Belediyeler keskin tedbirler almalı

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler keskin tedbirler almalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2021 18:07

Çökme riski nedeniyle yıkılan Açelya Apartmanı’na ilişkin konuşan Bakan Murat Kurum, “900 vatandaş bir haftadır dışarıda, bir inşaat kazısından dolayı. Bu ihmali yapanlara ilişkin her türlü hukuki süreç yürütülecek” dedi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çankaya İleri Mahallesi’nde inşaat kazısı sırasında ağır hasar gören, çökme riski nedeniyle kontrollü yıkılan Açelya Apartmanı ve çevresinde incelemelerde bulundu. Bir basın mensubunun istinat duvarını yapan firma ve belediyenin ihmali bulunduğuna ilişkin iddiaları anımsatması üzerine, binaların artık sadece deprem sebebiyle yıkılmadığının görüldüğünü kaydeden Bakan Kurum, özetle şunları söyledi:

Belediyeler keskin tedbirler almalı


“Vatandaşlarımızla yapılan görüşmelerin yanı sıra incemeler hem İçişleri Bakanlığı’mız hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’mızca yapılmaktadır. Vatandaşlarımız üç ay önce müracaatları olduğunu ve bu müracaata ilişkin buradaki kazı esnasında Açelya Apartmanı’nın risk teşkil eden bir durumu olduğunu bildirmişler. Belediyemiz gelip yerinde inceleme yapmış. Şu an incelememiz devam ediyor.

İHMAL VARSA MÜEYYİDE SERT OLACAK

Amacımız kimseyi yermek, suçlamak değil. Ancak hem belediyelerimizin hem vatandaşımızın bu konuda çok daha hassas olması gerekiyor. Belediyelerimizin çok daha keskin tedbirler alması gerekmektedir. İnşaat kazısı esnasında istinat duvarının daha güçlü hale getirilmesi, kazıklı istinat duvarı yapılması, zemin iyileştirmesi yapılması gerekiyorsa bunların hepsinin yapılması noktasında talimatlarımız belediye başkanlarımızadır. Zaten hukuki süreç devam ediyor, bununla ilgili gerekli tahkikat yapılacaktır. Gerekli her türlü cezai işlem de yapılacaktır. Eğer bir ihmal söz konusuysa bundan sonraki süreçte müeyyideler çok daha sert ve keskin olacak. 900 vatandaş bir haftadır dışarıda, bir inşaat kazısından dolayı. Bu ihmale, ihmali yapanlara ilişkin her türlü hukuki süreç yürütülecektir. Biz de bunun takipçisi olacağız.

1 AY İÇİNDE DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK

Etraftaki 11 binanın da yıkılma, göçme riskinin olması sebebiyle kentsel dönüşüm başlatma kararı aldık. Açelya Apartmanı’nda eşyasını alamayan vatandaşlarımıza 30’ar bin lira eşya yardımı, kiracı kardeşlerimize 2 bin 500 lira taşınma yardımı, ev sahibi kardeşlerimize de 5 bin 750 lirası peşin olmak üzere her ay bin 150 lira kira yardımı vermek üzere süreci yürütüyoruz.
Şu an 10 binanın hemen hemen tamamı boşaltıldı, 2 dairemiz kaldı. Bu çalışmaların akabinde en geç 1 ay içerisinde burada inşaat sürecini başlatıp 1 yıl içerisinde de vatandaşlarımızın yarasını Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatlarıyla hızlı bir şekilde sarma sürecine gireceğiz.” 

Belediyeler keskin tedbirler almalı


ENKAZ GARAJDA KORUNACAK

Haberin Devamı

Açelya Apartmanı’nın yıkıntıları, EGO Genel Müdürlüğü 3. Bölge Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü depolama alanına götürülüyor. Apartman sakinlerinin eşyalarının içerisinde bulunduğu enkaz yığınının olduğu alan, gelişmiş kamera sistemi ile 24 saat denetleniyor ve EGO güvenlik personeli tarafından 7/24 korunuyor. Depolama alanı aynı zamanda Jandarma ekipleri tarafından da güvenlik çemberine alındı. Alanı inceleyen EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, vatandaşların eşyalarının güvenliği konusunda en ufak bir zafiyet gösterilmemesi konusunda, bölge yetkililerine talimat verdi. Murat YILMAZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!