Belirti yok bulaş var

Güncelleme Tarihi:

Belirti yok bulaş var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2022 14:09

Ankara’da yeni yılla birlikte vaka sayılarında iki katın üzerinde artış yaşandı. Hastalığı belirtisiz atlatan vakaların önemli bir bulaş kaynağı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sema Turan, “Bulaş riski hiçbir zaman akıldan çıkartılmamalı” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da ‘omikron’ varyantının etkisiyle vaka sayıları artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre; Ankara’da 18-24 Aralık tarihleri arasında görülen haftalık vaka sayısı 100 bin kişide 129.82 iken, 25-31 Aralık tarihleri arasında 100 binde 184’e çıktı. Yeni yılın ilk haftasında (1-7 Ocak) ise vaka sayıları 100 binde 386.15 olarak hesaplandı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, vaka tablosunu Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Turan, “Hastalığı belirtisiz atlatan vakaların sayısına baktığımızda pozitif olduğunu fark etmeyen kişilerin de önemli bir bulaş kaynağı olduğunu görüyoruz” dedi. “Bulaş riski hiçbir zaman akıldan çıkartılmamalı. Maske, mesafe kurallarıyla yaşam devam etmeli” uyarısında bulunan Turan, şöyle devam etti:

Belirti yok bulaş var


RİSKLİ BİRİNE BULAŞTIRILABİLİR

“Omikron’un yayılım gücü çok fazla. Karşınızda sağlıklı görünen birini görseniz dahi bu virüsü taşıyor olabileceğini akıldan çıkartmamak gerekiyor. Aynı şekilde aşının etkisiyle hastalığı oldukça hafif semptomlarla geçiriyor olabileceğinizi ancak başkalarına bulaştırabileceğinizi unutmamalısınız. Toplumda pozitif olduğunu fark etmeden dolaşanlar var. Bu yüzden toplu ortamlarda en güçlü koruyucumuz olan maske, doğru bir şekilde kullanılmaya devam edilmeli.

Belirti yok bulaş var


TEST YAPTIRILMASINDA YARAR VAR

Siz hafif geçirseniz bile çevrenizde daha riskli olan birine bu hastalığı bulaştırabilirsiniz. Açık havada ve kalabalık olmayan ortamlarda bulaş riski daha az olsa da virüsün varlığı hiçbir zaman akıldan çıkartılmamalı. Sosyal mesafe korunmalı. Yılbaşıyla beraber kapalı alanlarda kalabalıklar oluşacağından endişeliydik. Omikron varyantının etkisi de bu duruma eklenince vaka artışları başladı. İçinde bulunduğumuz süreçte hafif bir viral enfeksiyon gözlemlense bile test yaptırılmasında yarar var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!