Basın Kartı Komisyonu toplandı

Güncelleme Tarihi:

Basın Kartı Komisyonu toplandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 13:56

Basın Kartı Komisyonu toplandı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) - BASIN Kartı Komisyonu, 2017 yılının ilk toplantısı için bir araya geldi. İlk kez basın kartı ve sürekli basın kartı alacak medya mensuplarının başvurularına ait 941 dosya, Basın Kartı Yönetmeliği çerçevesinde görüşülerek karara bağlanacak. 
Basın Kartı Komisyonu toplantısının açış konuşmasını yapan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, "40 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleğine emek vermiş bir arkadaşınız olarak kendimi aile içinde hissediyorum" diyerek, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün son dönemde imza attığı işlere değindi. 

"200'E YAKIN YABANCI GAZETECİ TÜRKİYE'YE DAVET EDİLDİ"
Mehmet Akarca, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 200'e yakın yabancı gazetecinin Türkiye'ye davet edilerek, FETÖ mensuplarının sebep olduğu tahribatın boyutlarını yerinde görmelerinin sağlandığını, darbecilerin bombardımanına maruz kalan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binası duvarlarından düşen mermer parçalarından Türkçe ve İngilizce yılbaşı tebrik kartları hazırlanarak, yurt dışında 4 bin medya mensubu ve diplomata gönderildiğini belirtti. 
Akarca, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen sınır ötesi harekatlar sonrasında Suriye ve Irak'ta yapılan imar faaliyetleri ve diğer sosyal çalışmalar hakkında bilgilendirmek amacıyla yabancı ve ulusal medya mensuplarının çalışması için çok sayıda geçici basın merkezi oluşturulduğunu ifade etti. Türkiye'den önemli gazeteci, yazar ve düşünce kuruluşu temsilcilerinden heyetler oluşturularak Washington, Londra, Moskova, Pekin, Berlin, Yeni Delhi ve diğer bazı önemli merkezlerde, Türkiye gündeminin doğru ve önyargısız olarak yabancı kamuoylarına anlatması projesinin hayata geçirildiğini bir kez daha anımsatan Akarca, İslam İşbirliği Teşkilatı Medya Forumu'nun merkezinin İstanbul'da kurulması kararının alınması için gerekli diplomatik çalışmalar yürütüldüğünü ve başarıya ulaşıldığını anlattı. 

"TURİZM BLOGGER'LARI TÜRKİYE'DE AĞIRLANDI"
BYEGM Genel Müdürü Akarca, dünyanın değişik yerlerinden önemli ve etkili turizm blogger'ların Türkiye'ye getirilerek, ağırlandığını ve böylelikle Türkiye'nin tanıtımı kapsamında onların izlenimleri ve fotoğraflarıyla turizme katkı sağlanmasına çalışıldığını söyledi.
Referandum sürecinde, Anayasa'da yapılması öngörülen değişiklikler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla BYEGM'nin yoğun mesai ve çaba sarf ettiğini anlatan Akarca, bu kapsamda; mitinglerde gazetecilerin daha rahat çalışmalarını sağlamak için Basın TIR'ları hazırlandığını, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamayla tırlarda gazeteciler için gerekli teknik donanım ve konforlu çalışma ortamı temin edildiğini kaydederek Anayasa'da yapılması planlanan değişikliklere ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Mobil Merkezler oluşturulduğunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Türkçe ve Kürtçe, bilgilendirici broşürler ve flash bellekler dağıtıldığını belirtti. Akarca, referandum öncesinde değişik illerde yerel ve bölgesel medya mensuplarının üst düzey yetkililerle bir araya getirildiği Bölgesel Toplantılar düzenlendiğine de değindi. 
Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'da basın merkezleri kurularak, referandum günü 600 yabancı gazeteci ağırlandığını vurgulayan Akarca, bu gazetecilere, dünyada bir ilk örnek olarak uydu üzerinden, bağlı oldukları medya kuruluşlarına, bedelsiz, canlı yayın yapabilmeleri imkanı sağlandığını söyledi. Akarca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum sonuçlarına ilişkin açıklamalarının 5 dilde simultane çevrilerek, anında dünya medyasına servis edildiğini dile getirdi. 

TÜRKİYE'DE BASIN KARTI SAHİBİ GAZETECİ SAYISI 14 BİNE ULAŞTI
Türkiye'de 2000'li yıllarda yerleşik uluslararası basın mensuplarının 30 kişiyken, Nisan 2017 itibariyle 351'e ulaştığını anlatan Akarca, basın kartı sahibi Türk gazeteci sayısını ise 14 bin olarak açıkladı. Akarca, bin 630 gazeteciye vize kolaylığı sağlamak için hizmet pasaportu verildiğini de duyurdu.
Toplantıda yaptığı konuşmada "Bir meslektaşımızın BYEGM Genel Müdürlüğüne gelmesi bizleri çok memnun etti" diyen Basın Kartı Komisyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de komisyonun tarafsızlığına vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından dosyaları görüşmeye başlayan komisyon, 941 başvuruyu karara bağlayacak. Basın Kartı başvurusunda bulunan basın mensupları durumlarını, sonuçların açıklanmasının ardından BYEGM'nin resmi web sitesinden öğrenebilecek. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!