanlardaki aşırı ağaç kesiminden çok rahatsız olan orman köylüleri, orman teşkilatından artık ormanları korumak için mücadele etmektedir. Bu vahim hata meslek taassubu çerçevesinde düşünülerek konunun kapatılmasına müsaade edilmemelidir. Konu meslek taassubu dışında değerlendirilerek tarafsız bir şekilde incelenerek bu vahim hatanın sorumluları bu yaptıkları yanlışlığı görmelidir ve bütün orman teşkilatı bu yanlış uygulamadan ders almalıdır.

ANIT AĞAÇLAR TESCİL EDİLMELİDİR

Bu tür anıt ağaçlar eğer şimdiye kadar tescil edilmemişse bu başta orman teşkilatı olmak üzere ilgili kuruluşların ihmal ve kusurudur. Ülkemizde tüm anıt ağaçların tespit ve tescili için seferberlik başlatılmalıdır.
Bu anıt ağaçlar ve doğal yaşlı ormanlar dünyanın ve ülkemizin ortak değeridir. Nasıl tarihi ve arkeolojik yapılar koruyarak gelecek kuşaklara miras bırakıyorsak, bu anıt ağaçlara da bu gözle gözümüz gibi bakarak korumalıyız.
Bu nedenle sebebi ne olursa olsun ormancılık tabiriyle ister bakım ister gençleştirme bu ağaçları kesmeden önce bir kere değil bin kere düşünmeliyiz.
Ormandaki anıt ağaçlar, ölü ağaçlar, ağaç kovukları, kurumuş dallar ormandaki biyolojik çeşitliğin ve genetik geleceğin devamını sağlayan orman ekosisteminin en önemli unsurları olduğu göz önüne alınarak uygulama yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

1 Aralık 2020

Haberin Devamı

2 Kasım 2021
Hürriyet Ankara, Nallıhan Sarıçalı Dağı’ndaki 700-800 yıllık anıt ağaçların bulunduğu alanın milli park olması gerekliliğini ‘MİLLİ ÇAĞRI’ manşetiyle gündeme getirmiş, Sarıçalı Dağı’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla milli park olmasını da ‘YÜZLERCE ANIT AĞAÇ YAŞAYACAK’ manşetiyle duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!