Bir tarihi devralıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bir tarihi devralıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2021 00:54

Gölbaşı’ndaki Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı restore edilmek üzere Büyükşehir Belediyesi’ne devreden Andaç Atak, “Benim için bir amaçtı burayı yaşatmak” dedi. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de, “Bir tarihi devralıyoruz. Konağı bölgedeki köylüler için bir kırsal kalkınma modeli olarak projelendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Kurtuluş Savaşı sırasında kurulan fırın sayesinde askerlerin ekmek ihtiyacını karşılayan Gölbaşı’ndaki Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı restore edecek. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bir tarihi devralıyoruz. Milli Mücadele’de askerlerimizin ekmek ihtiyacının karşılandığı Gölbaşı’nda bulunan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı belediyemize devredildi. Bu kıymetli değerimizi, tarihi dokusuna uygun şekilde restore edeceğiz” dedi. Konağın kırsalda çok nitelikli bir yapıya sahip olduğunu ve o bölgede yaşayan köylüler için de bir kırsal kalkınma modeli olabileceğini söyleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, şu değerlendirmelerde bulundu:

RUHUNU DA YAŞATALIM

Haberin Devamı

“Ailenin, konağı güveneceği bir kuruluşa teslim etmek isteyerek Büyükşehir Belediyesi’ni seçmesi bizi memnun etti. Konak sahibi olan Mehmet Atak’ı saygıyla ve şükranla anıyor ve ailesine teşekkür etmek istiyorum. Konağı o bölgedeki köylüler için bir kırsal kalkınma modeli olarak projelendirmeyi istiyoruz. Sadece fiziksel yapısını değil tarihini ve kırsaldaki ruhunu da yaşatmak istiyoruz. En önemlisi biz bir tarihi devralıyoruz. Tarihi belleği canlandırarak, konak kimliğine ve tarihi dokusuna uygun restorasyon çalışmasıyla Başkentlilerin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Konağın bir odasında Mehmet Atak’ın özel eşyalarından ve anı belgelerinden oluşan bir müze oda düzenleyeceğiz. Mehmet Atak, konağı yaparken adının yaşatılmasını istemiş. Biz de bu vasiyetini ailesiyle birlikte yerine getirmiş olacağız.”

AMACIM YAŞATMAKTI

Mehmet Atak’ın kızı Andaç Atak ise babasının adını yaşatmaktan ve vasiyetini yerine getirmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Çok mutlu hissediyorum kendimi. Benim için bir amaçtı burayı yaşatmak ve bu amacımı da böylelikle gerçekleştirmiş olacağım. Konakta o günkü teknoloji dahilinde rüzgâr enerjisinden elektrik üretilmiş ve evde kullanılmış. Ben maalesef babamla beraber olamadım, ben doğmadan önce onu kaybettim. Polatlı-Haymana cephesinde Kurtuluş Savaşı sırasında askerlerimiz için ekmek üretimi yapıldığını biliyoruz. O döneme ait konaktan çıkan bazı obje, bindallı ve antika eşyaların konakta sergilenmesi için Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlıyorum ve teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

CEPHEYE EKMEK SEVK EDİLMİŞ

Gölbaşı Hallaçlı Mahallesi’nde 1924’te yapımına başlanan ve Cumhuriyet tarihine tanıklık eden Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı, Kurtuluş Savaşı sırasında askerlere gıda desteğinde bulunmasıyla tanınıyor. Polatlı-Haymana cephesinde savaşan askerlerin iaşesinin hazırlandığı konağın sahibi Mehmet Atak, askerlerin gıda ihtiyaçlarını gidermek amacıyla fırınlar kurarak pişirilen ekmekleri cepheye sevk etti.

Bir tarihi devralıyoruz

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlayan Andaç Atak’a teşekkür plaketi sundu.

Bir tarihi devralıyoruz

Hürriyet Ankara’ya konuşan Andaç Atak, “Tarihi bina 30 yıldır boş duruyor. Benim arzum, konağın yeniden yaşayan bir bina haline gelmesi ve arazinin değerlendirilmesi” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!