Balcı: 'Bürokrat patinajı'

Güncelleme Tarihi:

Balcı: Bürokrat patinajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2020 01:23

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Ankara ile ilgili Mansur Bey’in bir yol haritası var mı anlaşılmıyor” dedi ve ekledi: “Bunu en somut, kendi getirdiği bürokrat ve şirket yöneticilerinin sürekli değiştirilmesinde görüyoruz.”

Haberin Devamı

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Balcı, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Balcı: Bürokrat patinajı

Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, belediye çalışmalarının yanı sıra kent gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

DEĞERLENDİRMEYİ VATANDAŞ YAPAR

(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “Bir yılda ne sözler verildi, neler yapıldı, neler yapılmadı, geçmişle kıyaslamalı olarak hepsi Büyükşehir Meclisi’nde konuşulacak. Kâğıt üzerinde yapılan değerlendirmenin yanında vatandaş nasıl görüyor esas olan bu aslında. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yeterli görüyor mu, görmüyor mu, nerede eksiklik var o gözle bakıp değerlendirmek lazım. En güzel değerlendirmeyi vatandaşın yapacağını düşünüyorum. Bu hem Büyükşehir hem ilçe belediyeleri için geçerli.

Balcı: Bürokrat patinajı

Kent Masası’nda Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz sordu, Başkan Asım Balcı yanıtladı.

KAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Ankara Kalesi, eski şehir merkezi. Büyükşehir Belediyesi bu bölge ile ilgili ne yaptı, oturalım konuşalım. Toplantılar yapıldı, görüşmeler yapıldı, yapılabileceklerin listeleri oluşturuldu, ne kadarı yapıldı, ne kadarı yapılmadı bunu ortaya koymak lazım. Kale’nin otopark, güvenlik, ulaşım gibi en temel konularında hangi adımlar atıldı bir bakmak lazım. Ulus Meydanı ile ilgili ne yapılacak bilmiyoruz. Ulus konusunda ne yapılacaksa kamuoyuyla da paylaşılıp adımlarının bir an önce atılması lazım. Bu bölgede daha fazla kan kaybının önüne geçilmeli. Bunların yapılmasının önünde herhangi bir engel de bulunmuyor açıkçası.

Balcı: Bürokrat patinajı


YOL HARİTASINI HENÜZ DUYMADIK

Hacı Bayram, Hıdırlık, Atıfbey, Kuzey Ankara 2. Etap, İskitler gibi çözüm bekleyen dönüşüm alanları var. Oralarla ilgili bir yol haritası, bir irade herhangi bir açıklamayı biz henüz duymadık. Daha önce projelendirilip kararı verilmiş olan Ümitköy’deki iki köprülü kavşak dışında fiziki proje anlamında yapılan bir şey görünmüyor. Havalimanı yolunun ışıksız hale getirilmesi lazım. Fruko, Aydınlıkevler kavşağıyla ilgili bir öngörü var mı ben bilmiyorum.

SÜREKLİ DEĞİŞİM PATİNAJ NEDENİ

Görünen tabloda Ankara ile ilgili Mansur Bey'in bir yol haritası var mı anlaşılmıyor. Bunun en somut, kendi getirdiği bürokrat ve şirket yöneticilerin sürekli değiştirilmesinde görüyoruz. Her değişim Ankara için bir zaman kaybıdır. Yeni gelen adam sıfırdan başlıyor, tam işi öğreniyor, o esnada görevden alınıyor, yeni gelen ise daha öncekinin başlatmış olduğu işleri iptal ediyor. Bu da belediyenin sürekli patinaj yapmasına neden oluyor. Yapılması gereken çok iş var, Ankara hizmet bekliyor. Sosyal medyadaki gündemler, algılar bir yere kadar ama vatandaşın içine çıktığınız zaman onların sorunu bambaşka. Büyükşehir’e de ilçe belediyelerine de düşen görevler var. Kavga etmek istedikten sonra her gün bir kavga bahanesi bulabiliriz. Vaktimizi enerjimizi bunlara değil pozitif gündemlere harcamamız lazım.”

ÖNCELİKLERİ GÖZDEN GEÇİRMEMİZ LAZIM

Haberin Devamı

(Altındağ Belediyesi’nin mali durumu) “Emlak vergisi ödemelerinin son günü 31 Mayıs hafta sonuna geldiği için 1 Haziran’dı. Geçen sene mayıs ayında emlak vergisinden bizim gelirimiz 17 milyondu bu yıl itibarıyla bu rakam henüz 3.5-4 milyon civarı oldu. Bu nedenle önceliklerimizi gözden geçirip acil olanlara öncelik verip bir kısım işleri tehir etmemiz elzem. Bu bütün belediyeler için aşağı yukarı böyle. Temizlik, asfalt gibi en elzem işlerle, geniş zamanda yapılabilecek işleri toparlayıp ondan sonra duruma bakmak gerekiyor. Biz zaten planlamalarımızı buna göre yapmıştık. Öncelikler listemizi belirlemiştik. Şanslı olduğumuz nokta şu; bakanlıklarla yapmış olduğumuz ortak projelerimiz bize bu yıl ayrı bir güç katacak.”

Balcı: Bürokrat patinajı


1 YILLIK TAKVİMİMİZİN YÜZDE 95’İNİ YAPMIŞIZ

Haberin Devamı

(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek) “Koronavirüs ile birlikte Ulus gibi kent merkezindeki cadde ve mağazalar önem kazanacak. Bu bir fırsat aslında, değerlendirilmesi lazım. İnsanlar dışarı çıktığı zaman alışveriş merkezine gitmek istemeyebilir, ‘gezeyim, tarihle kültürle buluşayım, açık havada çayımı kahvemi içeyim’ diyecektir. Esnaf da bütün Ankaralılardan şu anda bunu bekliyor. Bu vesile ile Ankaralıları kaybettiğimiz, unuttuğumuz değerleri yeniden keşfetmeye davet ediyorum. Özellikle yakında açılacak düğün sezonunda genç çiftlerin evlerinin eşyalarını yerli ve milli üretim yapan Siteler esnafından yapmalarını tavsiye ediyorum. Şehir merkezinin eski yerleşim bölgelerindeki birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm. Bu aşamayı geçmiş olan bölgelerde de yeşil alanlar, spor alanları, kütüphane, okuma salonları gibi planlamalarımız var. 1 yıl içinde 22 yeni park yaptık. Bunların ne kadar isabetli olduğunu şimdi gördük. Geldiğimizde çöp konteyner eksiği olan birçok mahallemiz vardı, bu sürede buralara 4 bin civarında çöp konteyneri koyduk. Bunun virüs sürecinde olumlu etkisini bizzat vatandaştan gelen yorumlarda gördük.

MİMARLAR ODASI ÖN YARGI İLE YAKLAŞIYOR

İlk yılda yapmamız gereken ne varsa yüzde 95 oranında yapmışız. Yüzde 5’lik kısımdakiler bizim dışımızdaki bir takım prosedürler nedeniyle başlayamadığımız konular. Bir yılda açılışa hazır hale getirdiğimiz çok sayıda çalışma var. Bununla ilgili çalışmalarımıza ilişkin dosyamızı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da ilettik. Belediye binasının taşınması ile ilgili sanırım bu yıl sonunda bizim çıkacak olduğumuz binayla ilgili tasarrufta bulunulacak. Yeni binaya geçtikten sonra biz de belediye binasının bulunduğu yeri yıkacağız. Gelecek yıl bu zamanlarda binayı yıkmış oluruz tahminimce. Yapacağımız yer altı otoparkı ile bölgenin otopark sorununu çözüp üstünü de Ankara'ya yakışır bir yeşil alan ve meydana dönüştüreceğiz. Mimarlar Odası ‘belediye binasını yıkıyorlar orayı ranta çevirecekler’ diye karşı çıkmış. Karşı çıkılacak işler vardır da burada karşı çıkılacak ne var anlamadım açıkçası. Kale’de Kayabaşı’ndaki dönüşüm devam ediyor, bölge için alternatif bir yol oluşturabilir miyiz diye de proje çalışması yapıyoruz. Enteresan ki, Mimarlar Odası buraya da karşı çıktı. Bizim yıkım yaptığımız yerde tek bir tarihi eser yok, mülkiyeti belediyeye, hazineye ait yerler var. Gecekondu ve metruk bina yıkıyoruz. Mevzulara (Mimarlar Odası) ön yargı ile yaklaşıyorlar. ‘Bizim burayla ilgili şöyle bir projeksiyonumuz var, buranın şöyle yapılması lazım, proje geliştirdik’ demiyorlar. Bölge halkını gelip dinleseler yapılan işin ne kadar doğru olduğunu onlar da anlayacaklar. Onlar adeta kıyameti koparırken, biz neredeyse davullu zurnalı bir dönüşüm yapıyoruz.
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başpınar’da millet bahçesini 50 dönümlük bir alan içinde başlattık. İsmini de Altın Bahçe koyduk.
-Gençlik Spor Bakanlığı’mızla görüştük bir kısmı kapalı bir kısmı açık 22 spor alanı için çalışmalara hızlıca başladık.
-Kale başta olmak üzere Gültepe ve Cinderesi gibi alanların dönüşümü için adımlar attık. Gecekondu yıkımları ve yol açım çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan da ihale süreçleri takip ediliyor.
-Cinderesi’ndeki dönüşüm çok hızlı ilerliyor, ortalama 5 katı geçmeyen içinde yaşam alanlarının olduğu örnek bir çalışma olacak. Yatay mimaride örnek bir projeyi Ankara’ya kazandırmış olacağız.
-Kale’deki Arslanhane Cami’nin yanında belediyemize ait alan var, projesini hazırladık şu anda kurulda. Alt katı otopark üstü de tek katlı mekânlar olacak şekilde süreci takip ediyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!