Boş evlerin ikametgâh fırsatçıları

Güncelleme Tarihi:

Boş evlerin ikametgâh fırsatçıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 23:31

Boş evler için e-Devlet üzerinden yapılabilen adres değişikliği bildiriminin bazı kişilerce suistimal edildiğini belirten muhtarlar, önlem alınmasını istiyor. Keçiören Muhtarlar Derneği Başkanı Muhammet Ekrem Kılıç, “Bu durumdan haberi olmayan ev sahipleri bu işlemi muhtarın yaptığını zannediyor. Bizim yetkimiz yok ama sıkıntıyı biz yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Keçiören Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Aşağı Eğlence Mahallesi’nin muhtarı olan Muhammet Ekrem Kılıç, e-Devlet üzerinden yapılabilen boş konuta adres değişikliği bildiriminin bazı kişilerce suistimal edildiğine dikkat çekti. Bu işlemlerin icradan kaçmak veya okul kaydı için yapıldığını belirten Kılıç, muhtarlar olarak vatandaşlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek önlem alınmasını istedi. Kılıç, yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı:

Boş evlerin ikametgâh fırsatçıları


SUİSTİMAL EDENLER VAR

“Hiç kimsenin adres kaydının olmadığı evler için adres değişikliği bildirimi e-Devlet üzerinden de Nüfus Müdürlüğü’nden de yapılabiliyor. Gerçekten boş bir eve taşınanlar için e-Devlet üzerinden verilen hizmet bulunmaz bir nimet. Vatandaş evini taşıyor, kuruma gitmeden, sıra beklemeden evinden internet üzerinden adresini buraya alabiliyor. Ama maalesef bunu suistimal edenler de var. Bazen çocuğunu evine yakın bir okul yerine başka bir yerdeki okula kayıt yaptırmak isteyenler bu yönteme başvuruyorlar. Bazen de evine icra gelecek olan vatandaşlar, ‘evimden eşyalarım alınmasın’ diye boş bir adresi gösteriyor. Başvururken o evle ilgili adresi biliyorsa bu yetiyor. Evin boş durumda olup olmadığını emlakçılardan veya sağdan soldan öğreniyorlar. Özellikle de e-Devlet üzerinden yapılıyor, bu doğru bir şey değil.

SIKINTIYI BİZ YAŞIYORUZ

Bir evin boş olup olmadığını, muhtar olarak biz bile göremiyoruz. Bir örnek anlatayım; mahallemizde evi olan bir vatandaş normalde Bolu’da yaşıyor, adresi de orası. Buradaki evini kışın kullanıyor. Evde kayıtlı kimse yok. Geçenlerde evine geldiğinde kapısında bir sürü icra bildirimi bulmuş. Geldi bana ‘Neden evime başkalarını kayıt ettin’ diye tepki gösterdi. Ben de durumu izah ettim. Bunun gibi yaşadığımız örnek çok. Bu durumdan haberi olmayan ev sahipleri bu işlemi muhtarın yaptığını zannediyor. Bizim yetkimiz yok ama sıkıntıyı biz yaşıyoruz. Boş eve adres kaydında suistimaller önlenmeli. e-Devletten işlem yaptırılmak istendiğinde veya nüfus müdürlüklerindeki işlemlerde vatandaşın o evde gerçekten oturduğunun tespit edilmesi için önlemler alınmalı. Vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz.”

Boş evlerin ikametgâh fırsatçıları


EKSTRA BELGE İSTENEBİLİR

Haberin Devamı

Kılıç, suistimallerin önlenmesi noktasında ise “Vatandaş oturuyor mu oturmuyor mu diye bina yöneticisinden veya muhtardan bir belge istenebilir. Veya fatura benzeri bir evrak olabilir. Bunun e-Devlet’e ekstra bir belge ile ibraz edilmesi gerekiyor, başvuranın gerçekten oraya taşındığını ispatlaması lazım. Ankara’daki bütün muhtarlıklar bu suistimaller nedeniyle zor durumda. Okul kayıtları başladığında yine aynı sıkıntılar olacak. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan bir an önce yardım istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!